Linkuri accesibilitate

Statele Unite și semnele de întrebare față de comportamentul regimului de la Teheran


În incedentul reținerii militarilor americani, iranienii au difuzat o înregistrare video în care militarii sînt înfățișati îngenuncheați pe punte, într-o ipostază umilitoare.

În timp ce presedintele Obama rostea discursul sau despre starea uniunii, zece militari americani de marina erau in captivitate in Iran. Cum s-a incheiat acest incident? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Într-adevar comentatorii politici vorbeau aseara despre oportunitatea includerii acestui incident in discursul prezidential, in conditiile in care atunci inca nu se stia ce urmeaza sa se intimple cu marinarii. Cele doua ambarcatiuni americane au fost oprite in apele teritoriale ale Iranului. Echipajul a fost retinut.

Inainte de discursul lui Obama, secretarul de stat John Kerry a fost intrebat si a răspuns ca foarte curind militarii americani vor fi eliberati. Dupa citeva ore, asa s-a si intimplat, dar nu inainte ca iranienii sa realizeze o inregistrare video in care militarii sint infatisati ingenuncheati pe punte, intr-o ipostaza umilitoare, apoi liderul lor ofera o declaratie in care cere scuze iranienilor pentru o eroare, care a dus la incalcarea apelor teritoriale si le multumeste pentru ospitalitate.

Fireste ca totul e bine cind se termina cu bine - in linii mari - dar ramin inca semne de intrebare cu privire la comportamentul Iranului. Adversarii administratiei Obama spun ca prezentarea inregistrarii video ca un material de propaganda nu numai ca contravine conventiilor internationale, dar scoate in evidenta ceea ce ei considera a fi perceptia de slabiciune a administratiei Obama.

Casa Alba a refuzat sa comenteze in timpul crizei si nu s-a referit la ea nici dupa. Contextul acestei dezbateri este ca la sfirsitul saptaminii intra in vigoare reduceri substantiale de sanctiuni, masura care va aduce Iranului un cistig considerabil. Probabil ca pe altarul acestei intelegeri, care decurge din noul acord nuclear americano-iranian, Teheranul a decis sa elibereze militarii americani, dar nu inainte de a-i transforma intr-un instrument de propaganda, care sa foloseasca in rivalitatea pentru suprematie cu Arabia Saudita.

Cele intimplate intaresc si mai mult opozitia la acordul nuclear pe care multi il considera o concesie nemeritata facuta unui regim care s-a aratat inca o data nociv.

XS
SM
MD
LG