Linkuri accesibilitate

Basiul


Opoziția parlamentară luptă, cum îi spune și numele, în parlament cu inițiativele guvernului. Partidului comuniștilor și socialiștii au mai găsit de mult încă o scena pentru bătăliile politice: Curtea Constituțională. Astăzi, socialiştii au depus la Curtea Constituţională două sesizări. Una împotriva posibilei concedieri a directorilor de școli numiți pe termen nelimitat. Alta, împotriva obligativității persoanelor neangajate în câmpul muncii de a plăti poliţa medicală. Argumentul socialiștilor este: Constituția garantează dreptul la asistență medicală, ergo, persoanele care nu au un salariu nu trebuie tratate chiar dacă nu au poliță de asigurare. Și cine plătește pentru tratament? Relatează Valentina Basiul.

Cazuri în care cetăţeni neasiguraţi au ajuns chiar şi în detenţie pentru faptul că au refuzat să-şi procure poliţă medicală au apărut în ultima vreme frecvent în presă, dar socialiştii spun că le-au fost semnalate şi lor destule, în petiţiile primite la partid.

Ar fi vorba despre o inechitate crasă, contrastantă pe de altă parte cu un sistem vicios de finanţare a sistemului de sănătate, afirmă deputatul socialist Ion Ceban. Aşa că PSRM a considerat că e de datoria lui să aducă subiectul în atenţia Curţii Constituţionale.

„Urma să fie revizuită baza legală. Pentru că dacă persoana nu poate [să-şi procure], nu poţi s-o obligi. Ajunge după gratii pentru faptul că nu şi-a procurat poliţă de asigurare medicală, deşi el nici n-a beneficiat niciodată de servicii medicale, spre exemplu, şi nici nu le poate achita. Şi atunci trebuie să vină cineva în casa lui, să-i ia mobilierul, apartamentul până la urmă”.

Pe de altă parte, autorităţile din sănătate cred aberantă ideea ca statul să-şi asume rolul de asigurator pentru absolut toate categoriile de cetăţeni ce nu-şi pot permite o asigurare medicală. Ministrul adjunct al Sănătăţii, Svetlana Cotelea, spune că acest lucru se poate face doar în raport cu persoanele considerate a fi în dificultate, cum ar fi pensionari, invalizi, copii, gravide – în total 16 grupuri.

„În rest, toate persoanele trebuie să se asigure. Sau se taxează din venit, se impozitează venitul în cazul persoanelor angajate, în cazul persoanelor neangajate şi cele care nu se includ în categoriile asigurate de către stat sunt obligate să-şi procure poliţa de asigurare. Dar statutul angajat/ neangajat nicidecum nu determină sau nu echivalează cu statutul asigurat/ neasigurat”.

Svetlana Cotelea sugerează că a trecut epoca în care serviciile de sănătate erau „gratuite”. Şi subliniază că această gratuitate este oferită de stat doar în asistenţa medicală primară şi cea de urgenţă. Iar inechitatea s-ar produce, dimpotrivă, dacă socialiştii ar obţine câştig de cauză la Curtea Constituţională. O consecinţă a unei astfel de decizii ar fi că pe umerii cetăţenilor angajaţi ar fi pusă o povară prea mare, pentru că ei vor trebui să suporte şi cheltuielile de sănătate ale celor care nu vor să plătească contribuţii, chiar dacă muncesc pe undeva neformal.

Sesizarea ce vizează sistemul de sănătate este văzută de unii comentatori drept una populista, menită să ducă la acumularea de capital politic. În opinia analistului Corneliu Ciurea, faptul că socialiştii recurg la instrumente tradiţionale - problemele sociale - denotă că ofensiva va fi puternică.

„Cred că aceste înţepături, aceste atacuri sunt destul de eficiente şi ele pot să avantajeze partidele din opoziţie, deoarece aspectele sociale sunt resimţite cu acuitate de către populaţia Republicii Moldova. Doar că este regretabil că atunci când partidele de stânga ajung la guvernare ele uită imediat de importanţa pe care o acordau anterior aspectelor sociale”.

Corneliu Ciurea mai admite că ofensiva Partidul Socialiştilor este legată şi de faptul că până acum această formaţiune miza pe subiecte legate oarecum de Moscova, iar de pe urma acestei asocieri cu Kremlinul, el zice, că socialiştii nu mai au ce câştiga. Prin urmare, analistul prevede o focalizare a PSRM pe problemele sociale şi cele identitare, care pot aduce dividende politice într-un termen relativ scurt.

XS
SM
MD
LG