Linkuri accesibilitate

Despre „gongbao jiding”, acupunctură și siropul de stejar


Jurnalul săptămînii unui sinolog moldav în China: Cecilia Chiriță.

Cecilia Chiriță făcut studii la Universitatea din Bucuresti, dar si la Universitatea Populara din Beijing. A facut studii de doctorand la o universitate din capitala chineza. A colaborat cu mai multe reprezentante ale cercurilor de afaceri straine din China. Actualmente activeaza in cadrul Ambasadei Republicii Moldova in Republica Populara Chineza.

Luni

Particip la o activitate promotionala a unei Companii Canadiene care incearca sa vinda in China sirop de stejar. Incerc sa conving chinezii ca are la fel de multe virtuti terapeutice ca si mierea, si e la fel de bun la gust. Chinezii par cam reticenti, dar gusta cu placere din mostrele expuse.

Dupa masa impreuna cu un grup de prieteni din diferite tari participam la un tirg de caritate organizat de Ambasada Ucrainei la Beijing. Suma obtinuta urmeaza sa fie donata celor care au avut de suferit de pe urma conflictului armat din regiunile de Est ale Ucrainei. Cumparam cu entuziasm tricouri galbene si albastre - culorile drapelului ucrainean si la final toti participantii la actiune formeaza un „drapel uman” chiar in curtea Ambasadei.

Marți

Traduc pentru un sir de companii vinicole din Republica Moldova la o Expozitie Internationala de Vinuri de la Shanghai. Le spun chinezilor ca vinurile noastre sint de o calitate exceptionala si sint la fel de faimoase ca cele din Franta. Chinezii gusta din mostre si simt ca se lasa convinsi. In ultimul timp vinurile noastre devin tot mai atractive pentru consumatorul chinez, care astazi isi doreste produse noi, inedite, ecologic pure si din cele mai exotice destinatii.

Miercuri

La rugamintea unor prieteni insotesc o doamna din Moldova la un spital de medicina chineza. Doamna va urma un tratament cu acupunctura. Fiindca nu a mai incercat vreodata acupunctura vad ca e stresata. Ii spun ca in China pina si copiii fac acupunctura si, ca sa fiu mai convingatoare, rog Doctorul sa imi aplice vreo 10 ace chiar pe față: frunte, barbie, obraji. Tabloul o amuza pe doamna pacient si simt ca nu mai are nici urma de frica.

Joi

Gazduiesc o prietena din Franta cu care am facut cindva studii la Shanghai. Ne bucuram ca ne revedem dupa atitea ani si ne plimbam cit e ziua de mare prin Beijingul in toamna. Nu neglijam shoppingul – unul din cel mai bun din lume! Luam cina la etajul 89, in unul din numeroasele „turnuri” din capitala chineza si da! - rata pekineza este alegerea perfecta.

Vineri

Cumpar la piata din cartierul meu ingredientele necesare pentru a pregati felul preferat din bucataria chineza al tuturor strainilor care locuiesc in China: „gongbao jiding” – adica „pui ca la palat”. Am nevoie de pui, arahide, praz, ardei picant. Organizam cu niste prieteni o mica competitie culinara, votam invingatorul, dar si platourile de pe locurile 2 si 3 ajung a fi devorate rapid.

XS
SM
MD
LG