Linkuri accesibilitate

Germania acordă Ucrainei un credit de 500 de milioane


La întîlnirea de la Berlin de astăzi
La întîlnirea de la Berlin de astăzi

Întîlnire Arseni Iaţeniuk-Angela Merkel la Berlin. Hackeri au blocat pagina internet a executivului german.

Primul ministru ucrainean, Arseni Iaţeniuc, care se află în Germania, s-a întîlnit joi cu şefa guvernului federal, Angela Merkel. Tema principală dezbătută în cursul întrevederii a fost reuniunea programată, săptămîna viitoare, joi, în capitala Kazahstanului, Astana. La această reuniune la vîrf urmează să se dezbată criza ucraineană. Participanţii sunt preşedintele rus, cel ucrainean, cel francez şi cancelara germană.

Cei doi lideri la conferința de presă de la Berlin
Cei doi lideri la conferința de presă de la Berlin

Într-o conferinţă de presă, Angela Merkel a evitat să facă precizări privind această reuniune, dînd de înţeles că ea ar putea fi amînată. Ea doar a spus că în cazul unei astfel de reuniuni, oricum punctele ce se vor afla pe agenda discuţiilor nu vor putea fi îndeplinite a doua zi.

Pe de altă parte, guvernul german a promis Ucrainei acordarea unui credit în valoare de 500 milioane de euro. Într-un interviu acordat televiziunii germane (ZDF), Iaţeniuk a subliniat că Ucraina nu cerşeşte bani. Este vorba despre un sprijin financiar temporar, iar datoriile acumulate vor fi restituite. În acelaşi interviu, premierul ucrainean a mai spus că suma promisă se va investi în reconstrucţia părţii estice a ţării devastate de acţiunile separatiştilor.

Într-un alt interviu, acordat miercuri seara canalului 1 al televiziunii publice germane (ARD), Iaţeniuc a arătat că ajutorul financiar din partea Germaniei va fi folosit şi pentru sprijinirea celor 850.000 de refugiaţi din partea răsăriteană a ţării. Totodată, Kievul furnizează în continuare curent şi gaze în regiunea controlată de către separatişti.

Între timp a anunţat şi preşedintele Comisiei europene, Jean-Claude Juncker, că Uniunea Europeană va sprijini Kievul cu 1,8 miliarde de Euro. Juncker a declarat la Riga, că Ucraina are nevoie de solidaritatea europeană, iar pachetul de ajutor financiar va mai trebui aprobat de către Parlamentul European şi de către ţările membre ale UE. Tot Juncker a amintit de situaţia dificilă a Ucrainei, arătînd că ţara se află în faţa falimentui de stat.

Ministrul finanţelor din Ucraina, Natalie Iaresko, a respins la Berlin relatările că guvernul de la Kiev îngreunează situaţia dificilă a cetăţenilor din regiunile estice afectate, deoarece pensionarilor de acolo nu li se mai plătesc pensiile. „A trebuit să oprim plata pensiilor”, a precizat Natalie Iaresko într-un interviu acordat postului naţional de radio, Deutschlandfunk, „pentru că banii au fost furaţi. Atît din automate cît şi din maşinile care transportau banii. Oamenii afectaţi trebuie să se re-înregistreze în afara teritoriilor ocupate, termenul de înregistrare acum s-a prelungit. Vrem să plătim tuturor pensiile, dar asta nu a mai fost posibil în teritoriile ocupate”.

În preajma vizitei lui Iaţeniuk în Germania, site-ul oficial al guvernului german a fost atacat de către un grup de hackeri ucrainieni şi proruşi care-şi spun „CyberBerkut". Pentru cîteva ore pagina de internet nu a mai putut fi accesată. Hackerii au cerut guvernului german să nu acorde guvernului ucrainean niciun fel de ajutoare – financiare sau politice. Numai astfel, afirmau ciber-atacatorii, se va putea încheia războiul din răsăritul Ucrainei. În opinia lui Iaţeniuk, atacul hackerilor nu este nmic altceva decît o manevră a guvernului rus. „Pot să-i recomand guvernului rus să nu mai cheltuiască banii contribuabililor pentru finanţarea unor astfel de atacuri. Ar fi bine, dacă ruşii s-ar ocupa de problemele lor”, a spus Iaţeniuk în interviul acordat televiziunii ZDF.

XS
SM
MD
LG