Linkuri accesibilitate

NATO-Rusia, exerciții militare în oglindă


Zeci de nave de război ale Marii Britanii și altor țări NATO au luat parte în Marea Nordului la cele mai mari exerciţii militare comune din ultimii ani, ca răspuns la creșterea activității flotei ruse in regiune.

In lunga serie de exerciții militare pe care NATO și Rusia le țin demonstrativ, ca în oglindă, cele care tocmai s-au încheiat, organizate la inițiativa Marii Britanii, s-au distins prin amploarea participării, cooptând nu mai puțin de 14 ţări membre NATO.

Zeci de nave de război ale Marinei Regale a Marii Britanii și altor țări NATO au luat parte în Marea Nordului la cele mai mari exerciţii militare comune din ultimii ani – Joint Warrior, ca răspuns la creșterea activității flotei ruse in regiune.

Manevrele militare au durat două săptămâni și au implicat 55 de nave de război, 70 de avioane și 13.000 de marinari şi soldați din 14 de țări.

Royal Navy a practicat vanatoarea de submarine inamice. Au fost realizate operatiuni de desant de pe mare, deminarea și respingerea atacurilor ale navelor mici inamice, iar în celălalt capăt al Marii Britanii a fost exersat un atac aerian cu parasutarea de trupe pe campia Salisbury.

Sigur, Ministerul Apărării din Marea Britanie a susținut că exercițiile nu sunt un răspuns la acțiunile vreunui stat anume, însă liderii NATO au confirmat faptul că scopul exercițiului este de a demonstra puterea alianței și liniștirea membrilor săi în legatura cu amenințarile din partea Rusiei, asociate cu agresiunea din Ucraina.

Inițiativa britanică este însă și una de autoliniștire, în măsura în care reducerile bugetare și de efective în Regatul Unit sunt atât de mari încât au dus la protestele publice ale unor înalți responsabili militari.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG