Linkuri accesibilitate

Directorul CIA susține că tehnicile dure de interogare au dat rezultate


John Brennan, directorul CIA, la conferința de presă ținută de la sediul Agenției în Langley, Virginia
John Brennan, directorul CIA, la conferința de presă ținută de la sediul Agenției în Langley, Virginia

Dezbateri în Statele Unite pe marginea Raportului Senatului referitor la practicile de interogare utilizate de CIA în combaterea terorismului.

Investigatia Senatului american cu privire la maniera in care Agentia Americana de Informatii si Contrainformatii a interogat suspecti de terorism continua sa creeze discutii in Statele Unite. Care e fost replica CIA? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Observatorii politici remarca faptul ca indiferent de aspectul legal si de pozitiile exprimate, de o parte si de alta, ceea ce se intimpla acum, adica o dezbatere publica cu privire la maniera in care s-au derulat unele interogatorii ale unor detinuti suspectati de terorism, este un fapt pozitiv.

Criticii practicilor respective le socotesc tortură si argumenteaza ca in conformitate cu conventiile internationale la care Statele Unite sint semnatare, ele sint ilegale. Alte voci nu le considera tortura sau aduc argumentul ca cele intimplate erau singura cale de a obtine informatii vitale pentru a salva vieti.

Directorul Agentiei pentru Informatii si Contrainformatii, CIA, John Brennan a recunoscut in conferinta sa de presa ca unii ofiteri ai Agentiei au comis acte grave impotriva detinutilor, spunind insa ca pe ansamblu, programul de interogatorii si-a atins scopul de a opri noi atacuri teroriste si a salva vieti.

Brennan a construit un argument relativ complicat, spunind ca in momentul de fata CIA-ul nu are nici o pozitie fata de intrebarea daca metodele brutale de interogare i-au facut pe detinuti sa coopereze, adaugind insa ca nu exista nici o indoiala ca detinutii supusi la acel regim au oferit informatii utile si valoroase, dupa aceea.

Directorul CIA, John Brennan
Directorul CIA, John Brennan

Adresindu-se reporterilor, in direct la televiziune de la sediul CIA, fapt fara precedent, directorul a spus ca nu se stie si nu se poate stii daca tratamentul dur a dus la obtinerea de informatii importante care nu ar fi putut fi obtinute in vreun alt fel. Brennan a refuzat sa se refere la practicile unora dintre salariatii agentiei ca fiind tortură, asa cum facut-o atit presedintele Obama cit si raportul Comisiei pentru Informatii a Senatului American.

Presedintele Obama a interzis tortura cind a preluat conducerea tarii. John Brennan a facut de asemenea distinctie intre practici de interogare care fusesera aprobate de Ministerul Justitiei – intre care si senzatia de innec – si altele care nu aveau o astfel de aprobare intre care amenintari cu moartea si batai. El a numit astfel de practici „regretabile”.

Directorul CIA a sustinut argumentul ca tehnicile dure de interogare au dat reultate, intre acestea numarindu-se prinderea si uciderea lui Osama bin Laden. Conform raportului Senatului, cele mai dure interogatorii au avut loc intre 2002 si 2003, dar programul a continuat pina in 2007. Numarul detinutilor supusi unor astfel de practici este de 39.

Sen. Dianne Feinstein
Sen. Dianne Feinstein

In replica, dupa conferinta de presa a directorului, senatoarea Diane Feinstein, care conduce Comisia pentru Informatii, a spus ca CIA-ul a fost autorizat vizind obtinerea de informatii vitale care nu pot fi obtinute altfel, nu informatii „utile”, asa cum s-a exprimat directorul CIA. Brennan a spus ca dupa atentatele teroriste din septembrie 2001, CIA-ul a primit de la presedinte prerogative cu care nu era familiarizata, pentru a impiedica un nou atac Al Qaida.

„Nu eram pregatiti, nu aveam experienta cu detinuti si doar foarte putini dintre ofiterii nostri erau pregatiti se interogheze” - a spus directorul. El a aratat ca intr-un numar limitat de cazuri, agenti CIA au folosit metode de interogare neautorizate si care pe drept trebuesc respinse de toti. “Si nu am intreprins suficient pentru a ii face pe cei care au comis astfel de fapte sa raspunda” – declaratii ale directorului CIA, John Brennan.

XS
SM
MD
LG