Linkuri accesibilitate

Igor Munteanu: „Legea „Asistență pentru Ucraina” nu prevede un statut de aliat non-NATO pentru R. Moldova”


Steagurile ucrainean și american
Steagurile ucrainean și american

Un interviu cu și precizări ale ambasadorului R. Moldova la Washington după dezbaterile din Congresul american.

Congresul Statelor Unite a dezbătut în ultimele două zile o Lege în baza căreia, după o primă votare în Senatul de la Washington, s-a anunțat că Republicii Moldova i s-ar fi preconizat acordarea unui statut de „aliat major non-Nato”. Presa moldoveană și rusă s-a grăbit să preia anunțul ca pe un fapt împlinit. Între timp, legislația modificată adoptată așteaptă semnătura președintelui Statelor Unite. Europa Liberă i-a cerut ambasadorului R. Moldova la Washington, lui Igor Munteanu, să precizeze la ce se referă exact legea dezbătută de cele două Camere ale Congresului american și care sînt ultimele informații despre conținutul ei precis.

Europa Liberă: Domnule ambasador, există deja această lege în baza căreia Moldova devine un aliat major non-NATO pentru Statele Unite ale Americii, alături de Ucraina și Georgia?

Igor Munteanu: „Trebuie să contrazic acest punct de vedere pentru că legea care se numește „asistență pentru Ucraina”, votată în Senat, după care votată o altă lege în Camera Reprezentanților, nu prevede un statut de aliat non-NATO pentru Republica Moldova. În primul rând pentru că textul în ultima etapă a examinării și votării acestui proiect de lege a fost

Legea „asistență pentru Ucraina”, votată în Senat, după care votată o altă lege în Camera Reprezentanților, nu prevede un statut de aliat non-NATO pentru R. Moldova...

amendat, astfel încât textul și prevederile lui de bază se concentrează pe asistența masivă pentru Ucraina, în apărarea integrității teritoriale și a suveranității ca stat, intensificarea schimburilor și cooperării pe domeniul militar și de securitate cu Ucraina și în același timp aplicarea unui set larg de sancțiuni pentru companiile rusești și particularii sau cetățenii care sunt oarecum implicați în luarea deciziilor de incursiune a Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei.

Legea este amplă, urmează ca după votarea de ieri la ora 10 seara, în Camera Reprezentanților, să revină în Senat și Senatul Statelor Unite să o mai voteze încă o dată, după care va merge în mod procedural la promulgare de către președintele Statelor Unite și atunci va deveni lege.”

Europa Liberă: Dar, între timp, dacă legea ajunge să fie lege, trebuie să se producă ceva și la Chișinău? Adică autoritățile de la Chișinău trebuie să ia act sau cum procedează guvernarea Republicii Moldova?

Igor Munteanu: „Încă o dată vă spun: această lege privește în primul rând relația dintre Statele Unite și Ucraina pentru că poartă în titlul și în conținut, în structura sa, relația de asistență pe care Statele Unite o vor oferi vecinului nostru, Ucraina.

Nu mai există secțiunea șase care prevedea statutul de aliat non-NATO pentru Republica Moldova, Georgia și Ucraina. În aceste circumstanțe nu văd de ce ar trebui să ne întrebăm dacă guvernul Republicii Moldova ar trebui să salute sau să nu salute. Este un proiect de lege care vizează în primul rând Ucraina și relația sa cu Statele Unite.”

Europa Liberă: Dar nu a întârziat o reacție din partea socialiștilor, de exemplu, care spun că acest document ar cere să fie revizuită suveranitatea, neutralitatea Moldovei. Și atunci iarăși e o confuzie în rândul opiniei publice.

Igor Munteanu: „Este adevărat, este o confuzie și în rândul mijloacelor mass-media care au multiplicat știrea că am primi acest statut, este bine să citim legislația și proiectele de lege, înainte de a comenta ceva în

Este o confuzie în rândul mijloacelor mass-media care au multiplicat știrea...

presă. În al doilea rând panica și țipetele războinice ale socialiștilor nu ar trebui să vă mire, probabil că este iarăși într-o necunoștință de cauză și evident nu pierd niciun motiv pentru ca să zdrăngănească drapelele revoluționare ale acestui partid.

