Linkuri accesibilitate

Victor Cobăsneanu: „există un paradox mai ales în localitățile rurale din nord: tinerii lasă viitorul la cheremul bătrînilor”


 (Foto: Sergiu Musteață)
(Foto: Sergiu Musteață)

Interviul dimineții cu redactorul șef al „Observatorului de Nord”.

Duminică, alegătorii sunt aşteptaţi la urnele de vot pentru a alege deputaţii viitorului Parlament. Cum s-a văzut campania electorală în teritoriu, mai exact în nordul ţării, aflăm de la redactorul-şef al ziarului „Observatorul de Nord” de la

Soroca, Victor Cobăsneanu.

Victor Cobăsneanu: „Noi, la ziarul Observatorul de Nord, am avut un proiect care se numeşte „Primul vot”, în care au fost implicaţi tinerii care votează pentru prima dată. Vreau să zic că am fost mirat de faptul că în localităţile rurale s-au inversat lucrurile.

Nu tinerii spun bătrânilor pentru cine să voteze, ci invers. Chiar dacă el este elev la liceu, mâine merge la facultate, el totuna aşteaptă ce o să-i spună tata sau bunica, dar aceştia sigur că îi spun că înainte a fost mai bine. Există un paradox, mai ales în localităţile rurale, că tinerii lasă viitorul la cheremul bătrânilor.”

Europa Liberă: Şi aici cui îi revine rolul să explice, să spună lucrurilor pe nume, şcoala, profesorii?

Victor Cobăsneanu: „Eu consider că acum, când părinţii sunt lipsă, rolul principal îl joacă şcoala. Anume profesorii trebuie să ducă o politică corectă printre elevi, dar să ştiţi că în multe cazuri însăşi profesorii votează incorect.”

Europa Liberă: Oamenii apleacă urechea mai degrabă la ceea ce spune vecinul, de exemplu, sau totuşi trec prin sită sloganele şi programele electorale ale concurenţilor?

Victor Cobăsneanu: „Oamenii sunt diferiţi. Am întâlnit la Soroca tineri care gândesc ca nişte bătrâni, şi am întâlnit şi oameni de vârsta a treia care gândesc şi procedează ca nişte tineri. Şi printre elevi şi pedagogi poţi găsi oameni care vor într-o uniune efemeră, şi printre rusofoni sunt foarte multe persoane care vor în Europa. Îmi este greu să spun că există pături sociale bine, bine distincte.”

Europa Liberă: Aţi menţionat şi dumneavoastră, şi vorbesc mulţi experţi, analişti şi politicieni că alegerile din 30 noiembrie vor fi alegeri cu miză geopolitică, lupta se va da între vest şi est. Această balansare se simte şi în nordul ţării?

Victor Cobăsneanu: „Ştiţi că dintotdeauna nordul ţării a făcut parte din aşa-zisa centură roşie, adică la noi mulţi ani la rând au activat comuniştii şi nu întâmplător, la Soroca şi astăzi primarul este comunist. Dar încetul cu încetul, cel puţin Soroca a ieşit din această centură roşie şi rog să mă credeţi că luni sau marţi, când vor fi rezultatele prealabile ale alegerilor, Soroca va avea cu ce ieşi în faţa lumii. Nu cred eu că Soroca va fi raionul care va trage republica în urmă, spre Uniunea Vamală.”

Europa Liberă: Dacă e să vorbim despre partidele politice, de-a lungul acestor săptămâni, ce tactici de atragere a alegătorilor aţi observat în teritoriu?

Victor Cobăsneanu: „Cel puţin la Soroca şi în raioanele învecinate a fost o campanie foarte şi foarte liniştită. Poate că în ultimele zile s-au mai activizat cumva liderii de partid. Palatul de cultură din Soroca a fost mai mult liber. Practic sorocenii nu au avut parte de concerte. Foarte multă lume politică a mers pe principul – din casă în casă. Şi la mine au fost concurenţii politici, trei din patru, din cei aflaţi acum la putere. Nu a fost o campanie liniştită, dar nici foarte activă.”

Europa Liberă: Dar cadourile electorale au fost prezente? Pentru că au fost semnalate cazuri în care oamenii primeau ziare la care erau ataşaţi câte o sută de lei, şorţuri, chibrituri, bomboane, dulciuri pentru copii?

