Linkuri accesibilitate

„În repetate rânduri am spus că cetăţenii R. Moldova așteaptă rezultate concrete ale reformelor pro-europene”


Margot Wallström și Linas Linkevičius în vizită la Chișinău.

După amplul protest anti-guvernamental la care a avut loc duminică la Chişinău, Republica Moldova a fost vizitată luni de miniştrii de externe din Lituania şi Suedia, după alte oficialități din Uniunea Europeană care au încurajat recent autorităţile moldovene să continue reformele pro-europene asumate în faţa partenerilor occidentali. La Chişinău, suedeza Margot Wallström şi lituanianul Linas Linkevičius au subliniat că Uniunea Europeană este în aşteptarea unor evoluţii în combaterea corupţiei, reformarea sistemului judiciar şi transparentizarea celui bancar.

Pe lângă mesaje de încurajare, miniştrii de externe ai Lituaniei şi Suediei au formulat la Chişinău un şir de aşteptări faţă de guvernarea declarată pro-europeană. Suedeza Margot Wallström, a cărei ţară a stat la baza creării Parteneriatului Estic, şi-a exprimat convingerea că Acordul de Asociere, semnat între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, va fi „forţa motrice” pentru dezvoltarea ţării. Însă ca acest lucru să se întâmple, a continuat ministra de Externe a Suediei, autorităţile de la Chişinău trebuie să ducă la bun sfârşit angajamentele asumate, inclusiv în faţa cetăţenilor. Între altele, Margot Wallström s-a referit la combaterea corupţiei, reformarea justiţiei şi procuraturii şi rezolvarea problemelor din sectorul bancar:

„De asemenea, am văzut că politicul şi economicul în Republica Moldova sunt în strânsă legătură şi, din păcate, concentrate în mâinile câtorva persoane. Nu credem că această situaţie trebuie să continuie. În repetate rânduri am spus că cetăţenii Republicii Moldova așteaptă rezultate concrete ale reformelor pro-europene şi, desigur, liberalizarea regimului de vize a reprezentat o realizare, însă asemenea realizări trebuie să continuie. (...) Aşteptăm ca foarte curând să vedem rezultate şi în ceea ce priveşte reformarea sistemului de justiţie”.

Margot Wallström a menţionat că a ajuns la aceste concluzii după ce s-a întâlnit cu reprezentanţi ai societăţii civile din Republica Moldova. Completându-şi colega din Suedia, ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius, a observat că guvernul de la Chişinău trece printr-o perioadă nu tocmai uşoară, însă cuvântul cheie de care trebuie să se conducă este „continuarea reformelor”. Pe fundalul nemulţumirii publice faţă de coaliţie de guvernare, Linas Linkevičius a cerut autorităţilor să explice foarte clar cetăţenilor că integrarea europeană nu poate fi asociată cu frauda şi corupţia:

„Sincer vorbind, Republica Moldova are foarte mulţi prieteni, însă aceşti prieteni nu pot face munca pe care v-aţi asumat-o. Noi vă putem doar asista în acest efort. De exemplu, vă putem oferi consiliere în ceea ce priveşte reformarea sistemului de justiţie, a celui de administrare publică, domenii foarte impotrante pentru viitorul ţării. (...) Nu punem la îndoială că locul Republicii Moldova este în rândul familiei statelor europene, însă decizia şi efortul depus vă aparţine. Nimic nu este garantat şi nu vine automat. De ce suntem aici? Pentru a vă reaminti că vă suntem alături, însă nu doar ca observatori, dar vrem să colaborăm cât mai strâns, pentru a ne asigura că tot efortul depus nu va fi în zadar şi că într-o zi veţi face parte din Uniunea Europeană”.

Vizita miniştrilor de externe ai Lituaniei şi Suediei are loc la o zi după un amplu protest faţă de derapajele de la cursul de integrare europeană şi lipsa progreselor în investigarea dispariţiei a zeci de miliarde de lei de la trei bănci, în principal de la Banca de Economii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG