Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii este Elena Cioina.

„Procuratura Municipală a cerut Ministerului Sănătății să intervină pentru a sancționa Spitalul Internațional Medpark, pentru neregulile depistate în cadrul unei anchete de malpraxis. Cazul Deliei Berari, fetița născută cu mari probleme de sănătate acum trei ani la această instituție medicală privată, a scos la iveală mai multe greșeli admise de către doctori. Una dintre cele mai grave a fost lipsa unei echipe de gardă care să se afle în instituție 24 de ore din 24. Altfel spus, în cazuri de urgență, noaptea la spital nu se aflau specialiști care să intervină. Ministerul Sănătății și responsabilii de la Medpark nu au răspuns deocamdată solicitărilor noastre. Mama copilei a povestit că la internare nu exista niciun doctor în spital. Aceștia au venit prea târziu, iar după ce au depistat o complicație, numită prolabare de cordon, au întârziat forțat nașterea copilului, așteptând un doctor să vină de acasă să realizeze operația de cezariană. Dosarul penal a fost clasat în lipsa infracțiunii, însă pe acest caz continuă un proces civil.

Ce trebuie să facă pacienții când sunt umiliți sau insultați de cadrele medicale. Avocatul Violeta Gașițoi explică astăzi toți pașii, după ce Sănătate INFO a prezentat ieri cazul unei femei de 48 de ani, care a născut un copil bolnav, iar medicii au blamat-o pentru faptul că și-a permis să rămână gravidă. Astfel, conform legii cu privire la drepturile și responsabilitățile pacientului, principiul de bază al drepturilor beneficiarilor de asistență medicală este respectarea drepturilor fundamentale ale omului și a demnității acestuia. Dacă ele nu sunt respectate, pacientul poate depune o plângere în instanță, însă numai după ce depune o plângere către administrația instituției medicale, dar și la Ministerul Sănătății sau la Direcția de Sănătate din teritoriu. În plângere pacientul trebuie să scrie cu exactitate faptele care au avut loc, de către cine a fost umilit și în ce circumstanțe. Întreaga explicație o găsiți la rubrica opinii pe Sănătate INFO.

CNA a finalizat dosarul penal privind gajarea parterului de la Spitalul Clinic Republican, în care este vizat ex-ministrul Sănătății, acesta fiind expediat în judecată. Usatîi, alături de vicedirectorul instituției și ex-juristul Ministerului Sănătății vor apărea în fața instanței vineri. Informația a fost confirmată pentru Sănătate INFO de către Angela Starinschi, ofițer de presă la CNA. Dosarul a durat mai bine de doi ani. Ex-ministrul Sănătății are calitatea de învinuit. Foștii responsabili de la Sănătate sunt învinuiți de depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Și în timp ce guvernatorul Băncii Naționale se plimbă cu două mașini de serviciu, la Saharna Nouă, Buciușca și Saharna Veche din raionul Rezina, asistentele medicale și sociale sunt fericite că de curând organizația unde lucrează le-a dăruit câte o bicicletă. Chiar dacă nu e cu mașina, doamnele ajung mai repede la bătrânii de care au grijă și petrec mai mult timp cu ei. Pa pagina noastră web puteți vedea reportajul întreg elaborat în cadrul campaniei „Adoptă un Bătrân”.”

XS
SM
MD
LG