Linkuri accesibilitate

Un avion de vînătoare rusesc doborît de aviația turcă la frontiera cu Siria


Imagine dintr-un video arătînd avionul rusesc în timp ce se prăbușea în apropierea frontierei siriene
Imagine dintr-un video arătînd avionul rusesc în timp ce se prăbușea în apropierea frontierei siriene

Un incident grav sporește tensiunea în relațiile dintre Rusia și Nato.

Într-un incident cu totul inedit un avion rus de vînătoare de tip Suhoi 24 a fost doborît astăzi de aviația turcă în apropierea frontierei cu Siria, după avertismente repetate de zece ori în decurs de cinci minute - s-a anunțat de la Ankara.

Consiliul NATO, compus din reprezentanții ai celor 28 de state membre, a fost convocat în „reuniune extraordinară”, pentru ora 17:00 în această după-amiază, urmînd ca Turcia să-și „informeze aliații” despre incident, după formula unui responsabil NATO care a făcut declarația agenției France Presse.

Vladimir Putin, aflat la Soci, a reacționat imediat, vorbind în marginea unei întrevederi cu Abdallah al II-lea, regele Iordaniei, și a calificat evenimentul drept „o lovitură pe la spate” ce va avea „consecințe serioare” asupra relațiilor dintre Rusia și Turcia.

Agenția Reuters a anunțat că a primit un mesaj de la rebelii din zona de nord a Siriei, potrivit cărora, unul din cei doi piloți care s-au ejectat cu parașutele, ar fi murit.

Video înfățișînd după toate aparențele pilotul rus mort în incidentul aviatic de la frontiera turco-siriană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:49 0:00

Oficialitatea Nato intervievată de AFP a spus că Alianța „urmărește îndeaproape situația. Sîntem în contact cu autoritățile turce”. Canalele TV de informații NTV și CNN-Türk au citat surse militare de la Ankara cu informația că un avion militar în primă fază neidentificat, apoi fiind confirmat că este rusese, care a violat spațiul aerian al Turciei în vecinătatea frontierei cu Siria, în provinzia Hatay, s-a prăbușit într-o zonă muntoasă apropiată, într-o zonă din provincia Latakia, controlată de rebeli turkmeni și care se afla sub bombardamentul forțelor guvernamentale siriene de mai multe zile.

După anunțul incidentului, de la Ankara s-a comunicat că, în urma unor discuții cu șeful Marelui Stat Major turc, generalul Hulusi Akar, și cu ministrul său de externe, Feridun Sinirlioglu, premierul turc Ahmet Davutoglu a decis să sezizeze NATO. Într-un discurs pronunțat în fața presei, premierul turc a spus: „Toată lumea trebuie să știe că este dreptul nostru recunoscut internațional și datoria noastră națională să luăm toate măsurile necesare împotriva oricui violează spațiul nostru aerian sau frontierele noastre.”

La Moscova s-a afirmat însă că aparatul doborît s-ar fi găsit „exclusiv în spațiul aerian sirian”. Într-un comunicat al Ministerului Apărării de la Moscova se mai afirmă că „avionul SU-24, aparținînd forțelor aeriene ruse desfășurate în Siria, s-a prăbușit din cauza unor tiruri presupuse a fi provenit de la sol.”

Putin califică doborîrea avionului rus drept „o lovitură pe la spate”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:53 0:00

În declarația sa transmisă integral de RIA Novosti, președintele Vladimir Putin a spus că avionul militar rus „executa operațiuni de luptă împotriva Statului Islamic, în nordul [provinciei] Latakia – care este o regiune muntoasă în care sînt concentrați militanți, în principal cei din Federația Rusă. În acest context, avionul executa lovituri de descurajare împtriva teroriștilor, care, în orice clipă, s-ar fi putut întoarce în Rusia.”

Analiștii politici afirmă însă că în nordul provinciei Latakia s-ar afla două grupări de mărime redusă, conduse în principal de ceceni, și că nici una din ele nu ar avea legături cu militanții Statului Islamic. Una din grupări „Soldații Caucazului” ar fi compusă din militanți ceceni veterani, condus de un cecen din Groznîi și care ar fi combătut alături de grupările islamice siriene, inclusiv Frontul Al-Nusra afiliat organizației Al Qaida. Cea de-a doua grupare, și ea compusă din doar cîteva zeci de luptători, militanți islamici veterani, are o istorie care o leagă tot de Frontul Al-Nusra.

Tensiunea în relațiile dintre Rusia și Turcia era deja crescută, după ce, la 3 octombrie, avioane militare turce au interceptat un aparat rus ce a violat spațiul aerian, obligîndu-l să se întoarcă în Siria. Militarii ruși au afirmat atunci că avionul lor s-ar fi rătăcit din „cauza condițiilor meteo proaste”. La 16 octombrie, armata turcă a doborît, într-un alt incident, o dronă de fabricație rusă.

În sfîrșit, în ultimele zile, Turcia a protestat – convocîndu-l chiar pe ambasadorul rus la Ankara – împotriva unei serii de bombardamente ce ar fi vizat sate ale minorității turcofone din Siria. Vinerea trecută, ambasadorul rus a fost avertizat asupra unor posibile „consecințe serioase” ale acțiunilor aviației ruse.

Între timp s-a anunțat că șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, care urma să efectueze o vizită de lucru în Turcia, și-a anulat călătoria.

XS
SM
MD
LG