Linkuri accesibilitate

Monica Macovei: „Vreţi un viitor în dictatură, cu agresiune armată? Asta înseamnă Federația Rusă”


În direct de la Strasbourg: cu Monica Macovei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:55 0:00

Corespondenta Europei Libere la Strasbourg în dialog cu europarlamentara română despre ce s-a schimbat în R. Moldova după abolirea regimului de vize al UE pentru cetăţenii moldoveni.

La un an de la abolirea vizelor UE pentru cetățenii moldoveni europarlamentara Monica Macovei critică actuala coaliție de la Chișinău. Lentoarea cu care aplică guvernul reformele, mai ales în ceea ce privește măsurile anticorupție, subminează proiectul integrării europene, căci din cauza sărăciei și corupției populația nu poate simți binefacerile aduse de UE, de la călătoriile fără vize, la investițiile din bani europeni. Macovei, care din poziția de șefă a Delegației de cooperare parlamentară UE-R. Moldova, a avut o contribuție decisivă la obținerea liberalizării vizelor anul trecut, nu vede cu ochi buni faptul că prin cooptarea comuniștilor la guvernare „se face pe plac Rusiei” și crede că R. Moldova ar trebui să urmeze exemplu Ucrainei și să limiteze propaganda rusească prin interzicerea televiziunilor rusești. Ponta se află astăzi la Strasbourg și cere comisarilor și parlamentarilor cu care discută ridicarea MCV.

Europa Liberă: Doamnă Macovei, astăzi, pe 28 aprilie, se împlinește un an de când primii cetăţeni moldoveni cu pașapoarte biometrice au putut călători în spaţiul Schengen și nu numai.

Monica Macovei: „Și mă bucur că am fost lângă ei în acel ,„avion fără vize”.

Europa Liberă: Ați fost europarlamentarul român care s-a zbătut cel mai mult, poate, pentru acest succes obținut de R. Moldova. Erați pe vremea aceea presedinta Delegației UE-Moldova din Parlamentul European și ați mizat mult pe faptul că, dacă vor avea posibilitatea să vadă cum trăiesc europenii, tot mai mulți moldoveni, mai ales cei întorși cu fața către est, vor înțelege ce poate oferi UE, cum le poate transforma în bine viața. Așa a fost?

Monica Macovei: „Dacă ne uităm la alegerile parlamentare, da s-a întâmplat. A câștigat coaliția pro-europeană. Că s-a făcut o altă guvernare, discutăm mai târziu. Acum, haideți să analizăm situația curentă din R. Moldova: este sărăcie, prețurile au crescut, este corupție, mai ales în rândul clasei politice, ca atare oamenii nu mai au încredere în clasa politică. Au avut loc privatizări cu cântec, iar următoarele privatizări, Moldtelecomul si CFR-ul trebuie neapărat să fie transparente și curate, și să nu se mai întâmple ca în cazul privatizării aeroportului din Chișinău. De asemenea, se vehiculează că din sistemul bancar s-au scos circa un miliard de dolari.

Dacă oamenii aud și văd astfel de lucruri nu mai au încredere în clasa politică, în instituții și nu mai au speranță. De aceea spun că toate acestea determină o stare de spirit pe care trebuie să luptăm să o îndepărtăm. Dar în primul rând politicienii din Moldova trebuie să facă asta. Privatizări corecte, fără corupție- și nu doar de ochii lumii, prin adoptarea unor legi, ci prin aplicarea la fiecare nivel și de către toată lumea a acestor legi. Este momentul implementării. Haideți să alegem procurorii independenți și profesioniști care chiar o fac.”

Europa Liberă: În toți acești ani ați sustinut guvernele Filat si Leancă și sunteți mulțumită de rezultatele obținute în aceste echipe. Ce părere aveți despre actualul guvern de la Chișinău?

