Linkuri accesibilitate

Ion Hadârcă: „Curățenia în politică este absolut necesară pentru clasa politică”


La Vilnius în 2013
La Vilnius în 2013

În ajun de alegeri, o discuție cu președintele PLR despre programul formațiunii sale.

Europa Liberă continua să propună aspecte din platformele concurentilor electorali care sa ajute votantul sa ia o decizie corecta in ziua alegerilor. PLR participă în alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 cu sloganul „Pentru Moldova, fără Oligarhi!”. În buletinul de vot este numărul 5. Pe lista electorală sunt 68 de bărbați și 33 de femei. Pe primele cinci locuri sunt: Ion Hadârcă, Tatiana Potîng, Oleg Bodrug, Valeriu Saharneanu și Vadim Cojocaru. Desi se afla la guvernare, PLR spune ca trebuie să se facă curătenie in randul clasei politice. Cum şi cu cine? - l-am intrebat pe liderul formatiunii, Ion Hadarcă.

Ion Hadârcă: „Curățenia în politică este absolut necesară pentru clasa politică din cauza că a compromis foarte multe valori legate de parcursul nostru european. Una este să declari că „suntem europeni”, că „vrem în Europa”, „dorim menținerea unui parcurs european” și alta este să nu faci nimic în acest sens. Invers, să controlezi justiția, să participi la diferite afaceri, să compromiți tot ce este legat de ideea europeană.”

Europa Liberă: Cine compromite cel mai mult acest parcurs european?

Ion Hadârcă: „Ceea ce observăm noi este oligarhizarea puterii, oligarhizarea instituțiilor statului și creșterea unei noi caste de oligarhi care, sub umbrela speculativă a ideilor europene, practic, a pus mâna pe toate instituțiile statului și pe majoritatea direcțiilor importante din economia națională. Am în vedere și concesionarea ilegală a Aeroportului, admiterea privatizării Băncii de Economii, cu cedarea pachetelor de control ale statului și ingerința în procesul justiției.”

Europa Liberă: Dar de ce ați rămas să guvernați cu ei? De ce PLR-ul nu s-a retras de la guvernare?

Ion Hadârcă: „Pentru a le face viața mai interesantă, în sensul de a ataca aceste probleme frontal. Noi am considerat și am apelat întotdeauna la instanțe în situațiile când am văzut abaterile de la normele legale. Proiectele noastre legislative s-au aflat în Parlament legate de anularea concesionării ilegale a Aeroportului, de Banca de Economii, de asemenea, transparentizarea proprietăților mass-media.

În momentul când am ajuns în Parlament să abordăm aceste subiecte, Parlamentul ca atare n-a mai funcționat, s-a blocat, adică a fost un blocaj intenționat pentru a nu admite să se ajungă la aceste subiecte, să fie dezbătute în Parlament. Noi nu am tăcut, noi nu suntem complici, am fost parteneri de alianță pentru a asigura parcursul european. Amintiți-vă cu cât risc am reușit să stopăm criza politică de anul trecut, să asigurăm o guvernare stabilă, pentru a ajunge la semnarea Acordurilor de Asociere, la care nu s-ar fi ajuns, dacă veneau comuniștii la putere anul trecut, ceea ce era foarte previzibil.”

Europa Liberă: Dar astăzi mai există această coaliție?

Ion Hadârcă: „Ne întrebăm cu toții dacă mai există sau nu mai există. Miniștrii noștri încă sunt la guvernare, însă suntem marginalizați, sunt încercări de corupere a reprezentanților noștri, apeluri de retragere, sondaje false, bârfe multiplicate în presa oligarhilor. Și confirmă un scenariu bine regizat de intimidare, marginalizare și discreditare a unicului partid de centru-dreapta care a oferit o alternativă de guvernare.”

Europa Liberă: Aceasta înseamnă că Partidul Liberal Reformator a fost folosit?

Ion Hadârcă: „ Nu, și nu este folosit în continuare. Noi avem verticalitate, avem demnitate, putem să ne apărăm demnitatea. Cineva a încercat să ne lipească de altă caroserie, cineva a încercat să corupă miniștrii, reprezentanții noștri. Noi ne continuăm parcursul nostru. ”

Europa Liberă: Domnule Hadârcă, insistați pe ideea fortificării securității statului și pe aderarea Republicii Moldova la Alianța Nord-Atlantică, renunțând la statutul de neutralitate. Credeți că e posibil acest lucru sau mai degrabă e un slogan electoral?

Ion Hadârcă: „Noi am sesizat și Curtea Constituțională ca să dea o interpretare noțiunii de neutralitate fixată în Constituție și considerăm că aderarea la NATO în condițiile când vedem cum se intensifică conflictul militar din zona estică a Ucrainei, avem nevoie de o alternativă clară pentru stabilitatea de ansamblu a Republicii Moldova, garanția unei stabilități anume pentru parcursul acesta european.

Dar fortificarea securității include mai multe componente. Este și securitatea energetică, absolut necesară, este și securizarea sectorului bancar-financiar, noi am vorbit de Banca de Economii, presa britanică vorbea ceva mai înainte de spălare de bani de circa 20 de miliarde de euro prin sistemul bancar din Republica Moldova. Oare asta nu îi îngrijorează pe nimeni? Este o problemă majoră și ar trebui să îi îngrijoreze.

Nimeni nu a reacționat din Republica Moldova, nicio instituție, ca să combată sau să infirme lucrurile acestea sau să aducă pe tapet argumente inverse. Deci, fortificarea securității statului este absolut necesară, altfel statul acesta riscă mâine, poimâine să dispară. ”

Europa Liberă: De ce nu a devenit funcțional gazoductul Iași-Ungheni?

Ion Hadârcă: „Pentru că a fost o tărăgănare lentă, s-a dat târziu în exploatare, probabil că mai sunt probleme legate și de relațiile acestea care există cu antreprenorul principal, cu cel care controlează rețeaua Gazprom-ului pe teritoriul Republicii Moldova. Noi suntem încă în pragul iernii, s-ar putea ca el să fie necesar, în perioada, să zicem unei eventuale crize, dar în ansamblu este absolut necesar ca să avem o alternativă, pentru a putea oricând să alegem între Est și Vest. Noi suntem de jure conectați, suntem parte, un subiect al sistemului energetic european, dar aplicarea în practică a acestei calități s-a anulat cu câțiva ani, undeva până în 18, 20, iarăși, este o problemă pentru noi.”

Europa Liberă: Când vorbiți despre curățenia în politică insistați pe adoptarea legii lustrației. Ar vărsa lumină asupra realităților din Republica Moldova această aprobare a legii?

Ion Hadârcă: „Da, exact. Noi trebuie să ne cunoaștem eroii, cei care au compromis de multe ori mișcarea de eliberare națională, cei care s-au strecurat în instituțiile statului și au permis delapidări de proporții foarte mari, care fac serviciile altor agenții, care participă și în campanii electorale cu sloganurile distrugerii independenții și suveranității Republicii Moldova. Vorbim de libertatea presei, de asemenea, de eradicarea corupției și de o reformă clară și eficientă în domeniul justiției și mai ales al Procuraturii. ”

XS
SM
MD
LG