Linkuri accesibilitate

Statele Unite: demisia lui Chuck Hagel


Președintele Barack Obama și ministrul demisionar al apărării
Președintele Barack Obama și ministrul demisionar al apărării

Decizia ar consecința disputelor în interiorul administratiei Obama cu privire la securitatea naționalâ și situația din Orientul Mijlociu.

Ministrul american al apararii a demisionat. Despre ce a determinat aceasta decizie în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Relatari de presa arata ca ministrul apararii, Chuck Hagel ar fi cedat presiunilor Casei Albe si si-a prezentat demisia, la mai putin de doi ani dupa ce a preluat functia. Analisti arata ca aceasta decizie este consecinta disputelor, in interiorul administratiei Obama cu privire la securitatea nationala si in special situatia din Orientul Mijlociu.

Hagel va continua sa pastreze functia pina cind Senatul va aproba un inlocuitor, propus de presedintele Obama. Intre favoriti se numara Michele Flournoy si Ashton Carter, foste oficialitati de la Ministerul Apararii, in timpul primului mandat Obama.

Intr-o interventie in cursul diminatii, presedintele Obama a spus ca Chuck Hagel l-ar fi abordat luna trecuta si a decis ca a venit momentul sa se retraga din functie. Nici Hagel si nici presedintele nu au comunicat motivul demisiei.

Oficialitati de la Casa Alba au spus – sub beneficiul anonimatului – ca Barack Obama si-a pierdut increderea in capacitatea lui Hagel de a coordona eforturile impotriva organizatiei Statul Islamic, ISIS si operatiunile militare din Siria si Irak. Neintelegerile dintre Pentagon si Casa Alba au iesit la iveala in ultima vreme.

In luna octombrie, oficialitati de la Casa Alba au scurs catre presa o informatie ca Hagel i-ar fi adresat un mesaj consilierului prezidential pentru securitate nationala, Susan Rice in care critica strategia administratiei in Siria. Disputa pare sa fi avut la origine numirea generalului John Allen ca trimis special pentru formarea unei coalitii impotriva ISIS ceea ce a fost perceput ca diminuarea rolului lui Hagel.

Un purtator de cuvint al Casei Albe a spus ca Hagel a fost numit in functie sa coordoneze reduceri ale cheltuielilor militare si alte schimbari birocratice, doar ca intre timp au aparut amenintari serioase, intre care si ISIS, care impun o schimbare la conducere. Senatorul republican John McCain, care urmeaza sa preia conducerea Comisiei pentru servicii militare, a spus ca nu a fost intotdeauna de acord cu Hagel, dar ca ministrul era frustrat cu anumite aspecte ale politicii administratiei Obama si procesul decizional, in special amestecul excesiv al Casei Albe.

XS
SM
MD
LG