Linkuri accesibilitate

Victoria Nuland: „Rusia refuză să discute despre forțele staționate în Georgia și Moldova împotriva voinței guvernelor de acolo”


©Shutterstock.
©Shutterstock.

O înfruntare verbală ruso-americană în marginea sancțiunilor.

O înfruntare verbală ruso-americană, la un asemenea nivel, în legătură cu sancțiunile impuse Rusiei și necesitatea menținerii lor, este întotdeauna revelatoare despre funcționarea a două discursuri diferite și două realități ce par imposibil de conciliat.

Șeful Comitetului pentru afaceri externe al Federației Ruse Konstantin Kosaciov (Константин Косачёв) și asistenta secretarului de stat al SUA Victoria Nuland au discutat vineri 20 martie la Bruxelles la un forum găzduit de German Marshall Fund.

În aceeași zi a avut loc summitul UE la care s-a decis menținerea sancțiunilor europene impuse Rusiei. Kosaciov a început prin a aminti intervenția NATO din Iugoslavia:

„Pe 24 martie 1999", a spus el, „pentru prima dată în istoria Europei NATO a început să bombardeze o țară europeană — pe atunci o parte a Iugoslaviei. Asta pentru că Slobodan Miloșevici refuzase să lase NATO să intre în Iugoslavia. Dacă e să aducem vorba de ocuparea unei părți a unui stat independent, aș aminti cazul Kosovo."

Kosaciov s-a declarat nemulțumit de faptul că europenii au condiționat ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei de implementarea acordurilor de la Minsk. „Există cel puțin o țară în Europa -- Ucraina — care nu e probabil interesată de implementarea acordurilor de la Minsk. Asta pentru că dacă ele sunt implementate, atunci Rusia nu va mai supusă sancțiunilor."

Kosaciov a precizat și ceea ce se poate vedea constrânsă să facă Rusia:

„Sancțiunile obligă Rusia să lanseze proiecte comune cu China și cu alte țări care nu ne impun asemenea sancțiuni. Mă tem că atunci când sancțiunile vor fi ridicate va fi foarte dificil pentru firmele americane și europene să revină în Rusia, pentru simplul motiv că piețele vor fi ocupate. Asta e."

„Aș vrea să vă amintesc”, a mai spus Kosaciov, „că în anul 2008, când am avut criza cu Georgia și când tancurile trăgeau unul în altul, livrările de gaz către Georgia nu au fost întrerupte nici măcar un minut. Asta apropo de cei care spun că Rusia se folosește de livrările de energie ca de o armă."

La rândul ei, Victoria Nuland a spus, revenind la Ucraina:

„Întrebarea e dacă separatiștii au curaj să participe la alegeri în cadrul legilor ucrainene. Atunci vor putea avea dreptul să încheie contracte economice, să aibă poliția lor, să hotărască ce limbă se vorbește acolo."

Adresându-se lui Kosaciov, ea a spus:

„Nu putem să avem încredere în voi dacă nu ne arătați adevărul. Cum să crezi o țară care neagă că ar avea trupe pe teritoriul alteia? La fel, nu poți avea încredere într-o țară care neagă că a experimentat un nou tip de rachetă care nu e în cadrul tratatului asupra forțelor nucleare din 1987."

„Adevărul este", a urmat ea, „că Barack Obama dorea mai mult control al armamentului, nu mai puțin. Nu s-a putut pentru că Rusia a refuzat să discute despre forțele staționate în Georgia și Moldova împotriva voinței guvernelor de acolo."

Și Victoria Nuland a încheiat:

„Speram că Rusia va dori să trăiască într-o lume în care nu poți schimba frontierele cu forța; în care presa e liberă; în care putem face comerț în pace. Asta leagă Statele Unite de țările din UE și NATO.”

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG