Linkuri accesibilitate

Corupția din România extinsă pînă la Curtea Constituțională


Magistratul Toni Greblă este cercetat penal, suspectat de fals în documente vamale, trafic de influență, incompatibilitate, fals în declarația de avere și formarea unui grup infracțional organizat.

În România continuă reținerile și inculpările de foști și actuali funcționari publici de rang înalt acuzați de corupție. Într-o singură zi, miercuri, au fost arestați un fost ministru de interne și un secretar de stat, iar astăzi au fost trimiși în judecată trei deputați, fiul unuia dintre ei, și alte 13 persoane. Tot astăzi a început urmărirea penală a judecătorului Curții Constituționale, Toni Greblă, iar lista acuzațiilor este luxuriantă chiar și după standardele renumitei corupții din România.

Primire de foloase necuvenite, fals în documente vamale, trafic de influență, incompatibilitate, fals în declarația de avere și formarea unui grup infracțional organizat, care intenționa să exporte produse agricole și alimentare în Federația Rusă, prin Turcia, pentru a eluda în acest fel embargoul impus de Moscova mărfurilor Uniunii Europene. Acestea sunt principalele acuzații pe care procurorii anticorupție i le-au adus astăzi lui Toni Greblă, judecător la Curtea Constituțională.

Este pentru prima dată în România când un oficial al Curții Constituționale este cercetat penal, dar potrivit legii el va continua să rămână în funcție până la data trimiterii în judecată. În același timp, tot potrivit legii de funcționare a Curții, un judecător de la Curtea Constituțională nu poate fi arestat sau trimis în judecată fără aprobarea Parlamentului (camera care l-a desemnat) la cererea procurorului general.

Fost prefect de Gorj și senator PSD, Greblă a fost numit la Curtea Constituțională în 2013. Ancheta procurorilor arată că Greblă ar fi primit mită pentru a interveni pe lângă diferite instituții publice de la un om de afaceri din Gorj, care este și finul lui. Rochii pentru soția lui, un autoturism BMW în folosință, dar și materiale electorale pentru campania sa în alegerile din 2012, reprezintă foloasele necuvenite pe care actualul judecător la Curtea Constituțională le-ar fi primit în ultimii ani. În afacerile în care este implicat judecătorul Curții Constituționale apar însă și alți parlamentari PSD, și un fost general. Nu e încă destul de clar dacă procurorii anticorupție și Serviciul Român de Informații, care lucrează pentru strângerea datelor de acest fel, știau înainte de numirea sa la Curtea Constituțională despre afacerile lui, între ele și o fermă de struți, pe care o numește „gospodărie țărănească”.

Procurorii anticorupție continuă să mențină un ritm ridicat, fiindcă tot astăzi Viorel Hrebenciuc, fost deputat, considerat creierul cenușiu al socialiștilor români, și fostul ministru liberal al Justiției, Tudor Chiuariu, au fost trimiși în judecată într-o afacere de restituiri ilegale, în care au făcut trafic de influență și au fost recompensați. Fostul ministru liberal al Internelor și al românilor de pretutindeni, Cristian David a fost arestat ieri pentru că ar fi luat mită 500.000 de euro pentru a interveni tot într-o chestiune cu terenuri.

Fostul ministru de Externe, Mircea Geoană, a fost citat și el de judecători ca martor în dosarul „Mită la PSD” pentru campania sa prezidențială din 2009, în care au fost deja trimiși în judecată mai mulți apropiați ai partidului, inclusiv un important om de afaceri (Ion Niculae, proprietarul grupului Interagro).

Direcția Națională Anticorupție a clasat în schimb dosarul privind vânzarea flotei române, în care fostul președinte Traian Băsescu era acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual și delapidare. Procurorii anticorupție au argumentat că aceste fapte „nu există”. De altfel și celelalte circa 80 de persoane implicate în acest dosar au fost declarate nevinovate în acest caz, care pentru Băsescu a fost înghețat în cei 10 ani cât a fost președinte. Potrivit Parchetului General, fostul președinte a fost implicat în 68 de dosare penale, din care mai sunt în curs de soluționare doar șase.

Cu cât lucrează mai mult procurorii anticorupție, cu atât ies la iveală ițele tot mai încurcate ale afacerilor pe care le fac pe dedesubt politicienii români, care deși au fost bugetari toată viața lor, au averi impresionante.

XS
SM
MD
LG