Linkuri accesibilitate

Maria Aliohina împotriva „legii sadicilor”


Activistele Maria Aliohina (stânga) şi Nadia Tolokonnikova
Activistele Maria Aliohina (stânga) şi Nadia Tolokonnikova

Fosta membră a grupului punk Pussy Riot spune că o lege examinată acum în Duma de la Moscova ar putea duce la creșterea exponențială a violenței față de deținuți.

Închisorile din Rusia nu sunt renumite nici pentru condiții civilizate, nici pentru un regim uman de încarcerare, dar o lege aflată acum în dezbaterea Dumei de stat ar putea duce la o creștere exponențială a violenței față de deținuți. Acesta este avertismentul lansat, cu multă insistență, de Maria Aliohina, fostă membră a grupului punk „Pussy Riot”, fostă deținută și astăzi activistă pentru drepturile omului, în special ale celor din închisori. Ileana Giurchescu rezumă relatarea corespondenților Europei Libere:

Aproape doi ani de zile, Maria Aliohina a fost în închisoare împreună cu colega ei Nadejda Tolokonnikova. Fuseseră condamnate în 2012 pentru un protest anti-Putin în principala catedrală din Moscova și eliberate prin amnistia din decembrie 2013, dată de președintele rus în ajunul Olimpiadei de la Soci. De atunci, Aliohina și Tolokonnikova se ocupă de apărarea drepturilor omului, mai ales de situația deținuților din penitenciarele rusești.

„Ca deținut, ești oricum la mâna paznicilor, a administrației din penitenciare, - a declarat Aliohina într-un interviu cu radio Svoboda, – dar noua lege le va permite să recurgă la violență fără margini”.

Guvernul a înaintat pe 27 mai proiectul de lege care permite administrației penitenciarelor să folosească mult mai des violența: până acum, gardienii aveau dreptul să recurgă la metode violente numai în cazuri extreme, când era în pericol viața cuiva. Noua lege permite utilizarea forței și dacă este „amenințată ordinea penitenciarelor” sau sunt „încălcate repetat” regulamentele interne. Gardienii ar avea voie să folosească și arme cu șoc electric. Mai mult, dacă deținuții sunt răniți, gardienii nu vor fi responsabili în cazul că utilizarea forței a fost „justificată”.

Gardienii ruși sunt cunoscuți pentru brutalitatea lor, declară Aliohina, dar cu noua lege, această brutalitate va fi încurajată și acoperită de lege.

Marea problemă a proiectului legislativ, continuă Aliohina, este formularea vagă: „Ce înseamnă încălcarea regulamentului? Că nu te închizi la un nasture sau nu-și faci patul?”

Deputații care susțin proiectul de lege argumentează că în închisori s-au înmulțit revoltele violente. De înțeles, comentează Aliohina, dacă te gândești la condițiile inumane din închisori și lagărele de muncă.

„Deținuții recurg la greva foamei, se sinucid sau se revoltă, dar asta după ce au fost supuși unui tratament inuman. Cum poți că crezi că cineva își taie venele sau face greva foamei numai din nesupunere? Din frondă?”, a mai declarat Alyohina în interviul cu radio Svoboda.

Împreună cu Nadejda Tolokonnikova, Maria Aliohina a înființat un grup pentru apărarea drepturilor deținuților „Zona Prava”. Unul din primele lor proiecte este o hartă interactivă care să documenteze situația din nenumăratele închisori și lagăre de muncă din Rusia.

XS
SM
MD
LG