Linkuri accesibilitate

Barack Obama critică politica premierului israelian Benjamin Netanyahu


Un interviu acordat canalului doi al televiziunii israeliene.

Presedintele Barack Obama a acordat un interviu unui post de televiziune israelian. Despre ce a spus seful executivului american privitor la situatia din Orientul Mijlociu, o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a aratat in interviului acordat televiziunii israeliene ca premierul Benjamin Netanyahu a pierdut credibilitate internationala in procesul de pace, ca urmare a declaratiilor sale cu privire la existenta unui stat palestinian. El a mai spus ca America si-ar putea revizui pozitii la Natiunile Unite, in conflictul dintre Israel si palestinieni, dar va continua sa sprijine interesele de securitate ale Israelului.

Barack Obama nu s-a aratat optimist cu privire la sansele de reusita ale negocierilor de pace, in cele 18 luni pe care le mai are la Casa Alba. „Nu cred ca un acord cadru este probabil” – a declarat Obama la Canalul 2 al televiziunii israeliene. „Problema este cum sa punem temelia increderii si progresului”. Obama a recunoscut ca intre israelieni si palestinieni exista diferente ideologice si de abordare, dar a tinut sa se concentreze asupra pozitiilor premierului Netanyahu.

In preajma alegerilor din Israel, primul ministru a spus ca atita timp cit se va afla in fruntea guvernului nu va exista un stat Palestinian, explicind ca orice retragere din teritorii ocupate ar impulsiona gherile islamiste. De-atunci incoace, Netanyahu s-a delimitat de cele spuse dar atitudinea sa fata de negocieri este privita cu septicism. Obama a aratat ca premierul pune multe conditii si „nu este realistic sa ne imaginam ca acele conditii vor fi satisfacute curind”. „Comunitatea internationala nu crede ca Israelul are intentii serioase cu privire la crearea unui stat palestinian” – a spus Obama.

El s-a referit la rezolutii ONU pe care America le-a respins prin veto pina acum pentru a da o sansa partilor sa negocieze direct, dar intrebat daca aceasta politica va continua, presedintele a spus „Daca nu exista sanse de pace, daca nu exista sanse pentru procesul de pace, atunci devine mai complicat sa contesti pozitiile celor care sint ingrijorati cu privire la constructia de asezari evreiesti in teritorii si situatia din regiune, in general”. „Este mai dificil pentru mine sa le spun sa aiba rabdare, pentru ca exista un proces in curs, care duce la pace”. Presedintele a aratat ca israelieni si palestiniani trebuie sa conlucreze pentru ca depasi o situatie care pare acum fara iesire.

XS
SM
MD
LG