Linkuri accesibilitate

Turneul diplomatic al lui John Kerry în Orientul Mijlociu


Secretarul de stat John Kerry discutînd cu presa la Washington
Secretarul de stat John Kerry discutînd cu presa la Washington

Statele Unite doresc ca israelienii și palestinienii să se pronunțe pentru existența a două state, dar e puțin probabil ca o nouă rundă de convorbiri să fie organizată pînă cînd Barack Obama părăsește Casa Albă.

Secretarul de stat american John Kerry incepe un nou turneu diplomatic in Orientul Mijlociu. Despre obiectivele turneului în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Secretarul de stat american, John Kerry se va afla in Israel si teritorii palestiniene, pentru prima data in interval de un an. Seful diplomatiei americane isi va incepe turneul in regiune in Emiratele Arabe Unite, unde va discuta despre situatia din Siria si lupta impotriva gruparii teroriste ISIS.

Acesta este inceputul unei saptamini in care ISIS se va afla pe agenda internationala odata cu vizitele presedintelui Frantei, François Hollande, la Washington si Moscova, si intilnirea vice-presedintelui Biden cu ambasadori ai tarilor din coalitia anti-ISIS.

In Israel si la Ramallah, John Kerry se va intretine cu premierul israelian Benjamin Netanyahu si cu liderul Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, cerind ambelor parti sa depuna eforturi pentru curmarea violentelor. Dar, conform unei surse de la Departamentul de Stat, secretarul de stat nu va incerca sa obtina reluarea convorbirilor de pace sau ajungerea la o intelegere mai cuprinzatoare. Statele Unite doresc ca israelienii si palestinienii sa se pronunte pentru existenta a doua state, dar e putin probabil ca o noua runda de convorbiri sa fie organizata pina cind Barack Obama paraseste Casa Alba. Kerry a incercat fara sa reuseasca sa medieze un acord de pace, in intervalul 2013-2014.

In recentul val de violente si-au pierdut viata 17 israelieni si 80 de palestinieni. Vizita seful diplomatiei vine dupa convorbirile de la Washington intre presedintele Obama si premierul Israelului. Atunci s-a discutat despre posibilitatea suplimentarii ajutorului militar american pentru Israel. John Kerry a mai discutat despre violentele din regiune si in timpul recentei sale vizite in Iordania, dar fara rezultate notabile.

XS
SM
MD
LG