Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Jurnal de Chişinău”


Invitata serii este Rodica Mahu, redactor şef la „Jurnal de Chişinău”.

„Editorialistul Mircea V. CIOBANU se referă la evadările din PLR, cităm: „Până şi prim-ministrul Leancă, singurul pe care îl auzisem cândva vorbind respectuos despre colegii din alte partide, a intrat în jocul anti-PLR. Or, retragerea susţinerii politice unor persoane numite în funcţie pe criterii politice e o uzanţă. Dacă nişte miniştri sau viceminiştri au – subit – o altă poziţie decât partidul, e normal să plece din guvern şi din partid (anume în această ordine). E o regulă elementară, politică, dar şi a bunului-simţ. Altfel, iese că miniştrii au trădat în favoarea altui partid, care îşi asumă acum menţinerea lor în funcţie”, scrie Mircea V. Ciobanu şi conchide, cităm: „Văzând cum liberal-reformatorii sunt atacaţi de colegii de coaliţie, ce aş deduce? Sunt bătuţi pentru că „nu au şanse”? Dacă nu le-ar avea, nu au nici electorat, de ce ar deranja prezenţa lor în scrutin? Sunt atacaţi pentru că „fură alegătorii” altora? Nici asta nu merge, din motivul expus mai sus. Mai ales că votanţii PLR nu-i vor alege niciodată pe democraţi (m-aş îndoi dacă şi pe liberal-democraţi). Înseamnă că adevărul e în altă parte: deranjează chiar pericolul venirii lor în parlament, programul şi sloganul („Moldova fără oligarhi”)? Stop! Să însemne oare asta că „oligarhii” sunt chiar în partidele care îi atacă atât de ticălos?”, se întreabă comentatorul.

Ilie Gulca abordează tema căderii accelerate a valutei naţionale a Rusiei, care, de altfel ca şi preţul la petrol, principalul produs de export al Rusiei – a atins minimul din ultimii patru ani. Şi cum rubla se depreciază, muncitorii originari din aceste ţări trimit tot mai puţini dolari acasă. Până în prezent, deşi leul a înregistrat o depreciere importantă faţă de dolarul american, Chişinăul a reuşit să facă faţă factorilor dezinflaţionişti. Pentru moment, în Republica Moldova, în pofida înăspririi condiţiilor de şedere a moldovenilor pe teritoriul Federaţiei Ruse, s-a înregistrat o creştere de circa 8–9% a valorii transferurilor băneşti din această ţară. Economistul Viorel Chivriga a semnalat că „cele mai mari probleme sunt riscul inflaţiei pentru valuta naţională şi reducerea remitenţelor din Rusia, deoarece majoritatea muncitorilor moldoveni din Rusia sunt remuneraţi în ruble”. „Nu cred într-o revenire spectaculoasă a rublei la poziţiile iniţiale, deoarece nu există deocamdată premisele unei asemenea aprecieri. De asemenea, nu cred că sancţiunile Occidentului împotriva Rusiei vor fi ridicate cel puţin în termen scurt. Chiar dacă va fi o anumită apreciere, aceasta nu va fi una imediată. Dacă aş fi în locul celor care au ruble ruseşti, aş aştepta un moment potrivit în care rubla s-ar aprecia puţin şi le-aş schimba în alte valute”, recomandă Ion Tornea, expert la IDIS „Viitorul”.

Nadine Chilianu scrie că, la 2 noiembrie, şi la Leova, ca şi la Ialoveni, microbuzul PD-ist i-a tot purtat pe votanţii lui Ponta. Astfel, Valeriu Mercuşev, cetăţean român din Leova, ne-a sunat la redacţie, pentru a-şi exprima indignarea faţă de încălcările flagrante comise în toiul campaniei pentru prezidenţialele de la Bucureşti. „Mă sună cineva de la staff-ul lui Ponta şi-mi pune o întrebare cât se poate de obraznică: „Ştiţi cu cine să votaţi?”… în ideea că trebuie să votez cu Victor Ponta. Datele mi le-au luat, probabil, din declaraţia pe care am completat-o înainte de a-mi exprima votul”, presupune Valeriu Mercuşev.”

XS
SM
MD
LG