Linkuri accesibilitate

Cornel Ciurea: „Cred că asistăm la o nouă tentativă a Rusiei de a influența rezultatul alegerilor din R. Moldova”


De ce sînt amnistiați moldovenii aflați ilegal în Rusia?

Socialiştii moldoveni şi-au asumat succesul de a fi convins Serviciul Federal pentru Migraţiune de la Moscova să amnistieze infracţiunile ce ţin de regimul de imigrare în această ţară ale muncitorilor moldoveni, dacă aceştia vor pleca în patrie în perioada 4-30 noiembrie. Inclusiv pentru a vota, cum se subînţelege. De asemenea, aceştia ar urma să fie ajutaţi să satisfacă toate condiţiile ce le-ar permite după asta să muncească legal în Rusia. Cum trebuie privită această situaţie şi ce efecte poate avea? Aceasta e tema convorbirii cu politologul Cornel Ciurea, expert al Institutului Viitorul.

Europa Liberă: Serviciul Federal de Migraţiune al Federaţiei Ruse, aşadar, a decis să permită imigranţilor moldoveni aflaţi ilegal la muncă pe teritoriul rus să se deplaseze în patrie pentru a participa la alegerile parlamentare cum se subînțelege, cu condiţia ca aceştia să plece din Rusia în perioada 5-30 noiembrie. Dacă pleacă din Rusia în această perioadă de campanie electorală moldovenească, respectivii cetăţeni se vor putea – cadou din partea autorităţii ruse pentru migraţiune - se vor putea reîntoarce fără probleme. „Mai mult, le vom ajuta să-şi refacă patentele de muncă şi să înceapă o nouă istorie imigraţională în Federaţia Rusă”, a asigurat şeful serviciului, Constantin Romodanovski. Toate acestea, cum s-a anunţat, la cererea liderului socialist moldovean Igor Dodon. Dvs. ce credeţi despre această situaţie?

Cornel Ciurea: „Cred că asistăm la o nouă tentativă a Rusiei de a influența rezultatul alegerilor din Republica Moldova. Astfel Rusia, încercând să contribuie la obținerea unui scor bun de către socialistul Dodon și Partidul Socialiștilor, folosește niște mijloace netradiționale, neortodoxe, care în principiu sunt la limita corectitudinii, dar care până la urmă nu cred că pot fi criticate aspru acum, pentru că nu depășesc în fond un cadru legal și limitele legale ale Federației Ruse. De altfel, nici guvernarea noastră nu poate să reproșeze prea multe Serviciului Migrațional care aparent contribuie la rezolvarea problemei.”

Europa Liberă: Dar ce nu e corect din punctul Dvs. de vedere în toată această poveste?

Cornel Ciurea: „Din punct de vedere politic totul este corect. Din punctul de vedere etic, putem vorbi despre faptul că Serviciul Migrațional „una spune, și alta fumează”. Pentru că nu este declarat deschis faptul că se dorește obținerea unui alt rezultat. Acest lucru se face prin mijloace indirecte. Trebuie să înțelegem din aceste acțiuni că Rusia urmărește un scop nedeclarat. În plus, nu putem fi siguri de faptul că cei care se vor întoarce în Republica Moldova vor fi reprimiți ulterior, chiar dacă aceste declarații au fost făcute. Aici există un anumit risc. Și desigur Moscova nu întotdeauna crede lacrimilor și ar putea la un moment dat efectiv bloca accesul acestor cetățeni.”

Europa Liberă: Ce este această amnistie de scurtă durată pentru aflarea ilegală pe teritoriul Federaţiei Ruse? O pomană electorală? Un fel de răsucit al mâinii? Un târg? Un gest de generozitate față de gastarbeiterii moldoveni care muncesc acolo și care au totuși destul de multe probleme?

Cornel Ciurea: „Eu totuși nu aş folosi etichetarea „răsucitul mânii”, pentru că Rusia acționează prin mijloace soft. Nu acționează prin impunere, prin aplicarea puterii, ci prin niște instrumente utilizate în mod normal și în Europa. Vorbim foarte des despre faptul că Rusia este o putere de tip “hard”, în timp ce Europa este una de tip “soft”. Vedem că Rusia încearcă cel puțin să se învețe să folosească aceste mijloace mai blânde de influențare a vieții politice din alte state. Ceea ce în fond este salutar. Pentru că mi-ar plăcea cel mai puțin ca asemenea gen de influențe să se exercite prin intermediul tancurilor. Totuși este mai europenește ca Rusia să acționeze în o astfel de manieră, încercând să facă, cum ați spus și Dvs., pomeni, cadouri, amnistii - deci cu aceste noțiuni mai curând aș fi de acord.”

Europa Liberă: Aveţi cunoştinţă dacă, de exemplu, oficialităţi moldovene ar fi cerut ceea ce susţine că a cerut liderul socialist, Igor Dodon şi care a fost gradul de sensibilitate la o asemenea solicitare din partea autorităţilor ruse, inclusiv cele responsabile de problemele migraţiei? Mă refer la această amnistie și la această soluție pentru sute de mii de moldoveni, care iată că sunt pe punctul, ori au fost deportați?

Cornel Ciurea: „Potrivit datelor rusești e vorba de 240.000 de cetățeni ai Republicii Moldova care riscă să obțină interdicția de a intra în Rusia, deci, lor li se aplică această amnistie. Eu cred că autoritățile noastre nu pot controla aceste fluxuri, de altfel ele se informează din declarațiile făcute de Serviciul Migrațional rus și, efectiv, autoritățile noastre nu au niciun control asupra acestor oameni: ei vin și pleacă fără ca noi să putem cumva influența aceste fluxuri. Chiar faptul că am deschis mai puține secții de vot în Rusia decât inițial a intenționat CEC-ul demonstrează că guvernarea noastră nu este interesată de această direcție. Suntem cu ochii pe Europa, ne interesează mai mult Europa și ignorăm Rusia. În aceste condiții, în fond Moscova are dreptul să acționeze într-o asemenea manieră. Nu cred că putem să le reproșăm mare lucru din punctul acesta de vedere.”

Europa Liberă: Dvs. în acest caz admiteţi că după experienţă succesului din Rusia, liderul socialist va pleca spre vest pentru a obţine amnistii pentru migranţii ilegali moldoveni din partea guvernelor statelor Uniunii Europene? În sensul că cei care ar veni să voteze acasă, se vor vedea cu păcatele infracţionale şterse şi cu posibilitatea facilitată de a reveni la muncă acolo?

Cornel Ciurea: „Intuiesc un subtext în întrebarea Dvs., dar de ce ar trebui să o facă dl Dodon? Lucrurile sunt la suprafață, bazinul lui electoral nu este în Europa, e în Republica Moldova și în Rusia, din această cauză el are grijă de propriul său fief. De Europa se preocupă alte partide politice și știm foarte bine acest lucru: ele se află la guvernare. Nu prea înțeleg de ce Dodon ar trebui să se gândească la migranții noștri din Europa?”

Europa Liberă: Unii vor spune că această condiţionare explicită a votului – şi este limpede că gastarbeiterii moldoveni sunt invitaţi să plece acasă nu pur şi simplu pentru a vota, ci pentru a vota pentru cineva - ar semăna prea tare cu tehnici de manipulare a unui stat faţă de altul, nu?

Cornel Ciurea: „Nu. Nu este acum o relație dintre un stat și un alt stat. E vorba de o relație interesantă, netradițională, dintre un stat și cetățenii altui stat, cetățeni care vin să muncească în statul cu pricina. Autoritățile statului rus au dreptul să facă asemenea gen de oferte. Nu știu, dar nu sunt sigur că Chișinăul se poate opune. Să nu uităm totuși că oferte asemănătoare se fac și de către statele europene Republicii Moldova. Anumite acțiuni ale României în Republica Moldova sunt asemănătoare ca factură cu oferta rusă. Pentru că și România exercită anumite influențe electorale asupra Republicii Moldova. Și noi nu criticăm acest lucru, îl considerăm absolut firesc. Eu cred că în lumea noastră destul de deschisă și cu frontiere poroase, asemenea gen de acțiuni dacă nu trebuie să fi încurajate, cel puțin nu pot fi interzise.”

Europa Liberă: Autorităţile moldovene au decis să deschidă 5 secţii de votare în Rusia. Ele susţin că şi aşa este numărul cel mai mare de secţii deschis vreodată în Rusia şi că logica numărului decurge din statisticile prezenţei la vot, dvs. considerați, de exemplu, un număr potrivit de secții de votare în acest caz? Pornind de la istoricul votului în Federația Rusă?

Cornel Ciurea: „Eu sunt cu inima îndoită. Pe de o parte, eu înțeleg argumentul numărului mic de oameni care au votat la alegerile precedente. Pe de altă parte, constat o contradicție flagrantă care există între CEC și Ministerul de Externe. CEC-ul a cerut 15 de secții de vot, Ministerul de Externe a acceptat doar 5 și aceasta a fost singura contradicție dintre CEC și Ministerul de Externe în problema creării secțiilor de vot peste hotare. În aceste condiții eu aș vrea să întreb – de ce au apărut asemenea contradicții care au tulburat apele și care au tensionat spiritele? În special e vorba de Partidul Socialiștilor. Nu știu cum vor vota, dar rușii au găsit o soluție - au trimis acești oameni acasă. Nu știu dacă vor merge, de altfel, dacă vor crede promisiunilor rusești, dar putem admite că o parte din cei 240 mii de oameni vor dori să-și curețe dosarul și se vor întoarce, astfel votând în Republica Moldova, și nu la Moscova. Deci, de aceste zece secții suplimentare pe care le-a dorit CEC-ul nostru nu mai este nevoie.”

Europa Liberă: Am sesizat o doză de îndoială în spusele Dvs. legată de respectarea acestei promisiuni până la urmă. Cu câtă încredere ați trata Dvs. această amnistie? Dacă ați avea o rudă în Rusia, o rudă cu anumite probleme, i-ați sugeră să se folosească de această oportunitate?

Cornel Ciurea: „M-aș abține şi l-aș lăsă să se decidă singur. E riscant. Și aici e un risc suplimentar la care putem să ne gândim. Întoarcerea cetățenilor noștri acasă nu neapărat este un lucru pozitiv pentru țara gazdă, mă refer la Republica Moldova. Gândiți-vă că la un moment dat într-un context electoral ne putem trezi cu 240 mii de moldoveni întorși acasă care nu doar votează, dar care vin cu anumite păreri, de ce nu supărări, frustrări. E o armata întreagă de oameni care nu știm cum se vor comporta și nu știm ce cred. Sigur, nu putem declara acest lucru sus și tare. Trebuie să ne bucurăm de fiecare dată când moldovenii se întorc acasă. Dar eu aş sugera să ne gândim și la riscurile acestor reveniri. Ce se va întâmpla cu Republica Moldova dacă la un moment dat toți migranții, atât din est, cât și din vest se vor întoarce acasă? Autoritățile nu au un răspuns. În momentul acela mulți oameni vor rămâne fără lucru.”

XS
SM
MD
LG