Linkuri accesibilitate

O știre falsă despre Moldova, sau cum funcționează dezinformarea rusească


Petras Auštrevičius
Petras Auštrevičius

Cum funcționează dezinformarea rusească? Iată:

Se ia un europarlamentar lituanian (liberal) Petras Auštrevičius, care, ca mai toți balticii și polonezii, se preocupă de Moldova și de Ucraina și care face parte din delegația Parlamentului European pentru Moldova și e raportor în Parlamentul UE pentru Moldova.

E intervievat la Bruxelles de site-ul rusesc EUplus.info.

Site-ul are nevoie de interviu doar ca un alibi, pentru a publica de fapt știrea bombă:

ЕС рассматривает возможность приостановки помощи Молдове

preluată imediat în Moldova, unde, desigur creează șoc:

UE ar putea sista asistenţa financiară pentru Republica Moldova

și

Europarlamentar: După FMI şi Banca Mondială, şi UE ar putea sista ajutorul financiar acordat Moldovei

Evident că știrea pare neverosimilă și că sare în ochi că e rău formulată: „Uniunea Europeană discută o posibilă sistăre a asistenței financiare acordată Republicii Moldova.”

Dar ce e aceea „Uniunea Europeană discută”?

Un asemenea om ar spune despre ce institutie e vorba.

Comisia Europeana? Parlamentul UE? Experti prin anumite Directii Generale (DG)?

Atunci tu, jurnalistul, înainte de a publica o asemenea știre, pui mâna pe telefon și suni la biroul omului din Parlamentul European…

Și, desigur, și el e la fel de șocat ca toată lumea în Moldova:

„Nu am zis eu așa ceva!… Asta au publicat ziariștii ruși? Dar e absurd… Cum adică „Uniunea Europeană discută”? Nu discută Uniunea Europeană așa ceva.”

Dar parțial răul a fost făcut, căci știrea s-a propagat cu foarte mare repeziciune.

Și aici, desigur, se pune iarăși întrebarea (printre alții de către Paul Dragos Aligica) cum mai e cu „initiativa UE de a contracara propoganda rusa?

„Misca ceva? intreaba el. "Ultima data se bateau in piept niste oficiali europeni ca fac si dreg ei cu nu stiu ce resurse alocate pentru apararea valorilor europene ale democratiei si libertatii si dai si sa vezi…”

Iată, așadar, cum e cu faimoasa celulă anti-propagandă putinistă pe care cei 28 de șefi de stat și de guvern, îngrijorați de ce fac Russia Today sau EUplus.info și toți trollii putiniști, pe față sau pe dos, i-au cerut în iarnă șefei diplomației UE Federica Mogherini s-o pună pe picioare.

Birocrația de la Bruxelles s-a gândit și s-a gândit si s-a gandit și a cerut capitalelor să trimită experți nationali la Bruxelles, pentru că slujbele astea sunt politice și, pe deasupra, pentru că, în ideea de a angaja oameni din afară, ar trebui găsiți mai întâi cei care să îi selecteze și trieze, nu-i așa? De unde să știi dacă un om e expert, dacă tu însuți nu ai expertiză?

Problema e însă că li s-a cerut capitalelor doritoare să facă asta să și plătească salariile acelor oameni.

Așa că rezultatul e cel bănuit: nu s-a bulucit nimeni.

Adică de ce Sofia sau Varșovia să plătească salariile unor specialiști în rusologie pe care să-i trimită la Bruxelles să consilieze înalți funcționari și să decripteze propaganda rusă? (Ca să nu mai vorbim că nu s-a gândit nimeni la situația absurdă în care expertul bulgar, să spunem, ar fi venit cu un salariu de câteva mii de leva, iar cel olandez cu multe mii de euro… Ei presupusi a lucra impreuna.)

Așa că se întâmplă cu celula rusească ce se întâmplă și cu propusa si ceruta celula de analiză a jihadismului european.

De ce să ne mirăm, insa, când eu personal nu cunosc decât vreo doi oameni prin serviciile lui Mogherini care fac distincția între islam sunnit și șiit…

Sa ne amintim insa că și Catherine Ashton era atât de incompetentă încât l-a plătit pe nimeni altul decât pe Tariq Ramadan să vină la Bruxelles să-i explice ei cum e cu islamul. Pentru aia erau bani.

Revenind însă la manipularea de vineri din EUplus.info: ar fi bine ca ziariștii să pună mâna pe un telefon înainte de a publica știri preluate de pe site-uri rusești.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG