Linkuri accesibilitate

„Dacă ei sunt atât de fideli Moscovei, n-au decât să comunice cu Rogozin prin skype”


Opinii ale analiștilor moldoveni despre incidentul de pe aeroportul internațional Chișinău.

De mai multe luni, de cand autoritatile de la Kiev nu-i mai permit sa intre pe teritoriul ucrainean, liderul separatist transnistrean Evgheni Sevciuk pleaca in deplasarile externe prin aeroportul din Chisinau, nu cel din Odesa la care apela de obicei. Ieri seara, insa, mai multi veterani ai razboiului de pe Nistru au incercat sa-l impiedice sa zboare spre Moscova, iar incidentul a fost insotit de confruntari intre acesti veteran si bodyguarzii liderului separatist.

Liderul transnistrean dispune de o singură posibilitate sa plece cu avionul in exterior, cea prin aeroportul din Chişinău. Si asta dupa ce autorităţile de la Kiev l-au trecut pe lista persoanelor indezirabile pe teritoriul ucrainean pentru atitudinea dusmanoasa fata de autoritatile constitutionale ucrainiene.

Ieri, când urma să ia avionul de cursă spre Moscova, Şevciuk s-a pomenit cu intrarea în zona VIP a aerogării moldoveneşti blocată de un grup de aproximativ 20 de veterani ai războiului de pe Nistru. Şevciuk a reuşit să intre în aeroport, pe o uşă de serviciu, dar între veterani şi gărzile sale de corp a izbucnit o încăierare. Unii dintre bodyguarzi, inclusiv cel văzut lovind un veteran, au ajuns la inspectoratul de poliţie din sectorul Botanica din Chişinău.

Într-o primă reacţie, zisa şefă a externelor de la Tiraspol, Nina Ştanschi, pretindea că incidentul de pe aeroport nu ar fi altceva decât o operaţiune a serviciilor speciale moldoveneşti, de altfel, în opinia ei, prost organizată. „Înțeleg oare „regizorii” cui îi fac rău prin aceste acțiuni?, se întreba Ștanski într-o postare de pe o reţea de socializare.

În viziunea unor observatori din stânga Nistrului, care de obicei sprijină opţiunea Tiraspolului pentru independenţa regiunii separatiste, incidentul ar fi o expresie a încercărilor autorităţilor moldovene de a le izola pe cele transnistrene, mai ales de influenţa rusă, şi de a le „intimida” pentru a obţine în schimb o atitudine mai cooperantă cu Chişinăului oficial.

Andrei Safonov
Andrei Safonov

Cunoscutul analist transnistrean Andrei Safonov, care a făcut parte anterior din organele administrative de la Tiraspol, a spus că Chişinăul ar încerca astfel să-l priveze pe Şevciuk de contactele politice cu Federaţia Rusă, să-l facă mai vulnerabil şi să-l incline spre anumite cedări:

„Chişinăul însuşi nu este acum interesat să meargă la o confruntare mai dură cu Tiraspolul şi Moscova. Cel mai probabil, este vorba despre o influenţă din partea unor puteri occidentale mai radicale, care ar vrea să forţeze Moscova să cedeze din poziţiile sale în regiune.”

Şi predecesorul lui Ştanski, Vladimir Iastrebciak, în ultima vreme profesor la o universitate din regiune, a spus, solicitat de noi, că nu crede în caracterul spontan al întâmplării, în condiţiile în care informaţia despre călătoriile private ar fi greu de obţinut fără colaborarea instituţiilor statului:

„Eu sunt sigur că nu e o întâmplare. Este o acţiune deliberată care să creeze un fon extrem de negativ pentru contactele lui Şevciuk nu doar cu Moscova, ci cu oricare alţi parteneri externi. E o acţiune elaborată a Republicii Moldova, care a realizat că aeroportul din Chişinău este acum singura fereastră folosită de autorităţile transnistrene pentru contactele externe.”

Printre analiştii de la Chişinău, părerea că veteranii au acţionat dintr-un reflex firesc, specific mai ales acelei părţi a societăţii moldoveneşti care a avut ea însăşi de suferit în urma instalării regimului separatist în stânga Nistrului, ar fi cea mai răspândită.

Anatol Țăranu, expert
Anatol Țăranu, expert

Anatol Ţăranu, fost ambasador moldovean la Moscova, spune că împărtăşeşte indignarea veteranilor războiului de pe Nistru faţă de „toleranţa” excesivă a autorităţilor moldovene faţă de cele din stânga Nistrului:

„Dacă guvernarea nu este capabilă să menţină o tonalitate plină de demnitate în raport cu liderii separatişti de la Tiraspol, atunci acest lucru cade pe umerii societăţii civile. Acest episod reaminteşte nevoia unei poziţii clare faţă de separatiştii de la Tiraspol.”

Oazu Nantoi, expert la IPP, crede şi el că guvernul de la Chişinău nu are nici o scuză că permite accesul în aeroport, mai ales în zona sa VIP, reprezentanţilor administraţiei de la Tiraspol care exercită presiuni asupra şcolilor româneşti din stânga Nistrului sau unor fermieri cu loturi după traseul Tiraspol-Râbniţa:

„Eu categoric dezaprob aceste practici când marionetele ruseşti de la Tiraspol pleacă la Moscova prin aeroportul de la Chişinău, pentru a obţine instrucţiuni acolo cum să-şi bată joc de noi. Dacă ei sunt atât de fideli Moscovei, n-au decât să comunice cu Rogozin prin skype.”

Analistul mai crede că ar fi lipsită de noimă orice încercare de a i se imprima acestui incident trasaturile unui scenariu cu implicaţii geopolitice, la nivel global. Pentru că, de fapt, ar fi vorba despre acţiunile unui grup de persoane, unele decorate de Moldova cu cele mai înalte distincţii de stat, ca răspuns la lipsa unei politici coerente şi tranşante a Chişinăului oficial în raport cu regimul de la Tiraspol.

Previous Next

XS
SM
MD
LG