Monica Macovei: „În această perioadă despre care vorbiți s-a semnat Acordul de Asociere cu UE, s-a obținut liberalizarea vizelor, PLDM-ul a fost admis în PPE (Partidul Popular European) etc. Referitor la acest guvern aș avea câteva întrebări. Așa cum am spus mai devreme, la ultimele alegeri cetățenii R. Moldova au votat o orientare pro-europeană, o coaliție pro-europeană.

Cu toate acestea, Partidul Liberal, un partid pro-european, nu este la guvernare. Ca atare, guvernul de astăzi este susținut în Parlamentul R. Moldova de Partidul Comunist. Și atunci se ridică niște întrebări. Să nu uităm că dl Plahotniuc, vicepreședinte al PD, controlează totul. Aceasta este opinia mea, după experiența acumulată în R. Moldova.

Se ridică întrebarea: de ce dl Plahotniuc a făcut în așa fel încât PL să nu intre la guvernare? De asemenea, de ce s-a înțeles cu comuniștii pentru sprijin în Parlament? Eu nu cred că PCRM va acționa pentru punerea în aplicare a reformelor. Până acum au fost adoptate ca legi. Acum este momentul cel mai dificil. Acum aceste legi trebuie aplicate. Și cu cine vii la guvernare într-o perioadă ca aceasta? Cu comuniștii, care au fost la putere? Care nu au făcut nici o reformă! Cum de s-a ajuns ca această situație să fie atât de convenabilă Rusiei? Moldovenii au votat anul trecut, in noiembrie, pentru un drum european. Cu toate dezamăgirile lor. Iată că politicienii au făcut altfel.”

Europa Liberă: Toate aceste neîmpliniri sunt consecința unei influențe crescânde din partea Federației Ruse? Asta este ceea ce sugerați?

Monica Macovei: „Categoric! Ca să nu mai discutăm despre Transnistria, unde sunt însărcinați oameni care se fac că negociază. Știm bine că acest conflict se va rezolva când va dori Rusia să se rezolve. Până atunci este întreținută artificial. Federația Rusă dorește să reia controlul asupra fostelor state comuniste. Este evident că R. Moldova este foarte la îndemână. Dacă ne uităm la tabloul global: Rusia au anexat Crimeea, Republica Moldova este în vecinătate, Plahotniuc, la Chișinău, guvernează cu sprijinul comuniștilor. Sunt în pericol, de asemenea, țările baltice, România, Polonia și altele. Federația Rusă și-a întețit propaganda în Republica Moldova, în Ucraina, în România.”

Europa Liberă: Și sunteți de părere că propaganda s-a întețit după semnarea Acordului de Asociere?

Monica Macovei: „Da s-a întețit după, că era și înainte. Vedeți ce face Ucraina? A interzis posturile rusești de televiziune. Și același lucru ar trebui să facă și R. Moldova. Pentru că este o propagandă plină de minciuni care este un instrument de a câștiga putere în R. Moldova. Spun că este un instrument pentru că are și alte instrumente: agenți de influență, agenți acoperiți…

Europa Liberă: În tot acest context vin alegerile locale în R. Moldova. Care este miza acestor alegeri.

Europarlamentara Monica Macovei despre miza alegerilor locale din R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:22 0:00

Monica Macovei: „Una foarte mare. Cred cu tărie că Iurie Leancă ar trebui să candideze pentru primăria Chișinăului. Știm cu toții că și-a făcut un nou partid. Într-un fel noi ne asemănăm. Am plecat din partidele în care eram și ne facem partide. Ar trebui să candideze la aceste alegeri, este pro-european și a dovedit prin fapte asta: Acordul de Asociere, liberalizarea vizelor cu UE… Și nu a rămas în această coaliție cu comuniștii. Sigur, și Partidul Liberal are primar, pe dl Chirtoacă, dar aici trebuie calculat pe sondaje. Dacă Iurie Leancă dorește să candideze eu îl încurajez. Ar fi un lucru colosal! Aceasta ar fi miza: Chişinăul ar avea un primar european care ar face politică europeană.”

Europa Liberă: Știți foarte bine, Partidul Socialist din R. Moldova vrea suspendarea aplicării Acordului de Asociere cu UE. Este și acesta un instrument în acest proiect mai larg de propagandă, de creștere a influenței R. Ruse?

Monica Macovei: „Sigur că da. Și Zenaida Greceanîi are un rol foarte important în Partidul Socialist. Cum să înghețe acest acord? Nu vorbesc de câtă muncă este în spatele acestui acord. Dar haideți să ne gândim. Vor un viitor în dictatură, cu agresiune armată? Că asta înseamnă Federația Rusă. Să se uite ce au făcut în Crimeea. Nu poți trăi doar cu gaz. Nu ai ce mânca, nu călătorești, nu ai justiție, nu ai drepturi și libertăți. Cum sa fii fericit? Nu ne curge gaz rusesc prin vene și gata, ne înfrumusețează viețile.”

Europa Liberă: Punctul dvs. forte, mai ales în aceste zile când se va vota aici, în PE, raportul Dvs. privind Parchetul European, este lupta anticorupție. Chiar mai devreme ați reproșat clasei politice de la Chișinău că nu luptă cu adevărat pentru ca măsurile anticorupție să depășească stadiul de vorbe. V-aș întreba dacă Dvs. considerați că există o legătură între influența Federației Ruse și corupție.

Monica Macovei: „Sigur că da. Categoric. Este foarte simplu. Prin corupție destabilizezi o țară. Și mă refer în primul rând la decizia politică. Prin coruperea politicienilor, se schimbă deciziile politice ale acelei țări. Federația Rusă destabilizează țări prin corupție, dar și prin alte instrumente. După ce o destabilizează, poate lua controlul asupra acelei țări. Uitati-vă ce a spus președintele Cehiei: Ori intră Federația Rusă în UE, ori intră UE în Federația Rusă… Uitaţi-vă la corupția din Cehia, Bulgaria si Ungaria. România sta mult mai bine pentru ca avem instrumente eficiente care lupta cu corupţia politică. Patriarhul ucrainean Filaret a fost zilele trecute aici și a spus o propoziție formidabilă: Inamicul intern al Ucrainei este corupția, iar cel extern Federația Rusă.”

Europa Liberă: Se aplică și Moldovei?

Monica Macovei: „Da, și Moldovei dar și altor state. Iar Patriarhul a mai spus: Aveți grijă, că Rusia ar putea declanșa cel de-al Treilea Război Mondial Haideți să deschidem larg ochii și să vedem aceste semne, căci nu sunt mesaje subtile sau subliminale. Sunt cu bâta…”

Europa Liberă: Și cu morți. Doamna Macovei, o ultimă întrebare. Revenim la aniversarea de astăzi - un an de la liberalizarea vizelor UE pentru cetățenii moldoveni. Cum a fost pentru Dvs. când ați trecut prin această experiență? Cum s-a schimbat viața cetățeanului român Monica Macovei, după ce a căpătat dreptul să circule după voia inimii în UE.

Monica Macovei: „Total! Țin minte că atunci când am venit primele dăți la Strasbourg, lucram la Consiliul Europei anii 90, și aveam o viza de trei zile. Mă duceam la catedrala si ma rugam să mai vin o data. Apoi am avut viză pe trei luni, apoi pe șase luni și acum… fără limită! Iată unde am ajuns, ce repede s-a schimbat viaţa in câțiva ani.

Așa se va întâmpla și cu cetățenii R. Moldova. Acum trebuie să facem față jocului rus. Rusia pune obstacole în R. Moldova, Bulgaria, Cehia, Ungaria. Sunt mult mai puternice în reacţii ţările baltice si România. Dacă nu ar exista această acțiune țintită a Rusiei de a recuceri fostul spațiu sovietic, nu am avea această problemă.”

XS
SM
MD
LG