Victor Cobăsneanu: „Ziare am primit şi eu, dar bani nu am primit şi nu am auzit la Soroca cineva să primească bani sau pomeni electorale. Partidele politice s-au limitat la nişte calendare, la nişte pliante. Nu au fost cazuri ca oamenii să primească pomeni electorale sau bani. Oraşele mici sau satele, trăiesc ca o familie mare în care nu poţi să te ascunzi în dosul degetului. Dacă ai dat pomeni, o să fii arătat cu degetul după 30 noiembrie. În Chişinău este altceva, în Chişinău te dizolvi într-un milion de locuitori şi a doua zi nu te mai întâlneşti cu cel care ţi-a dat pomana.”

Europa Liberă: Domnule Cobăsneanu, am să fac apel la capacitatea dumneavoastră de analist. În cursa electorală pentru alegerile de duminică s-au înscris peste 20 de partide şi mai mulţi candidaţi independenţi. Din punctul dumneavoastră de vedere, cum să se dumerească omul pentru cine să-şi dea votul, astfel încât să nu fie păcălit?

Victor Cobăsneanu: „O să vă deschid acum un secret. Alegătorul nostru nu este atât de marginalizat cum ne pare nouă. Am fost în mai multe sate şi vreau să vă zic că, cât nu ar fi de generos buletinul de vot, care va avea peste 60 de

Nu sunt oamenii noştri atât de naivi, cum ar părea la prima vedere...

centimetri, oamenii se vor clarifica. Să ştiţi că oamenii o să găsească anume simbolul partidului pe care vrea să îl voteze. Nu sunt oamenii noştri atât de naivi, cum ar părea la prima vedere. Chiar am rămas plăcut surprins când într-un sat, oamenii mi-au argumentat de ce vor vota anume partidul x sau y.

Oamenii sunt pregătiţi şi nu cred că cineva o să se rătăcească în această mare pădure de simboluri electorale. Înainte se spunea că acel care este primul pe buletin are un mic avantaj, eu nu cred în asta. Poţi să fii la mijlocul listei şi să iei mai multe voturi.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, Europa Liberă a mers în mai multe localităţi şi foarte mulţi oameni s-au declarat dezamăgiţi de politicieni şi spuneau că nu vor merge la alegeri. Întrebarea mea este: Sau am fost noi mai puţin norocoşi, sau alta e starea de spirit care domneşte în provincie?

Victor Cobăsneanu: „Nu cred că este vorba de noroc, dar să ştiţi că dezamăgire există, eu vorbesc despre oamenii care vor merge la vot. Acel care merge la vot, chiar şi dacă este dezamăgit, el are, şi ar fi păcat să spunem că astăzi nu avem din ce alege. Din câte ştiu eu, au rămas 24 de concurenţi electorali, adică sunt candidaţi pentru toate vârstele şi pentru toate gusturile. Chiar dacă oamenii sunt dezamăgiţi într-un partid, mai au posibilitate să voteze altul, adică nu poţi să fii dezamăgit chiar în toţi cei 24 de concurenţi electorali, mai cu seamă că avem şi forţe politice care nu au fost la guvernare. Adică spectrul este atât de larg încât poate să satisfacă orice gust şi orice dorinţă.”

Europa Liberă: Domnule Cobăsneanu, în ce măsură oamenii îşi îndreaptă privirea la ceea ce se întâmplă în ţările vecine, şi mă refer la Ucraina, care luna trecută a votat un parlament pro european, mă refer la România, care în al doilea tur de scrutin l-a ales pe Klaus Iohannis, deşi în primul tur, Victor Ponta era cel care a ieşit în faţă. Oamenii, când îşi fac alegerea, ţin cont şi de ceea ce se întâmplă în afara ţării?

Victor Cobăsneanu: „Electoratul conştient, cu siguranţă ţine cont de acest lucru. Şi chiar vreau să vă spun că la Soroca a fost coadă la alegerile prezidenţiale din România. Şi dacă aţi pomenit şi de Ucraina, vreau să zic că trebuie să le mulţumim ucrainenilor care au fost un exemplu, pe care ar trebui să îl urmeze şi moldovenii şi să voteze la fel ca şi vecinii noştri din est.

Pun mâna în foc că electoratul conştient trage şi cu ochii şi cu urechea la ceea ce se face la vecini. Ceea ce ţine de electoratul inconştient, care se vinde pentru o bucată de pâine sau pentru un concert ieftin, nu pot să zic ce gândesc aceşti oameni, dar vă mai spun încă o dată, oamenii nu sunt atât de simpli cum par la prima vedere.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:43 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG