Linkuri accesibilitate

Statele Unite amînă retragerea din Afganistan. De ce și cu ce consecințe?


Pușcași marini așteptînd un elicopter la Camp Dwyer în provincia Helmand, Afganistan, 2 iulie 2009
Pușcași marini așteptînd un elicopter la Camp Dwyer în provincia Helmand, Afganistan, 2 iulie 2009

Corespondența zilei de la Washington

Cel mai lung război din istoria Americii continuă. Presedintele Obama a anuntat joia trecuta ca va mentine aproape 10.000 de militari în Afganistan și pentru o mare parte din 2016.

În 2017, fortele americane vor fi de peste cinci ori mai numeroase decit fusese planificat initial.

Presedintele Obama si consilierii sai amintesc ca misiunea nu s-a modificat: pregatirea fortelor afgane si operatiuni anti-teroriste.

Cu alte cuvinte, fortele americane nu vor fi angajate in conflictul propriu zis din Afganistan. Iindiferent de asta, Statele Unite nu par a ajunge in situatia de a parasi acest teatru de conflict.

Motivul este simplu: fortele afgane nu sint inca in stare sa asigure securitatea tarii. Cu circa un an in urma, Statele Unite si NATO au incheiat practic misiunea de lupta in Afganistan, inceputa la citeva saptamini dupa atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001.

De-atunci, fortele afgane au controlat operatiunile de securitate, dar fara suficient succes.

La sfirsitul lunii trecute, un oras important din Afganistan a cazut in miinile fortelor talibane, pentru prima data de la interventia americana.

Vor reusi însă efectivele Statelor Unite ramase in urma sa rezolve situatia de criza? Administratia de la Washington spune ca pregatirea fortelor afgane – desi incompleta – a realizat progrese si ca de aceea trebuie continuata.

Sint însă si experti militari care cred ca Washingtonul ar trebui sa mareasca efectivele din Afganistan, pentru a-si putea extinde aria de impact dinspre orase in zonele tribale.

Operatiunile anti-teroriste sint o parte importanta a misiunii, acesta fiind de altfel obiectivul său initial. Miliarde de dolari au fost cheltuiti si peste 2.200 de militari americani au fost ucisi in cei 14 ani de razboi in Afganistan.

Și in timp ce celulele Al-Qaida au fost anihilate, noul inamic, gruparea Statul Islamic ISIS isi face simtita prezenta și in Afganistan.

XS
SM
MD
LG