Linkuri accesibilitate

John Kerry și acordul diplomatic cu Teheranul


Secretarul de stat John Kerry la negocierile de la Lausanne în Elveția
Secretarul de stat John Kerry la negocierile de la Lausanne în Elveția

Administrația Obama si secretarul de stat Kerry au dificila misiune de a convinge opinia publică americană și politicieni din opoziție câ acest acord este unul bun.

Un acord care sa elimine pericolul nuclear iranian a fost un obiectiv al secretarului de stat, John Kerry inca de pe vremea cind acesta era senator. Cum a ajuns sa-l materializeze? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Fiul unui diplomat de cariera, John Kerry a spus inca de la instalarea sa ca secretar de stat ca mandatul sau va fi unul diferit. El a devenit sef al diplomatiei americane intr-o perioada in care Primavara Araba isi pierdea din elan si era inlocuita cu conflicte in Egipt, Libia si Siria. Pe acest fond s-a intarit miscarea militanta ISIS.

Eforturile lui Kerry de reconciliere, intre israelieni si palestinieni au esuat, dar diplomatul e creditat cu acordul vizind eliminarea armelor chimice din Siria. Au urmat alte crize, succesiunea la putere in Afganistan si conflictul din Ucraina.

Odata cu alegerea in 2013 a lui Hassan Rouhani ca presedinte al Iranului, presedintele Obama l-a insarcinat pe Kerry sa reviziteze dosarul nuclear al acelei tari. Ca senator, John Kerry facuse parte dintr-un grup care s-a intilnit cu oficialitati iraniene in 2011 si 2012, in incercarea de a gasi un compromis. John Kerry s-a pus pe treaba, angajind un dialog cu omologul sau Mohammad Javad Zarif. Dar procesul a fost greu si marcat de confruntari, asa cum era de asteaptat dupa 35 de ani fara relatii.

Intr-un interviu acordat retelei BBC, Kerry a povestit ca la un moment dat, dupa opt zile de negocieri, i-a spus lui Zarif ca se va retrage de la convorbiri. „Cred in diplomatie. Cred in incercarea de a rezolva situatii dificile. Razboiul este absenta ori esecul diplomatiei” - a spus Kerry. Discutiile au fost complicate si datorita naturii extrem de tehnice a mizei – eliminarea programului nuclear iranian, cu aplicatii militare.

Sute de experti, condusi de sub-secretarul de stat Wendy Sherman au avut nevoie de 18 luni pentru a ajunge la actualul acord. Acum, administratia Obama si secretarul de stat Kerry au dificila misiune de a convinge opinia publica americana si politicieni din opozitie ca acest acord este unul bun. In plus, in procesul de negociere, odata cu lamurirea detaliilor este de sperat, dar nu e deloc sigur ca acordul se va mentine, in ciuda presiunilor care vor urma.

XS
SM
MD
LG