Linkuri accesibilitate

„Titus Corlățean este pionul sacrificat al unui regim care nu are nici un interes într-o exprimare civilizată a votului în străinătate”


Opinia lui Bernd Fabritius, un parlamentar german CSU născut în România.

Un membru al Parlamentului Germaniei care îndeplinește printre altele funcția de raportor privind România într-o comisie de politică europeană a calificat drept insuficientă demisia ministrului de externe Titus Corlățean în urma scandalului cozilor la secțiile de votare din străinătate.

Parlamentarul german Bernd Fabritius a spus într-o declarație de presă că demisia șefului diplomației române Titus Corlățeanu nu rezolvă problema fundamentală a turului al doilea al alegerilor prezidențiale românești în străinătate, anume asigurarea dreptului la vot al tuturor alegătorilor. „Mă tem de tulburări și mai mari decât la primul tur”, scrie deputatul german, amintind votul tensionat din orașul său München, unde la 2 noiembrie Klaus Iohannis a obținut aproape 68% din voturi, iar premierul Victor Ponta ceva mai mult de 5%.

„Titus Corlățean este pionul sacrificat al unui regim care nu are nici un interes într-o exprimare civilizată a votului în străinătate”, scrie Fabritius.

La 2 noiembrie alegătorii români din orașe ca Paris, Londra, München sau Viena au stat la coadă ore la rând, iar unii dintre ei nici nu au mai apucat să voteze. La Londra și Paris, cozile s-au transformat de aceea în demonstrații antiguvernamentale. Unii alegători frustrați au văzut în lentoarea procedurii o încercare deliberată a regimului Ponta de a limita voturile pentru Klaus Iohannis, care este mult mai popular decât actualul premier printre românii din Occident.

Alegerile prezidențiale văzute din Germania
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:24 0:00

Protestele spontane din ziua votului au fost dublate la sfârșitul săptămânii trecute de mari demonstranții de protest în mai multe mari orașe din România – de pildă la Cluj, Sibiu, Timișoara, Constanța, București. Luni, Corlățean și-a anunțat demisia, explicând că nu dorește să participe la „ilegalitatea” cerută de tabăra lui Iohannis, anume deschiderea de noi secții de votare în străinătate în vederea votului din 16 noiembrie.

În declarația de pe site-ul său de parlamentar, Bernd Fabritius spune că demisia lui Corlățean în asemenea condiții este „un semnal de rău augur” pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, căci „numai a prezenta lumii prin această retragere un țap ispășitor nu ajută la nimic”.

Născut la Agnita, în România, Bernd Fabritius are 49 de ani și este membru al CSU, aripa bavareză a Uniunii Creștin-Democrate. Săptămâna trecută a fost ales președintele Asociației germanilor Expulzați, care reprezintă cei aproximativ 15 milioane de germani deportați sau presați să emigreze după al doilea război mondial din țările Europei centrale și de răsărit.

Înainte Fabritius fusese multă vreme președintele asociației sașilor din Transilvania stabiliți în străinătate.

Într-unul din primele interviuri de presă după ce a preluat conducerea Asociației Germanilor Exilați, în ziarul polonez „Rzeczpospolita”, Fabritius a spus potrivit AFP că expulzarea milioanelor de germani din Europa de est a fost „nu numai o crimă, dar de asemenea o mare greșeală”.

AFP scrie că deputatul cu rădăcini transilvănene are șanse mai mari de a se înțelege cu Varșovia, unde predecesoarea lui Erika Steinbach fusese nepopulară pentru că pusese pe picior de egalitate crimele naziste cu deportarea post-belică a germanilor.

În Bundestag, Bernd Fabritius este membru în comisiile pentru politica față de Uniunea Europeană și pentru drepturile omului.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG