Linkuri accesibilitate

Human Rights Watch a criticat Rusia pentru un proiect de lege pe care îl consideră „homofob”


La un protest al activiştilor pentru drepturile homosexualilor la Moscova
La un protest al activiştilor pentru drepturile homosexualilor la Moscova

Tanya Cooper: „Proiectul propune efectiv scoaterea în afara legii a homosexualilor”.

Organizația internațională pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch a criticat un proiect de lege rusesc care prevede sancționarea celor care declară în public că aparțin minorităților sexuale.

Tanya Cooper, expertă în chestiuni rusești la HRW, a spus că proiectul de lege depus la parlament „este un nou record absurd printre propunerile legislative discriminatorii” din Rusia. „Proiectul propune efectiv scoaterea în afara legii a homosexualilor, iar a fi tu însuți îți poate aduce pedeapsa cu închisoarea”.

Proiectul legislativ incriminat, descris la timpul potrivit într-o relatare a secției centrale de știri a Europei Libere a fost introdus în parlamentul rus la sfârșitul lunii octombrie de doi deputați comuniști, Ivan Nikitciuk și Nikolai Arefiev. Autorii propun amende între 4000 și 5000 de ruble (1000-1500 de lei moldovenești) pentru „exprimarea publică a relațiilor sexuale ne-tradiționale, manifestate într-o demonstrație publică de preferințe sexuale personale perverse în locuri publice”. Dacă asemenea „demonstrații” au loc „pe teritorii sau în instituții care oferă servicii educative, culturale sau de tineret”, cei care le comit pot fi amendați sau puși în arest administrativ de până la 15 zile.

Într-o notă explicativă, autorii proiectului de lege spun că homosexualitatea ar fi „infecțioasă social”, mai ales pentru copii și adolescenți expuși manifestărilor publice ale homosexualității. Autorii comasează de asemenea homosexualitatea cu pedofilia, acuzând explicit mișcarea pentru drepturile persoanelor LGBT că sprijină pedofilia.

Nikitciuk a spus într-un interviu că legea va fi probabil aplicată numai bărbaților gay, pentru că femeile ar fi „mai rezonabile” și „respectate”. În alt interviu, Nikitciuk a condamnat măsurile din occident de apărare a comunității LGBT, spunând că „oamenii normali”, mai ales tinerii, ar trebui protejați de acei oameni „anormali mintal”. El a mai spus că persoanele gay sunt „vite” care „infectează oamenii din jurul lor”.

În declarația de protest Human Rights Watch, Tanya Cooper spune că autorii proiectului de lege rusesc „utilizează retorică falsă, abuzivă și homofobă” și le atrage atenția că în calitate de funcționari publici nu ar trebui să folosească un limbaj apropiat de „limbajul urii”.

Cooper mai spune că proiectul de lege este așa de vag încât orice gest public – ținutul de mână, îmbrățișarea, sărutul, sau orice tip ce comportament pe care autoritățile nu îl recunosc drept „feminin” sau „masculin” poate atrage celui implicat sancțiuni.

HRW amintește că aceasta nu este prima încercare a autorităților ruse de a intimida și alunga din viața publică oamenii LGBT. În 2013 Rusia a adoptat o lege împotriva așa-numitei „propagande homosexuale” în rândul minorilor. Până acum, cel puțin trei activiști LGBT și un ziarist au fost acuzați de încălcarea legii. Elena Klimova, fondatoarea și administratoarea unui site care ajută tinerii să se împace cu orientarea lor sexuală „netradițională”, anume Copii 404, a fost dată în judecată în baza legii „propagandei”.

Altă lege adoptată în 2013 a interzis adoptarea copiilor ruși de către cuplurile străine de același sex.

„Noul proiect este încă o ilustrare a felului cum legea din 2013 a deschis calea unui torent de măsuri discriminatorii suplimentare împotriva persoanelor LGBT”, a spus Tanya Cooper, de la HRW. „Noua lege nu protejează pe nimeni, doar pedepsește pe cei care-și exercită dreptul la liberă exprimare”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG