Linkuri accesibilitate

Reluarea relațiilor Americii cu Cuba și efectul pirateriei cibernetice a Coreei de Nord


Doua evenimente care au declanșat aprinse dezbateri la Washington.

Doua dictaturi comuniste, aflate la poli opusi, in fluxul de stiri. Miercuri, presedintele Obama a anuntat ca Statele Unite, intreprind masuri pentru normalizarea raporturilor cu Cuba, condusa acum de fratele lui Fidel Castro, Raul. O decizie luata la capatul a luni de zile de negocieri, cu implicarea Vaticanului. Intre cele doua tari s-a produs un schimb de detinuti, acesta fiind efectul imediat.

Argumentul presedintelui Obama este ca sanctiunile impotriva regimului de la Havana nu au dat timp de decenii rezultate si ca o deschidere catre insula este calea de urmat pentru a incuraja reforme.

Liderii republicani din Congres par sa fi fost luati prin surprindere si nu au o replica bine conturata. Atit puternicul lobby cubanez din Florida cit si membrii in Congres, care se opun, argumenteaza insa ca acesta este tocmai momentul in care regimul cubanez era in corzi, din cauza situatiei economice si faptului ca Venezuela, post-Hugo Chavez si cu venituri reduse din petrol, nu mai poate ajuta Cuba.

De ce sa fie ridicate sanctiunile tocmai acum – spun ei – cind acestea sint pe cale sa de roade? De ce sa i se dea regimului comunist acum, un colac de salvare?

Intr-o alta emisfera, cea asiatica, regimul nord-corean este se pare in spatele pirateriei cibernetice, care, in ultima perioada a facut ravagii in bancile de date ale firmei Sony.

Si asta din cauza unei anuntate comedii, produsa de Sony in care subiectul este un atentat impotriva liderului nord-corean. Atacul cibernetic de succes a fost insotit de amenintari ca cei care vor difuza sau viziona pelicula, care urma sa apara pe ecrane de Craciun se expun unor atentate de genul celor din 2001.

Ca urmare, retele de cinematografe au decis sa nu difuzeze filmul pina la punctul in care Sony l-a retras de pe piata. Este asta o reactie justificata?, se intreaba analisti.

Ce semnal trimite ea teroristilor si statelor certate cu legea din lume, care vad cum o astfel de campanie da roade. Fireste este doar primul act ale acestui razboi cibernetic, dar este unul semnificativ.

XS
SM
MD
LG