Linkuri accesibilitate

Statele Unite, Rusia și războiul civil din Siria


Vladimir Putin la Centrul național de control al apărării de la Moscova
Vladimir Putin la Centrul național de control al apărării de la Moscova

Adjunctul secretarului de stat John Kerry crede că Putin va coopera în vederea încheierii războiului civil din Siria.

Statele Unite cer Rusiei sa contribuie la incetarea razboiului civil din Siria. Va raspunde Vladimir Putin acestei solicitari? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Tony Blinken, care este adjunctul secretarului de stat Kerry, crede ca Putin va coopera in vederea incheierii razboiului civil din Siria, pentru ca este singura modalitate onorabila de a scapa de problema pe care el insusi a creat-o incepind bombardamentele acolo. Blinken, care este citat de postul de radio NPR intreprinde acum o calatorie diplomatica la periferia Siriei si anume in Iordania si apoi in Turcia si Irak. El se consulta cu membrii ai coalitiei anti-ISIS.

Dupa atentatele teroriste de la Paris, pesedintele Obama a continuat sa spuna ca strategia sa impotriva gruparii ISIS va lua timp. Asta pare sa fie confirmat si de Blinken care a declarat ca timpul este factorul esential si ca, probabil, atacuri asemenea celui la Paris se vor mai produce.

Statele Unite cred ca o conditia esentiala pentru ca gruparea terorista sa fie infrinta este incheierea razboiului din Siria. Asta pentru ca fortele de acolo sa atace ISIS in loc sa lupte intre ele, in războiul civil. Pina acum fortele americane si rusesti au urmarit obiective diferite: rusii doresc sa-l mentina pe Assad la putere, americanii – sa infringa ISIS.

Recent secretarul de stat Kerry a stat de vorba cu lideri din tarile coalitiei anti-ISIS si dupa aceea a spus ca am putea fi la doar citeva saptamini distanta de o tranzitie de mare amploare, adica un acord pentru inlaturarea lui Assad. Ministrul de externe rus a parut sa nu fie insa de acord.

In acest context, Blinken sustine ca bombardînd pozitii in Siria, Rusia a intrat intr-o situatie de cosmar. El crede ca nu exista pentru Putin o altă solutie decit un acord cu Statele Unite si ca asta nu e posibil decit daca Assad iese din scena.

XS
SM
MD
LG