Linkuri accesibilitate

Cel puţin 300 de moldoveni nu au fost lăsaţi să intre în Rusia de la începutul lui 2015


Muncitori imigranți pe un șantier de construcții la Moscova.
Muncitori imigranți pe un șantier de construcții la Moscova.

O parte din ei sunt prinşi cu abateri la graniţă atunci când vor să revină în Rusia.

Cel puţin 300 de cetăţeni ai Republicii Moldova nu au fost lăsaţi să intre în Federaţia Rusă de la începutul acestui an, iar alții au fost deportați, arată datele Poliţiei de frontieră moldovene. Se crede că mulţi dintre imigranţii moldoveni aleg să încalce regimul de şedere şi să stea ilegal în Rusia decât să revină acasă, unde cu greu îşi pot găsi surse de existenţă. Mai multe detalii are Valentina Basiul.​

Pe parcursul unei singure săptămâni, prima din luna februarie, poliţia de frontieră a înregistrat 52 de cazuri de refuz de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse. În luna ianuarie, Poliţia de frontieră a înregistrat alte 249 de situaţii în care grănicerii ruşi nu au permis cetăţenilor moldoveni să treacă frontiera, iar alţi 31 de cetăţeni moldoveni au fost deportaţi din Federația Rusă pe motiv de încălcare a regimului de ședere.

Ofiţerul de presă al Departamentului Poliţiei de frontieră al MAI, Raisa Noviţchi, spune că sunt raportate în special cazurile celor care se deplasează cu avionul şi a celor care comunică autorităţilor moldovene despre aceste interdicţii. Sunt însă şi cazuri nesemnalate, atunci când persoanele oprite folosesc alte mijloace de transport, tranzitând Ucraina, poate şi Belarus. Prin urmare, numărul celor care au primit interdicţie ar putea fi mult mai mare, admit responsabilii de la Poliţia de frontieră.

„Din ceea ce au declarat persoanele, foarte mulţi chiar sunt la prima plecare în Federaţia Rusă şi nu li s-a explicat din ce cauză sunt întorşi, fie că au încălcat anterior vreo normă în Federaţia Rusă”.

De la 1 ianuarie, autorităţile ruse au introdus reguli mai stricte pentru imigranţi. O parte din cetăţenii moldoveni sunt prinşi cu abateri la graniţă atunci când vor să revină în Rusia, iar o altă parte aleg să-şi prelungească şederea ilegală pentru a amâna momentul primirii interdicţiei.

Alexandru, un tânăr de la Anenii Noi, face parte din a doua categorie. De mai bine de un deceniu, el îşi câştigă existenţa la Moscova. La început a lucrat în construcţii, acum munceşte şofer. În luna mai anul trecut a plecat la Moscova cu o cursă de avion, dar i-a fost interzis accesul în Federaţia Rusă şi a trebuit să facă cale întoarsă. Spune că a stat o perioadă în Moldova şi a încercat să-şi găsească ceva de lucru, dar căutările lui s-au soldat cu eşec. Alexandru povesteşte că suporta în Moldova cheltuieli de două ori mai mari decât salariul, iar condiţiile de muncă erau mai dezavantajoase decât în Federaţia Rusă. În cele din urmă, a plecat din nou la Moscova, prin Belarus.

„Lucrăm până ne prinde, pe urmă o să vedem. Sunt mulţi în situaţia mea, eu pe tare mulţi îi ştiu. Aici pentru o încălcare foarte-foarte mică ţie nu-ţi dau voie să intri de-acum în ţară. Dar ei doar au familii, au copii şi sunt nevoiţi să lucreze ilegal”.

Alexandru spune că de sărbători mulţi dintre amicii săi nu au venit acasă, de frică să nu piardă şansa de a munci în Rusia, în schimb rudele lor – soţii, copiii, părinţii – au venit la Moscova. Toate aceste, zice el, se fac pentru a amâna deznodământul aşteptat - expulzarea.

Oleg Bâzgan este şofer de zece ani pe ruta de autocar Chişinău-Moscova. El afirmă că sunt mai multe cauze pentru care autorităţile ruse pun interdicţii, cele mai multe însă au drept temei încălcarea regimului şedere şi de muncă. Pot primi interdicţie de a intra în ţară pentru doi ani şi cei care nu au plătit unele amenzi rutiere, dar mai sunt întorşi din drum şi cei care nu le inspiră încredere grănicerilor ruşi, mai zice Oleg Bâzgan.

„E complicat. Sunt chestiuni care deloc nu se explică. Chiar nişte rude de-ale mele 8 ani de zile au circulat la Moscova. Cu patentă erau, adică puteau face reparaţie la cineva în apartament, la cineva acasă, la o vilă. Au plătit patenta asta 8 ani, aveau un loc de muncă bun. Cu mine mergeau. Şi din vamă i-au întors înapoi. Eu le-am lămurit că-s rudele mele, că au plătit toate celea”.

În cele din urmă grănicerii au spus că cetăţenii moldoveni trebuie să iasă din ţară odată la 3 luni, aşa cum prevede legislaţia. Dar această explicaţie a fost dată doar la insistenţele lui Oleg Bâzgan. Multe dintre cazuri rămân fără dezlegare şi fără explicaţii, lăsând loc de interpretări, mai spune şoferul de pe cursa Chişinău-Moscova.

Mai mulți experți presupun că marea avalanșa de migranti din Republica Moldova trimiși acasă de autoritățile rusești abia urmează, iar autoritățile de la Chișinău nu dau semne că ar avea soluții pentru o asemenea situație.

Previous Next

XS
SM
MD
LG