Linkuri accesibilitate

Alegeri 2014 la Varnița: „Oamenii mi-au spus că nu au avut probleme. La aşa zisa vamă transnistreană nimeni nu i-a întrebat unde merg”


Liliana Barbăroșie în dialog cu Valentina Basiul.

Valentina Basiul corespondenţă din Varniţa

Valentina Basiul: „Mă aflu acum la una din secţiile de votare din Varniţa. Aici sunt două secţii de votare special prevăzute pentru cetăţenii cu drept de vot din stânga Nistrului, inclusiv din Tighina şi alte localităţi care nu se află sub controlul autorităţilor constituţionale. La moment aici e o coadă de vreo 70 de persoane şi lumea vine în continuu. Unii mi-au povestit că au venit cu transportul personal, alţii au venit cu maşini de ocazie sau cu autobuzul de rută, o altă categorie spun că s-au organizat şi au luat în chirie microbuze. Din datele pe care le-am văzut e o prezenţă destul de numeroasă. La Varniţa mai sunt alte două secţii de vot destinate localnicilor, însă şi la acestea pot vota cetăţenii din stânga Nistrului.”

Europa Liberă: Valentina, ai vorbit cu oamenii, ţi-au semnalat poate încercări de ai împiedica să vină să voteze sau lucrurile sunt calme şi liniştite?

Valentina Basiul: „Oamenii cu care am vorbit la Varniţa mi-au spus că nu au avut probleme. La aşa zisa vamă transnistreană nimeni nu i-a întrebat unde merg. La Dubăsari am găsit oameni care mi-au spus că de la Dubăsari până la Cocieri existau cel puţin trei maşini - flitru ale miliţiei.”

Europa Liberă: Se tem oamenii de eventuale probleme după exercitarea dreptului la vot?

Valentina Basiul: „Parcă nu, dar din ce înţeleg cei care vin la vot sunt mult mai hotărâţi, decişi, poate nu se lasă aşa uşor intimidaţi. Marea majoritate a oamenilor care vin din regiunea transnistreană mi-au spus că cei care nu vin sunt anume cei care se tem să nu aibă diferite probleme cu serviciu, bunăoară, se gândesc la ziua de mâine că s-ar putea să aibă probleme.”

XS
SM
MD
LG