Linkuri accesibilitate

De ce nu vor democrații și liberalii ce vor liberal-democrații?


În opinia unor analişti lucrurile se îndreaptă spre demisia guvernului Streleţ, şi posibil spre o nouă coaliţie.

Fracțiunea PLDM din Parlament a cerut convocarea unei ședințe speciale a parlamentului pentru a discuta revendicările Platformei DA. La o conferință de presă, deputatul liberal-democrat Chiril Lucinschi a argumentat că Platforma a adresat trei petiții Parlamentlui „ la 1 septembrie, 7 și 14 septembrie” dar că până astăzi „noi încă nu am făcut cunoștință cu esența acestora”. Protestele inițiate de Platforma DA au început în 6 septembrie însă până acum, partidele din coaliția de guvernare s-au remarcat prin tăcere.

După ce liberal-democraţii au făcut propunerea şi în şedinţa biroului permanent, speakerul democrat Andrian Candu le-a dat un răspuns care a arătat că democraţii şi liberalii mai degrabă că nu au de gând să dea curs solicitării lor:

„Vreau să le aduc aminte colegilor din PLDM că eu, în calitate de preşedinte de parlament, împreună cu colegii mei, inclusiv liberal-democraţi, de exemplu dna Palihovici, am avut o întrevedere cu reprezentanţii platformei DA încă pe 10 septembrie dacă nu greşesc. Iar cu referire la organizarea unei şedinţe speciale, biroul permanent al parlamentului s-a expus în această chestiune şi a spus că o astfel de solicitare nu a fost făcută în procedură regulamentară. Dar, evident, atât în viziunea biroului permanent, cât şi a coaliţiei, dacă colegii noştri liberal-democraţi vor să examinăm aceste revendicări, inclusiv cea de demisie a guvernului, suntem gata să ne aşezăm să discutăm aceste revendicări în coaliţie.”

Faptul că biroul permanent nu a trecut în agenda parlamentară o astfel de şedinţă înseamnă că ea nu va avea loc nici săptămâna aceasta, nici următoarea.

De joia trecută, de când liderul liberalilor Vlad Filat a fost lipsit de imunitate prin votul celor două partide cu care liberal-democraţii formează o alianţă, plus socialiştii şi comuniştii, iar Filat s-a transformat în inculpat într-un dosar vizând fraudarea Băncii de Economii şi a ajuns în izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie, liberal-democraţii au venit cu mai multe propuneri capabile să producă iritaţie în rândul partenerilor de guvernare.

Au înregistrat bunăoară o iniţiativă legislativă de schimbare a procedurii de alegere a şefului statului, prin trecerea la vot universal, o opţiune mai veche a liberal-democraţilor rămasă în aşteptare, în pofida unui sprijin popular ridicat, pentru că partenerii de coaliţie îl suspectau pe Filat de dorinţa de a deveni el preşedinte în rezultatul avansării acesteia.

Premierul Valeriu Streleţ anunţase, la rândul lui, că a iniţiat procedura de demitere a directorului CNA, Viorel Chetraru, pe care partidul său îl crede a fi subordonat liderului neoficial al PD, Vlad Plahotniuc, pentru ceea ce a numit „promovarea unei justiţii selective”, inclusiv în cazul ce-l vizează pe liderul liberal-democrat.

Democraţii se opun acestei demisii, iar Andrian Candu a explicat astăzi de ce:

„Consider acest demers abuziv. CNA instrumentează în prezent dosare importante de corupţie, prin urmare o acţiune de acest gen s-ar putea vedea ca un act de intimidare a justiţie. Preşedintele Nicolae Timofti nu ar trebui să dea curs acestei solicitări, pentru că aceasta va însemna presiune pe justiţie.”

În general, se pare că democraţii îl suspectează pe Vlad Filat că ar fi stat în spatele platformei DA, de aceea este uşor de înţeles că nu vor da curs nici iniţiativei de a-i asculta revendicările în şedinţa plenară.

Pe de altă parte, liberal-democraţii îi acuză pe democraţi de c eea ce consideră a fi „atac” regizat asupra liderului lor.

În apelurile publice, democraţii i-au îndemnat deja în repetate rânduri pe liberal-democraţi să depăşească ceea ce ar însemna, la părerea lor, „emoţii ale momentului” legate de ceea ce i se întâmplă lui Filat după denunţul lui Ilan Shor.

În opinia unor analişti, printre ei Anatol Ţăranu, lucrurile se îndreaptă în mod clar spre demisia guvernului Streleţ şi, posibil, o nouă coaliţie gen AIE3, în colaborare cu o parte din liberal-democraţi decupaţi de la partid şi a celor trei deputaţi din grupul Leancă:

„Foarte multe lucruri vorbesc în favoarea versiunii că guvernul va pica. După ceea ce s-a întîmplat, căderea guvernului Streleţ este inevitabilă. Depinde de timp. Cât va mai dura agonia acestei guvernări. Se vorbeşte despre o încercare de a reseta o guvernare proeuropeană, cu ruperea PLDM şi cu participarea comuniştilor. Foarte mult depinde de liberal-democraţi. Ei au două opţiuni: sau se vor ambiţiona să meargă pe calea deja trasată de liderii acestui partid, de către prim-ministrul Strele,ţ care a vorbit despre „mâini dezlegate”, şi atunci asta înseamnă căderea guvernului; sau, a doua varianta e că se vor conforma dictatului oligarhic şi în cazul acesta ar putea să se păstreze o alianţă de tip AIE, cu accederea la guvernare a grupului Leancă. Dar în cazul acesta PLDM va dispare, va fi degerat de PD sau alte partide.”

Totul ar putea să se limpezească la una din şedinţele viitoare ale ale parlamentului, când socialiştii au anunţat că vor veni cu o moţiune de cenzură împotriva guvernului. Cu votul comuniştilor, care au şi dat de înţeles că o vor sprijini, socialiştilor le-ar mai trebui doar 6 voturi ca să-şi ducă la bun sfârşit intenţia.

Previous Next

XS
SM
MD
LG