Linkuri accesibilitate

Statele Unite dispuse să primească anul viitor zece mii de refugiați sirieni


Peste 62 de mii de americani au semnat o petiție cerînd administrației Obama să preia cel puțin 65 de mii de refugiați, pînă în 2016.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama a dispus primirea a cel putin 10,000 de refugiati sirieni, anul viitor. Despre coordonatele dezbaterii cu privire la valul de refugiati, o relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Pe de o parte sint cei care sustin ca administratia americana face prea putin pentru a ajuta refugiatii, care s-au revarsat in ultima vreme in Europa. Purtatorul de cuvint al Casei Albe a spus ca Obama cerut cresterea numarului de refugiati sirieni, primiti in America, acest numar fiind, anul acesta bugetar, care se incheie la 30 septembrie de circa 1,800. In acest context a fost mentionat numarul 10,000 pentru anul bugetar viitor.

Peste 62 de mii de americani au semnat o petitie cerind administratiei Obama sa preia cel putin 65 de mii de refugiati, pina in 2016. Purtatorul de cuvint a aparat pozitia administratiei spunind ca Statele Unite nu pot oferi adapost celor patru milioane de refugiati care au parasit Siria, pe fondul razboiului civil. El a adaugat ca in afara de a primi un numar realist de refugiati, America isi continua un amplu efort umanitar de ajutorare a refugiatilor, acolo unde acestia se afla.

Cifra ajutorului american pentru aceasta criza e de patru miliarde de dolari. In prezent Statele Unite au o cota anuala de 70 de mii de refugiati anual, din toate zonele de conflict, dar pina acum numarul de refugiati sirieni primiti s-a mentinut mic.

Directorul FBI, James Corney a fost intrebat daca primirea de refugiati prezinta un risc de securitate, din cauza pozibilelor infiltrari extremiste. Corney a spus ca este un pericol de care trebuie tinut cont si ca trebuesc luate toate masurile de protectie pentru a se afla cine sint cei care intra in tara, pentru ca riscul exista. Verificari de securitate sint necesare chiar daca refugiatii sint inregistrati la Natiunile Unite. Directorul FBI a declarat ca va dura intre 18 si 24 de luni, de la desemnarea unui refugiat pentru a fi repatriat in America si deplasarea acestuia. Candidatii sint intervievati si numele lor sint verificate in bazele de date ale Departamentului de Securitate Interna.

Scepticii spun ca chiar si asa, Statele Unite nu au suficiente informatii pentru a se asigura ca elemente teroriste nu se strecoara printre refugiati. Seful comisiei pentru securitate interna din Camera Reprezentantilor spune ca cel mai mare ajutor pe care America il poate oferi refugiatilor este sa-l inlature de la putere le Bashar al-Assad si sa infringa Statul Islamic. „Ce se intimpla acum este culminarea unei politici externe esuate si avem de facut fata unei crize umanitare de proportii” – a spus deputatul republican.

XS
SM
MD
LG