Linkuri accesibilitate

Halucinantul dosar Vlad Filat


Dacă va fi găsit vinovat, infracțiunea comisă de fostul premier se încadrează in diapazonul de pedeapsă cu detenție între 7 si 15.

Dosarul de corupție al fostului premier Vlad Filat a fost trimis în instanță astăzi, când procurorii și-au și detaliat acuzațiile, prezentând o sumă - pentru mulți oameni de rând halucinantă - a mitei pe care ar fi încasat-o fostul șef al liberal-democraților.

Opt sute de milioane de lei, echivalentul a 37 de milioane de euro, este suma mitei pe care fostul premier Vlad Filat ar fi cerut-o şi primit-o, prin transferuri sau cash, de la omul de afaceri Ilan Shor, în schimbul unor favoruri promise, a anunţat procurorul care investighează cazul, Adriana Beţişor. Ea a precizat că banii provin „exclusiv” din Banca de Economii (BEM).

Filat ar fi obținut şi bunuri în valoare de peste șase milioane de lei şi anume automobile, servicii hoteliere şi servicii avia, a mai spus procurorul.

Potrivit Adrianei Beţişor, Vlad Filat a recunoscut că a primit o parte din aceste bunuri:

„Dânsul a recunoscut primirea a unei părţi din aceste bunuri, dar nu ca obiect a remunerației ilicite, primite ca mită, mai simplu spus, ci ca cadouri făcute din partea lui Ilan Shor. Ceea ce contravine totalmente probatoriului pe care îl avem pe caz şi care confirmă contrariul.”

Procurorul Adriana Beţişor a precizat că dosarul trimis în judecată întrunește doar o parte din episoadele scoase în vileag. Fostul premier Vlad Filat va fi cercetat în continuare pe alte capete de acuzare ce deriva din denunţul lui Ilan Shor.

Bețișor a spus că dacă va fi găsit vinovat infracțiunea comisă de fostul premier se încadrează in diapazonul de pedeapsă cu detenție intre 7 si 15.

Adriana Beţişor a dezmințit zvonul lansat astăzi de Renato Usatâi precum că Vlad Filat ar fi fost vizitat în izolatorul de la CNA de democratul Vlad Plahotniuc care i-ar fi promis că va ispăși o pedeapsă mai blândă dacă Partidul liberal-democrat pe care l-a condus Filat va vota premierul propus de PD.

Procurorul a explicat de ce Filat a fost temporar transferat zilele trecute în izolatorul CNA: „Reieşind din faptul că eram spre finalul probatoriului pe capetele care au plecat în instanţa de judecată s-a propus ca învinuitul să fie adus, să fie supus audierii şi să-i fie prezentate materialele. Reieşind din lipsa de colaborare şi nedorinţa de a face careva depoziţii faţă de acuzarea care i-a fost adusă, a fost escortat înapoi la penitenciarul nr. 13.”

Amintim că Vlad Filat a fost lipsit de imunitate parlamentară și arestat pe 15 octombrie, în urma unui autodenunț al omului de afaceri Ilan Shor. Procurorul general Corneliu Gurin a estimat atunci valoarea mitei la 250 de milioane de euro. Vlad Filat a respins acuzațiile şi se declară nevinovat. El a spus repetat că ar fi victima unei înscenări.

Previous Next

XS
SM
MD
LG