Linkuri accesibilitate

„Nu am participat niciodată pe listă de partid”


Valentina Ursu în dialog cu candidatul independent Oleg Cernei.

Scăderea încrederii în partidele politice a dus la apariția câtorva candidați independenți la alegerile parlamentare. În buletinul de vot Oleg Cernei ocupă poziția 20. Sloganul său electoral este „Aproape de oameni, de nevoile lor”. Europa Liberă l-a întrebat de ce el ar trebui sa fie mai credibil decât alți concurenți înscriși în cursa electorală din 30 noiembrie.

Europa Liberă: De ce Oleg Cernei ar trebui să fie mai credibil decât ceilalți concurenți electorali?

Oleg Cernei: „Oleg Cernei nu este omul-partid și nu este partidul-om.”

Europa Liberă: Dar în alte scrutine parlamentare ați participat și pe listă de partid…

Oleg Cernei: „Nu am participat niciodată pe listă de partid. Țineți minte cazul 2009 când, la fel, în interiorul partidului, au fost promovați niște oligarhi, același Platon, aceiași oligarhi despre care eu am spus tranșant că acei oameni au plătit să fie pe lista de partid, așa cum se plătesc acum sute de mii de euro ca să fie printre primii zece, așa s-a plătit și atunci. Și mie atunci mi s-a spus, liderul meu: „Dar el de ce nu dă bani, să fie și el pe listă?”. Deci, eu nu vreau să fiu deputatul plătit al partidelor acestea oligarhice. Percepția de corupție a actualei guvernări este una enormă și a fostei guvernări. Știți cum este o vorbă românească: „Pleacă ai voștri, vin ai noștri, noi rămânem tot ca proștiiʾ”.

Europa Liberă: Votul uninominal pe circumscripție ar schimba cumva peisajul politic în Republica Moldova și chiar situația din țară?

Oleg Cernei: „Trebuie să modificăm sistemul de reprezentare în Parlament, să modificăm Codul Electoral, prin care 50% de deputați să fie aleși pe listă de partid și 50% pe circumscripții uninominale. Este o discriminare pentru mine, candidat independent, că eu trebuie să acumulez 2%. Sau avem 101 deputați, 100%, respectiv, pentru fiecare deputat trebuie să fie 1%. De ce pentru lista de partid, deputatul care candidează are 1% de trecere, iar eu, în calitate de deputat independent, trebuie să am 2%? Din start, eu sunt discriminat în această campanie electorală. Voi promova ca 50% dintre deputați să fie aleși direct de către cetățeni. Sau dialogul între cetățean și partid încetează astăzi a doua zi după alegeri.”

Europa Liberă: Un independent poate lupta cu mafia transpartinică, așa cum afirmați dumneavoastră în prioritățile care se regăsesc pentru acest mandat?

Oleg Cernei: „Un deputat independent poate să fie acel deputat care să salveze o viitoare majoritate democratică, ultimele sondaje arată că 50/50 partidele democratice și partidele de stânga, cele care vor în Uniunea Vamală și cele care vor integrarea europeană. Sunt un pro-european convins.”

Europa Liberă: Pe dimensiunea economică susțineți că veți opta pentru impozitarea graduală a celor bogați. Oare nu chiar toată lumea este supusă impozitării?

Oleg Cernei: „Mă refer la impozitarea bunurilor imobile. Deci, bunurile imobile astăzi sunt impozitate cu același coeficient și pentru mătușa Grăchina care are 30 de metri pătrați suprafață locativă și acel care are o vilă de 350 de metri pătrați. Sau pentru cei bogați, cei care dispun de suprafețe mai mari de 100 de metri pătrați, trebuie să fie impozitarea bunului imobil dublată. În felul acesta, vom aduce resurse la bugetul de stat, așa este în toate țările. Și doi, trebuie să verificăm și cheltuielile acestor bogătani fiindcă foarte multe dintre aceste imobile sunt înscrise sau pe soacră, sau pe cumnat. Avem o discrepanță enormă între cei bogați și cei săraci. Cei mai săraci profesori în Europa sunt în Republica Moldova, iar elevii lor sunt cei mai bogați oligarhi. Eu cred că a venit timpul ca și pentru pedagogi și profesori să putem să le dăm statutul de funcționar public prin care să aibă aceste surplusuri la pensii și la salarii. Nu poate un funcționar public care lucrează într-o primărie, mai mult nu-l găsești decât îl găsești la muncă, iese la pensie la 20 de ani și are o pensie de 3500 lei, și un pedagog care muncește 40 de ani are o pensie de 1200 de lei. De aceea voi propune ca profesorii și medicii să aibă statutul de funcționar public.”

Europa Liberă: Solicitați elaborarea unei strategii post-asociere pentru implementarea reformelor politice, economice și sociale, strategie post-asociere la Uniunea Europeană, aceasta înțeleg. De ce ar fi nevoie de atâtea documente pentru ca Moldova să se apropie de UE? Există Acordul de Asociere.

Oleg Cernei: „Dar Acordul acesta de Asociere prea puțină lume îl cunoaște. Este foarte important să avem pe fiecare capitol niște programe ca oamenii să cunoască ce facem pe domeniul agricol, pe domeniul justiției, pe domeniul activității în reforma administrației publice locale. Iată acum a fost semnat un acord cu 420 de milioane de euro. Cine stabilește aceste priorități? Oamenii cunosc cum se gestionează acești bani? Sau avem declarații la vârful Uniunii Europene, același Dirk Schuebel care a spus că sunt înalți funcționari de stat care sunt învinuiți de deturnarea fondurilor europene. Ambasadorul Germaniei și ambasadorul SUA spun că cea mai mare problemă în Republica Moldova este corupția. Și eu aș adăuga – aroganța și corupția politicienilor. Prin aceste programe post-asociere, noi trebuie să implementăm și capitolul politic, fiindcă asocierea la Uniunea Europeană înseamnă aderarea în plan politic, economic și în domeniul juridic. Din păcate, la toate aceste capitole noi avem derapaje, una este mesajul extern al politicienilor și altele sunt acțiunile pe intern în care ne bălăcim. Nicolae Costin spunea așa: „Aud zgomotul morii, dar nu văd făina”. Noi vrem să avem un act de guvernare de calitate, în interesul cetățenilor.”

Europa Liberă: De ce aceste idei pe care le sonorizați apar doar în campanie electorală, ca după aceasta să se uite de tot ceea ce propuneți?

Oleg Cernei: „Promovez aceste lucruri pentru că eu vin cu o experiență în spate, am trei mandate, 12 ani sunt în cadrul Consiliului Municipal, am gestionat și gestionăm împreună cu colegii mei aproximativ un buget de peste șapte miliarde de lei, tot ce înseamnă patrimoniu municipal, experiența aceasta și ceea ce promovez eu la nivel de Consiliu Municipal, reforma în domeniul locativ-comunal, domeniul legat de serviciile locativ-comunale, la agentul termic, la transportul public – aceasta va fi agenda în viitorul Parlament.”

XS
SM
MD
LG