Linkuri accesibilitate

Aleksei Navalnîi: Putin nu se va da în lături de la nimic pentru a rămâne la putere


Navalnîi: Putin va face orice pentru a rămâne la putere
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:00 0:00

Navalnîi: Putin va face orice pentru a rămâne la putere

Un interviu cu liderul opoziției ruse la Europa Liberă/Libertatea și Vocea Americii.

Traducere de Vasile Botnaru

Aleksei Navalnîi l-a acuzat pe liderul de la Kremlin ca a pornit războiul din Ucraina pentru a se îmbogăţi el şi cercul său de apropiaţi. În opinia lui Navalnîi, războiul dus de Rusia în Ucraina nu este numai o greşeală politică, dar și o crimă împotriva poporului rus si a Federaţiei Ruse, o crimă internaţională, şi de aceea ar trebui să i se pună capăt.

Aleksei Navalnîi: „Se știe cu exactitate cine a declanşat războiul în Ucraina. E opera lui Putin şi a anturajului său. Putin a făcut asta pentru a păstra monopolul asupra puterii, inclusiv pentru a-și apăra dreptul exclusiv de a se îmbogăţi şi de a-i da posibilitatea și anturajului său să se îmbogăţească.”

Opozantul rus se fereşte să aplice termenul consacrat, anexarea Crimeei, dar nici nu acceptă optica Kremlinului care pretinde că peninsula a revenit acasă.

Aleksei Navalnîi: „Sub aspect strategic ceea ce s-a făcut cu Crimeea, ca să nu mai vorbim despre Ucraina, va cauza daune enorme Rusiei. Ba chiar a afectat deja zisa „lume rusească” pe care se pretinde că ar apăra-o Putin. În realitate, nu ne-am ales cu nimic, decât cu o ţară enormă cu o populaţie de 40 de milioane care nu are ochi să ne vadă. Dar problema Crimeei oricum nu poate fi soluționată din mers. Primul lucru şi de fapt singurul care poate fi deja început este un plebiscite onest, care presupune o pregătire de durată, în cadrul căruia Ucraina, tătarii din Crimeea, toate părţile interesate, şi-ar putea promova un timp îndelungat opţiunile. După care s-ar desfăşura referendumul, iar în baza acestuia s-ar adopta o decizie.”

Navalnyi îi îndeamnă pe adversarii lui Putin să nu-l subaprecieze, chiar dacă le este silă de el.

AlekseiNavalnîi: „Putin nu a fost figura politică cea mai influentă atunci când a fost înscăunat. Cu toate acestea, a reuşit să devină important. El a uzurpat putere şi o menține pe parcursul mai multor ani. Ceea ce înseamnă că nu trebuie tratat cu superficialitate, de parcă ar fi un netot sau un golan. Fără îndoială, el este un om corupt, lacom, care zilnic încalcă legea, este cinic, dar, fără tăgadă, este un om ieşit din comun.”

Dizidentul rus crede că Putin este un om fără scrupule şi nimic nu i se pare amoral când vine vorba de păstrarea puterii.

Aleksei Navalnîi: „Eu trag mare nădejde că, înainte de moarte, el nu va apăsa butonul roşu declanşând războiul nuclear şi luând în groapă toată omenirea. Nu văd însă alte obstacole şi restricţii de natură să-l împiedice să îşi păstreze statutul de conducător al Rusiei.”

XS
SM
MD
LG