Linkuri accesibilitate

Moștenirea președinției Obama în discuție


Este foarte rar ca un partid să cîștige trei alegeri prezidențiale la rînd, cînd popularitatea președintelui este sub 50%.

Anul viitor pe vremea aceasta vom vorbi despre mostenirea istorica a presedintiei Obama. De ce va depinde aceasta? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Anul acesta se poate spune ca nu a fost deloc rau pentru Barack Obama. Economia este in crestere, somajul scade, a obtinut acordul nuclear cu Iranul si cel de comert liber cu zona Pacificului, precum si intelegerea de la Paris cu privire la reducerea incalzirii globale. Dar observatorii cred ca mostenirea sa istorica va depinde in mare masura de ceea ce se va intimpla la alegerile din noiembrie, care sint un test al popularitatii sale, intre altele.

Predecesori ai sai – Ronald Reagan, Bill Clinton sau George W Bush – erau la acest moment in plin scandal politic sau in prag de criza economica. Dar chiar daca Obama nu are parte nici de una nici de cealalta, americanii nu par impresionati, cota sa de popularitate fiind de 45%.

Analisti cred ca vestile bune sint dominate de cealalta parte a „paharului”. Somajul scade, dar cresterile salariale sint foarte reduse. Terorismul este inca o amenintare majora, ISIS – inca activ si nesupus. Si alegatorii par sa spuna ca nici Obama si nici un alt politician nu poate rezolva problemele. Si de aici si cresterea influentei celor veniti din afara sistemului, cum e Donald Trump.

In plus, nu toti americanii sint de acord ca realizarile lui Obama sint pozitive. Conservatorii spun ca acordul cu Iranul este unul daunator. La fel si cu cel referitor la incalzirea globala, ei spun ca submineaza economia americana. Tara este polarizata si presedintele nu poate sa mai convinga multa lume, variatiile din sondaje sint minime, aproape indiferent ce face. Dar Obama are nevoie de un democrat la Casa Alba pentru ca cele realizate sa nu fie puse in revers, asa cum ameninta republicanii. Sondajele nu-l ajuta insa. Ele spun ca este foarte rar ca un partid sa cistige trei alegeri prezidentiale la rind, cind popularitatea presedintelui este sub 50%. Asta este adevarata miza a presedintelui Obama in anul care urmeaza.

XS
SM
MD
LG