Linkuri accesibilitate

Un deputat rus solicită reintroducerea cenzurii filmelor


Vitali Milonov
Vitali Milonov

Milonov a apelat la Ministerul Culturii ca viitorul sistem de triere a filmelor să se intituleze „Concepția de Apărare a Spațiului Informațional al Patriei”.

Un deputat local rus ultraconservator din St. Petersburg a cerut Ministerului Culturii de la Moscova să „filtreze” filme care ar cuprinde „valori occidentale deviante” și ar pune astfel în pericol sănătatea psihică a națiunii ruse – de pildă serialul „Urzeala tronurilor”. O relatare de la Tom Balmforth.

Deputatul Vitali Milonov din St. Petersburg este cunoscut mai ales ca luptător împotriva gay-ilor, iar observațiile sale față de filmele străine difuzate în Rusia se învârt cam tot în jurul acestui subiect.

După ce a inițiat legea împotriva propagandei homosexuale, care poate pedepsi pe oricine spune unui minor că a fi gay sau lesbiană este în regulă, Milonov propune acum ca Ministerul Culturii să elaboreze un sistem de etichetare ca „dăunătoare” a filmelor care ar cuprinde „valori occidentale deviante” și chiar de interzicere a unor filme care au prea multe asemenea valori.

Milonov, membru al Partidului Rusia Unită, a declarat ziarului „Izvestia” că pseudo-valorile morale din filmele și emisiunile de televiziune occidentale „lucrează la nivelul subconștientului” și se infiltrează în psihicul națiunii.

Citând o populară emisiune TV începută în anii 1990, Milonov a spus că el aparține „erei Beavis și Butthead”, după cele două personaje principale, de desene animate. „Am crescut când Beavis și Butthead râdeau de homosexuali și asta era considerat amuzant”, a spus Milonov. Realitatea este însă că Beavis și Buttthead erau faimoși pentru comentariilor lor agramate despre videoclipuri și pentru un fel de satiră socială, dar nu făceau glume despre homosexuali.

„Anumite lucruri ideologice sunt întrețesute cu grijă aproape în orice”, a mai spus Milonov în interviu, adăugând că și mai grav este că în filmele occidentale ceea ce era pe vremuri inacceptabil este acum normal: „De pildă – a spus Milonov revenind la obsesia sa – în filme pot să apară lesbiene sau gay”.

Dintre serialele pe care le-ar dori interzise, Milonov a pus pe primul loc „Urzeala tronurilor”, cunoscut în rusă ca „ИграÏ престоÏлов

„Fiecare al zecelea personaj este deviant sexual”, a spus Milonov, explicând că tocmai această „presărare” cu gay și lesbiene a filmelor îi face mai acceptabili printre spectatori – și că Rusia nu are nevoie de acest proces de adaptare.

Serialul HBO, cunoscut pentru nuditate, scene dure și violență sexuală, este extrem de popular în Rusia. Potrivit unei ediții Izvestiade săptămâna trecută, unii părinți ruși au început să-și numească copiii după personaje din film.

Numele Arya – un personaj principal din „Urzeala tronurilor” – a apărut prima oară în registrele rusești de nașteri anul trecut. În 2014 au fost opt nume Arya în registrul din regiunea moscovită și patru la St. Petersburg.

Milonov a apelat la Ministerul Culturii ca viitorul sistem de triere a filmelor să se intituleze „Concepția de Apărare a Spațiului Informațional al Patriei”.

Mai devreme luna aceasta Milonov propusese introducerea de amenzi pentru cei care apar în public în pielea goală sau purtând ținute „inacceptabile” cum ar fi lenjerie de corp sau costume de baie.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG