Linkuri accesibilitate

Studiile premierului Chiril Gaburici sub cercetarea Poliţiei


Chiril Gaburici
Chiril Gaburici

Poliţia s-a autosesizat în urma unei investigaţii recente realizate de săptămânalul „Ziarul de Gardă”.

Inspectoratul General de Poliţie s-a autosesizat în privinţa diplomelor de studii ale premierului Chiril Gaburici şi a confirmat pentru Europa Liberă că cercetează informaţiile apărute în presă privind situaţia academică a prim-ministrului. O investigaţie realizată recent de săptămânalul „Ziarul de Gardă” ridica întrebări asupra provenienţei atestatului de absolvire a şcolii medii de cultură generală deţinut de Chiril Gaburici şi în baza căruia premierul a fost înmatriculat, în 1995, la Academia de Studii Economice. Anterior, ministra Educaţiei Maia Sandu a afirmat că nu poate preciza situaţia academică a premierului Chiril Gaburici pentru că actele de studiu ale acestuia se află la poliţie. Astăzi, într-un răspuns al ministerului la interpelarea deputatului liberal Valeriu Munteanu, se sugerează că poliţia a ridicat dosarul de la ASEM „pe faptul deţinerii de către prim-ministrul Republicii Moldova Chiril Gaburici a diplomei de bacalaureat care poartă semne de falsificare”, document care, din informaţiile ministerului, nu există.

Răspunsul Ministerului Educaţiei la interpelarea liberalului Valeriu Munteanu urma să verse lumină asupra provenienţei diplomei de studii medii generale a premierului Chiril Gaburici, în baza căreia şeful cabinetului de miniştri ar fi fost înmatriculat la Academia de Studii Economice în 1995. Doar că răspunsul ridică mai multe semne de întrebare în privinţa studiilor primului-ministru.

Astfel, ministra Maia Sandu sugerează că nu a putut examina dosarul de studiu ale premierului pentru că acesta a fost ridicat de la ASEM de Poliţie, sub bănuiala că Chiril Gaburici ar deţine o „diplomă de bacalaureat care poartă semne de falisficare”, deşi datele Ministerului Educaţiei arată că premierul nu a promovat Bacalaureatul.

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, şeful Direcţiei Urmărire Penală din cadrul Inspectoratului General de Poliţie, Gheorghe Malic, a dezminţit existenţa unui dosar penal în această privinţă, adăugând că Poliţia a ridicat de la ASEM dosarul de studii al premierului Gaburici urmare a unei autosesizări, deci este prea devreme să se vorbească despre existenţa unei diplome de Bacalaureat false:

„Inspectoratul General de Poliţie s-a autosesizat nu în privinţa diplomelor de studii ale premierului Chiril Gaburici, ci în legătură cu interpelările deputatului Valeriu Munteanu, în legătură cu discuţiile care au loc în societate, precum că premierul nu ar fi avut o diplomă de studii medii sau o diplomă de Bacalaureat. (...) Ne-am autosesizat în vederea constatării faptului dacă a avut sau nu a avut (documentele în cauză n.r.), astfel încât ulterior să decidem dacă vom porni urmărirea penală sau vom propune Procuraturii să nu înceapă urmărirea penală în privinţa persoanei în referinţă”.

Şeful Direcţiei Urmărire Penală a mai spus că dosarul personal al premierului Chiril Gaburici, ridicat săptămâna trecută de Poliţie, urmează să fie cercetat şi dacă va fi recunoscut drept „corp delict” va rămâne la Poliţie, iar dacă nu, va fi restituit instituţiei de învăţământ.

Într-o reacţia la acuzaţiile aduse în presă precum că primul-ministru ar deţine şi o diplomă de Bacalaureat falsă, biroul de comunicare al Guvernului susţine că este verificată inclusiv versiunea că „dosarul original de studii al premierului a fost substituit, ceea ce ar explica şi eventuala apariţie a unei diplome de Bacalaureat cu însemne de falsificare”. În comunicat nu se precizează, totuşi, în baza cărui document premierul a fost înmatriculat la studii universitare.

Aceste reacţii, susţine deputatul liberal Valeriu Munteanu, cel care a interpelat Ministerul Educaţiei cu privire la studiile premierului Gaburici, nu fac decât să pună sub semnul întrebării credibilitatea Guvernului:

„Ar exista probabilitatea ca Poliţia să fabrice o diplomă mai bunicică şi să o strecoare acolo unde trebuie, dar există cataloage, există registre, am verificat legislaţia în acest sens, instituţiile de învăţământ au obligaţia să păstreze 75 de ani registrele. (...) Cei care încearcă să facă acest lucru, trebuie să se dumirească, trebuie să se oprească, trebuie să recunoască că există o problemă şi să facă demersurile juridice şi politice pentru restabilirea încrederii populare în instituţiile statului şi în statul de drept.”

Între altele, în răspunsul ministrei Educaţiei, Maia Sandu, se mai arată că instituţia pe care o conduce a sesizat şi Procuratura Generală. De această dată, vizavi de informaţiile contradictorii oferite de Academia de Studii Economice şi de Universitatea Slavonă în privinţa dosarului de studii al premierului. În timp ce reprezentanţii Universităţii Slavone afirmă că Chiril Gaburici a fost înmatriculat în baza situaţiei şcolare eliberate de ASEM pentru perioada 1995-1999, Academia de Studii Economice afirmă că premierul a fost exmatriculat de la instituţie în 1997.

Previous Next

XS
SM
MD
LG