Linkuri accesibilitate

Liderii PLDM și PD sugerează că i-ar vrea şi pe comunişti la negocieri


Fotografie de arhivă: protest antiguvernamental PCRM la Chișinău în 2012.
Fotografie de arhivă: protest antiguvernamental PCRM la Chișinău în 2012.

Artur Reșetnicov: PCRM e gata de discuții doar cu cei care nu vor intrarea în NATO.

Liderul liberal-democraților, fostul premier Vlad Filat, a declarat pentru site-ul Unimedia că partidele pro-europene care negociază acum o nouă alianță ar trebui să poate un dialog „serios şi responsabil” şi cu Partidul Comuniştilor. Iar unul din fruntașii comuniști, Artur Reșetnicov, a spus Europei Libere că PCRM este gata de discuții cu cei care nu vor intrarea în NATO – adică, în traducere, cu toți, numai cu liberalii nu. Ce înseamnă aceste declarații a încercat să afle Liliana Barbăroșie.

Vlad Filat şi Marian Lupu au spart in sfarsit tacerea de aproape trei săptămâni lansand declaraţii care sugereaza că i-ar vrea şi pe comunişti la masa de discuţii.

„Reieşind din realităţile pe care le avem astăzi, e nevoie de un dialog serios şi responsabil cu Partidul Comuniştilor, în pofida divergenţelor de ordin ideologic”, spune Vlad Filat într-un interviu apărut la Unimedia.md.

„Susţinem această iniţiativă. Dialogul trebuie să atragă în cadrul lui şi PCRM şi trebuie să înceapă cât de curând posibil, în una dintre următoarele zile", a zis şi Marian Lupu, citat de Publika.md.

Cele două declaraţii nu vin pe loc gol. Ideea unei coaliţii largi cu participarea comuniştilor s-a discutat activ în spaţiul public şi până la alegeri, şi după.

Sâmbăta trecută, după o reuniune a partidului, liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, anunţase că formațiunea sa ar fi gata de „posibile consultări” cu celelalte partide parlamentare, pe baza unor principii ca „neutralitatea, statalitatea, reintegrarea ţării, dezvoltarea economică şi socială, consolidarea statului multinaţional”.

Pe de altă parte, negocierile începute anterior de cele trei partide proeuropene, fără participarea comuniştilor, par să fi intrat în impas din cauze neclare, dat fiind caracterul secret în care au loc şi a lipsei unor comentarii clare din partea participanţilor despre conţinutul discuţiilor.

Într-o primă reacţie la anunţul făcut de cei doi lideri de partid, un fruntaş liberal, Valeriu Munteanu, care participă şi la tratativele de formare a coaliţiei, ne-a spus:

„Tare nu am dori să credem că negocierile care au loc pe dreapta trenează pentru că ar mai exista nişte negocieri şi pe stânga. Să vină să spună clar ce vor ei pentru Republica Moldova. Este exclusă o coabitare a PL cu PCRM la guvernare, nu doar pentru disensiunile de ordin ideologic, ci şi pentru că acest lucru ar fi contraproductiv Republicii Moldova şi ar reîntoarce Republica Moldova dintr-acolo unde ne-am pornit. Trebuie să vedem şi dacă acceptă candidatul declarat la funcţia de premier al PLDM să vină în fruntea unui guvern reprezentându-i şi pe comunişti. Trebuie să vedem.”

Pe de altă parte, şi un fruntaş comunist, Artur Reşetnicov, ales recent secretar al formaţiunii, sugerează că nu crede în succesul unor negocieri la care să fie invitaţi alături de liberali:

„Vom examina posibilitatea consultării cu toate partidele parlamentare, dar doar în baza întăririi neutralităţii Republicii Moldova. Dacă liberalii nu sunt de acord, nu avem ce discuta cu ei.”

În opinia analistului politic Oazu Nantoi, anunţul despre disponibilitatea celor două partide de a discuta cu comuniştii nu diminuează cu nimic confuzia legată de viitorul guvernării, motiv pentru care liderii politici merită toată critica:

„Dialog încă nu înseamnă coaliţie. Dar constat în continuare că aleşii noştri continuă să manifeste iresponsabilitate totală, servindu-ne bârfe şi zvonuri. Noi aşa şi nu ştim de ce nu există coaliţie europeană, de ce nu este anunţată componenţa guvernului, ce priorităţi îşi asumă şi în ce raport sunt aceste priorităţi cu angajamentele Republicii Moldova după semnarea şi ratificarea acordului de asociere. Asistăm la un spectacol de doi bănuţi.”

În campania electorală, atât Vlad Filat, cât şi Marina Lupu au exclus o viitoare guvernare proeuropeană cu participarea comuniştilor. Ceea ce i-ar putea face să se răzgândească e, la părerea experţilor, intransigenţa liberalilor. Până acum, s-a invocat cel puţin o problemă mare care ar împiedica apropierea fostelor aliate: liberalii nu sunt de acord ca PD şi PLDM să-şi păstreze intacte portofoliile pe care le-au deţinut în coaliţia veche. Dar se pare că mai există şi altele.

Previous Next

XS
SM
MD
LG