Vorbind la rece, evident că Republica Moldova utilizează numeroase mijloace și canale de a primi asistența necesară pentru consolidarea forțelor sale armate și ale sectorului de securitate din partea Statelor Unite. Cu puteri comune și sporite vom mișca această cooperare foarte importantă pentru integritatea și stabilitatea politică în Republica Moldova, după formarea noului guvern la Chișinău.”

Europa Liberă: Acest document nu ar putea să supere Federația Rusă și să nu mai fie cooperantă sau suficient de cooperantă în ceea ce privește identificarea unei soluții durabile pentru criza transnistreană?

Igor Munteanu: „Acest proiect de lege care va deveni lege nu ar trebui într-un fel să fie privit că este îndreptat împotriva cuiva. Legea este pentru apărarea suveranității teritoriale, a integrității teritoriale a Ucrainei și consolidarea capacităților de apărare în primul rând. Da, acolo putem identifica pasaje în care statului ucrainean i se deschide posibilitatea de a cumpăra anumite tipuri de arme, dar și foarte multe secțiuni în care se discută despre extinderea difuzării anumitor programe de informare în limba rusă, în limbile ucraineană, română pentru țările care sunt în epicentrul acestor evoluții periculoase pe plan regional. Î

n afară de aceasta, există pasaje foarte importante care țin de consolidarea securității energetice a Ucrainei, crearea unor puncte de criză în guvernul ucrainean, întărirea cooperării pe linia energiei, informației, apărare cu guvernul ucrainean și cu țările care sunt afectate de acest tăvălug geopolitic.

Rusia este, probabil, afectată prin faptul că Congresul transmite atribuția președintelui Statelor Unite de a impune un nou val de sancțiuni companiilor și sunt menționate câteva companii rusești mari care ar putea fi sancționate din nou sau mai mult decât sunt în acest moment, dar nu înseamnă că Congresul impune sancțiunile, ci îi oferă competența președintelui Statelor Unite de a impune noi sancțiuni pentru oficialii Federației Ruse și pentru anumite companii, și pentru tranzacții care sunt efectuate de către aceste companii în străinătate.”

Europa Liberă: Domnule ambasador, dar putem înțelege că securitatea din regiune intră în vizorul, în preocupările Statelor Unite ale Americii?

Igor Munteanu: „Nu doar intră, ea rămâne și reprezintă în continuare un focus, o concentrare a politicii externe și a inițiativelor de anul viitor ale Statelor Unite. Drept exemplu aș putea să vă aduc votarea în bugetul anual pentru 2015 a inițiativei președintelui Barack Obama care se numește European Reassurance Initiative, această inițiativă de 810 milioane de dolari urmează să susțină consolidarea prezenței și cooperării individuale a Statelor Unite cu țările din Europa de Est și Europa Centrală în ceea ce privește programe de instruire și de echipare a statelor europene aliate. Și în această sumă de 810 milioane se vor regăsi evident și anumite sume de bani și pentru Republica Moldova, pentru Georgia și Ucraina. Deci, pentru anul viitor sunt bugetate resurse importante pentru consolidarea relațiilor dintre țara noastră și Statele Unite pe domeniul cel mai sensibil – energie, apărare.

Europa Liberă: Dar parteneriatul strategic dintre SUA și Republica Moldova are șanse să fie consolidat?

Igor Munteanu: „Noi îl numim dialog strategic. A apărut în martie 2014 și va fi dezvoltat și este dezvoltat prin intermediul mai multor instituții și mecanisme specifice, pe energie, securitate și comerț. Urmează ca în ianuarie, la o perioadă potrivită pentru guvernul Statelor Unite, pentru Departamentul de Stat și pentru guvernul de la Chișinău să existe următoarea etapă de consolidare a acestui dialog strategic. Suntem încrezători că fiecare element al lui este foarte prețios pentru dezvoltarea țării noastre și pentru întărirea statului de drept, pentru întărirea instituțiilor statului care să merite încrederea cetățenilor.”

XS
SM
MD
LG