Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Opiniile jurnaliştilor Vitalie Vovc şi Victor Cobăsneanu.

Anunțul președintelui Nicolae Timofti că este gata să numească un nou premier chiar și în absența unei coaliții guvernamentale, precum și speculațiile presei că fostul premier de la sfârșitul anilor 1990, Ion Sturza, ar putea fi candidatul sunt analizate între alte teme la retrospectiva săptămânii.

Editorialistul Vitalie Vovc spune că președinția, prin anunțul făcut, nu încearcă nimic altceva decât să pună presiune pe partidele care negociază formarea unei majorități parlamentare.

Vitalie Vovc: „Am asistat în săptămâna care s-a scurs și la un episod dintr-o telenovelă aproape mexicană, acea anume cu desemnarea Guvernului. Eu nu știu ce anume a însemnat acest episod, poate o încercare de a pune presiune pe negociatori. Căci e drept și asta, cam rar se întâlnesc, și cam moale negociază.”

Și Victor Cobăsneanu, redactorul șef al ziarului Observatorul de Nord, cataloghează anunțul președinției drept o sperietoare pentru politicieni.

Victor Cobăsneanu: „Sincer vorbind eu nu cred în asta, știind că președintele nostru nu este atât de curajos, ca să facă așa pași importanți. Probabil este o sperietoare pentru clasa noastră politică, ca să fie puțin mai activă, altfel ar putea să aibă surprize neplăcute. Cu referință la nume, nu știu, probabil domnul Sturza sau doamna Maia Sandu ar fi niște candidați destoinici, dar nu știu partide care ar putea să-și asume responsabilitatea pentru a propune aceste candidaturi pentru aсeastă funcție.”

Tot în această săptămână, a fost publicat și rezultatele Barometrului Opiniei Publice, rezultatele căruia au trezit discuții aprinse, spune editorialistul Vitalie Vovc.

Vitalie Vovc: „BOP a publicat un sondaj care a pus pe jar comentatorii politici. Conform acestui sondaj, Platforma „DA”, ar acumula tocmai 18% din intențiile de vot. Imediat însă sondajul a fost atacat și criticat inclusiv de profesioniștii în domeniu, cum ar fi Doru Petruți, de exemplu. Voi remarca doar faptul că un alt sondaj făcut pentru americanii de la Galop, cu doar o singură lună în urmă, le dădea dadaiștilor doar 7%. Diferența e prea mare, neavând probe nu vom aduce acuzări, dar ne vom reaminti ce spunea bătrânul Churchill: Eu nu cred decât statisticile pe care le-am falsificat personal.”

Totodată, jurnalistul Victor Cobăsneanu spune că, deși majoritatea cifrelor nu au fost o surpriză pentru el, sondajul i-a trezit anumite suspiciuni.

Victor Cobăsneanu: „Majoritatea cifrelor sunt așteptate, doar cu excepția faptului că eventualul partid care se va naște din Platforma Civică „DA”, mi se pare că este pe locul doi, asta cel mai mult m-a mirat. Eu credeam că exemplul României va fi unul molipsitor și pentru politicienii de pe malul Bîcului dar n-a fost să fie. Acest sondaj mi se pare că este încă prea bun pentru anumite partide politice, de exemplu Partidul Democrat care mi se pare că are niște cifre prea exagerate în acest sondaj.”

Invitații rubricii de astăzi nu au putut să nu comenteze și gestul socialiștilor din cadrul ședinței legislativului de joi. Atunci când deputatul PSRM, Vlad Bătrâncea, a rupt demonstrativ harta României Mari.

Vitalie Vovc: „Cică ei, PSRM-ul, pornesc la război împotriva unioniștilor. Pentru a-l lansa, au rupt simbolic o hartă a României Mari, stat inexistent încă pe harta politică a lumii, în plină sesiune a Parlamentului. Eu nu știu dacă se poate întreprinde ceva legal împotriva lor, poate pentru instigație la ură. Ceea ce știu, este că adevărata luptă se duce în altă parte, în Ucraina. Totul ce se face în Republica Moldova cam de prin 2010, nu are altceva ca scop decât o destabilizare și un haos durabil. Dacă iese cu sânge, e și mai bine. Eu nu cred că Putin are neapărat nevoie de Moldova, însă el are tot interesul ca Moldova să nu treacă de partea occidentalilor, pentru a le slăbi acestora influența în Ucraina.”

Victor Cobăsneanu: „Mai agresiv mi s-a părut conferința de presă care a urmat a lui Dodon, care i-a amenințat cu răfuiala fizică inclusiv pe cei care se declară români. Cred că politicienii de la București nu vor lua în considerare aceste declarații și relațiile dintre noi nu vor avea de suferit.”, a spus redactorul șef al ziarului Observatorul de Nord, Victor Cobăsneanu.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG