Linkuri accesibilitate

„Direcţia este dreaptă – spre Uniunea Europeană, dar mijloacele pe intern uneori sînt anapoda...”


La sfîrșit de săptămînă cu Europa Liberă, Valentina Ursu printre săteni de la Găureni (com. Nisporeni) și în dialog cu Maria Adam Profire.

Conform legislaţiei electorale, de 20 ani încoace, începând cu 1994, alegerile parlamentare se desfăşoară în baza sistemului proporţional, întreg teritoriul ţării constituind o circumscripţie electorală în care sunt aleşi cei 101 deputaţi. Încotro se va îndrepta Republica Moldova după scrutinul parlamentar din 30 noiembrie? Căutăm răspuns la acest sfârşit de săptămână.

Направление правильное ...

Multă lume speră că după 30 noiembrie viaţa politică din Moldova va reintra pe un făgaş normal, fără să mai fi pusă în situaţia de a trece prin evenimente politice neplăcute, capabile, cum s-a văzut de-a lungul timpului, să divizeze electoratul după o falie foarte profundă între cei care spun da şi cei care spun nu, între patrioţi şi nepatrioţi. Miza lui 30 noiembrie este, într-un fel, reunificarea naţională astfel încât factorul politic să nu genereze diviziune sau sciziune. Aceasta spun mai mulţi alegători din satul Găureni, raionul Nisporeni, cu care am discutat încotro se îndreaptă ţara.

„Direcţia este dreaptă – spre Uniunea Europeană. Mergem într-o direcţie dreaptă. Alta e că mijloacele pe intern uneori sunt anapoda, aiurea, oamenii caută dreptatea şi nu întotdeauna o găsesc în instanţele de judecată.”

Europa Liberă: Viitorul Moldovei cum îl vedeţi?

„Prin păienjeniş.”

Europa Liberă: La alegeri veţi merge?

„Vom merge dacă vom avea pentru cine vota.”

Europa Liberă: Există persoane cărora să le încredinţaţi mandatul de deputat, de guvernant?

„Cam este slută această întrebarea. Nu există încredere în nimeni. În unul Dumnezeu trebuie de avut nădejde. Noi ce putem face? Votăm şi alegerea întotdeauna este greşită. Noi mergem înapoi, nu ştiu cum. Europa nu o vom vedea curând. Este doar pretext că mergem spre Europa şi tot se fură, tot se distruge în ţara noastră.”

Europa Liberă: Ce poate face simplul cetăţean ca să schimbe lucrurile în bine? Să meargă să voteze?

„Simplul cetăţean trebuie să se gândească bine, să se lecuiască, fiindcă este calic de atâta muncă.”

Europa Liberă: Moldova merge pe calea cea dreaptă?

„Da, pe calea cea dreaptă şi bună. La noi înainte mergeai în glod până la genunchi, dar acum până la cimitir avem şosea, uitați ce centru de sănătate avem frumos. Ne plânge inima de bucurie şi mulţumim celor de la Chişinău care au depus muncă, străduinţă, putere pentru a ne ridica pe noi şi sătucul nostru care a fost lăsat mult în urmă.”

Europa Liberă: Dar este diferenţă între felul cum se trăieşte la sat şi cum se trăieşte la oraş?

„Este diferenţă. Dar cu timpul observ că satele se ridică. Datorită cui? Oamenilor care depun muncă, se străduiesc pentru ţara lor.”

Europa Liberă: Dar se vorbeşte foarte mult că Moldova este divizată. Divizată între cei care vor ca Moldova să ajungă în Uniunea Europeană şi cei care ca Moldova să ajungă în Uniunea Vamală, între comunişti şi anticomunişti, între statalişti şi antistatalişti.

„Ar trebui să fie toţi împreună, să se unească.”

Europa Liberă: Dar ce idee poate uni societatea moldovenească?

„Drumul spre Europa, eu așa gândesc.”

Europa Liberă: Dumneavoastră cum înţelegeţi acest drum?

„Noi să trăim aşa cum trăiesc europenii, să fie libertate, să trăim bine, să primim salarii decente, să se construiască.”

Europa Liberă: Bine, dar aceasta se face tot cu capul şi mâinile moldoveanului.

„Ale moldoveanului şi ale celor de la conducere.”

Europa Liberă: Aveţi încredere în guvernanţi?

„Avem, de ce nu? Sunt foarte buni, deştepţi, persoane care să poată conduce ţara, să ducă lumea pe calea cea dreaptă, să le arate ce este drept şi ce-i bun şi cum trebuie să trăim în continuare.”

Europa Liberă: Dumneavoastră veţi merge la alegeri?

„Da. Votul îl voi da tot pentru cei care s-au străduit pentru noi.”

Europa Liberă: Sunt dintre aceştia?

„Voi vota pentru cei care sunt acum la conducere şi fac bine.”

Europa Liberă: Este adevărat că se dă această luptă între Uniunea Vamală şi Uniunea Europeană?

„Da, este. O parte vor în Uniunea Europeană, altă parte în Uniunea Vamală. De aceea şi există această confruntare. Dar trebuie să se unească toţi şi să facă ceva pentru ca poporul să trăiască bine. Eu deja sunt în vârstă, măcar tinerii, copiii noştri să trăiască mai bine.”

Europa Liberă: Relaţia cu Rusia cum trebuie să fie?

„Relaţia cu Rusia a fost până acum… Dar acum, când văd situaţia din Ucraina, am pierdut încredere în ei, din cauza a ceea ce fac, câte omoruri, câte jafuri. Nu este bine ce fac, moare multă lume nevinovată, printre care sunt copii, femei.”

Europa Liberă: Lumea este divizată? Cei care cred că Moldova trebuie să meargă cu Estul, cei care cred că Moldova trebuie să meargă cu Vestul?

„Care şi cum doreşte aşa se duce.”

Europa Liberă: Părerea dumneavoastră care este?

„Să meargă aşa cum am mers până acum.”

Europa Liberă: Cu cine?

„Cu Moldova, cu moldovenii.”

Europa Liberă: La alegeri veţi merge?

„Numaidecât.”

Europa Liberă: Şi ştiţi pentru ce trebuie să votaţi?

„Mă mai gândesc. Unii spun într-un fel, alţii altfel. Unul promite că va mări pensia, altul o micşorează.”

Europa Liberă: Pe cine credeţi?

„Nu credem pe nimeni.”

Europa Liberă: Ce votaţi? Lista, partidul, promisiunea?

„Nu pot răspunde.”

Europa Liberă: Dar aţi votat atâţia ani. V-a părut rău pentru votul pe care l-aţi dat?

„Nu mi-a părut rău. Dar de votat nu vă pot spune pe cine voi vota.”

Europa Liberă: Ce probleme trebuie să rezolve acei care conduc ţara?

„Îmi este greu să răspund.”

„Moldoveanul dă votul pentru acel care dă bani.”

Europa Liberă: Dumneavoastră pentru ce veţi vota la 30 noiembrie?

„Eu am să votez pentru cei care au dragoste de ţară.”

Europa Liberă: Cine sunt aceştia? Sunt?

„Sunt. Dar oamenii noştri nu-i percep.”

„De exemplu, unele partide azi pot fi pentru Europa, dar mâine pentru Uniunea Vamală.”

Europa Liberă: Pe ce ar trebui să se bazeze relaţia Moldovei cu Federaţia Rusă?

„Sunt ambiţii ale unei nomenclaturi, în primul rând ale lui Putin, dorinţa lor de a crea ceva de tipul fostei URSS. De aceea s-au implicat şi în Ucraina, şi în Moldova, din dorinţa lor de a păstra ceea ce deja este vechi...”

Europa Liberă: Frica unei instabilităţi în regiune vă paşte?

„Este.”

Europa Liberă: De ce vă este cel mai mult teamă?

„Să nu se repete scenariul din Ucraina. Sunt forţe care acum au dorinţă de destabilizare a situaţiei. Sunt chiar şi partide politice care destabilizează situaţia, primesc, de obicei, din Rusia bani ca să destabilizeze situaţia şi să ţină Moldova ostatică…”

Europa Liberă: Alegerile din 30 noiembrie, alegerile parlamentare vor decide viitorul Moldovei?

„Eu cred că vor decide. De fapt, Moldova astăzi este la răscruce, depinde cine va veni la conducere. Dacă vor reveni comuniştii şi vor face alianţă cu socialiştii lui Dodon, ne vor atrage în altă parte şi vor începe evenimente de felul celor din Ucraina. Fiindcă o parte a populaţiei nu primeşte Uniunea Vamală, dar cealaltă parte a populaţiei, mai ales populaţia rusofonă, deși nu toată, vrea în Uniunea Vamală. Este lipsă de unire.”

Europa Liberă: Cine poate consolida societatea moldavă? Ce idee naţională poate să adune moldovenii, să-i solidarizeze?

„Aceasta este o problemă mare. Naţionalismul nu a fost formă de consolidare, religia, la fel, este privită în mod diferit. Eu cred că unica ieşire este dorinţa de a trăi mai bine, care poate deveni o idee naţională pentru a merge spre Europa.”

***

Petarda sutelor de mii de moldoveni de peste graniţe este lansată cu prilejul tuturor alegerilor cu miza mare şi strânsă din ultimii ani. Prezenţa la vot a diasporenilor este cunoscută, votul lor ar putea să fie chiar decisiv. Moldovenii din străinătate au votat în număr mare datorită interesului politic. Este un semnal de a nu lăsa loc pentru disperare în lupta pentru putere. Este opinia Mariei Adam Profire, care de mai mulţi ani munceşte în Italia. Ea mai spune că acolo, în Occident, condiţiile de lucru, sistemul de asigurări sociale şi medicale sunt incomparabile cu cele din Moldova, iar salariul de aproape zece ori mai mare decât în ţară au făcut-o să ia drumul pribegiei.

Maria Adam Profire
Maria Adam Profire

Maria Adam Profire: „Știm care a fost situaţia ţării noastre şi la moment este. În special în anii 2000 s-a produs cel mai puternic val de migranţi în ţările Europei şi mulţi dintre ei s-au localizat în Italia, Portugalia, Spania şi Franţa. Eu am plecat din acelaşi motiv din care au plecat mulţi-mulţi alţii, care au studiat foarte mult poate şi trebuiau să aibă un loc de muncă acasă, unde ţara are nevoie de forţa creierului, în primul rând.

Eu aveam un post de lucru foarte bun atunci, absolvisem Academia de Administrare Publică a guvernului, făcusem relaţii internaţionale, m-am apărat în Drept internaţional privat. Şi reieşind din modalitatea aceasta că la noi până atunci dreptul internaţional privat nu mai era aşa mult promovat, am fost angajată în Parlament, dar cu un salariu că eu nu reuşeam să-mi hrănesc copilul.

Şi de aici, pe motiv de ordin familial, trebuia să las ţara şi să plec. Altfel nu dădeam un viitor copilului şi nu menţineam familia, reieşind și din faptul că tot în perioada aceea a decedat soţul şi trebuia să fiu atât mamă, cât şi tată.”

Europa Liberă: Dacă e să vorbeşti despre faţetele adevăratului exod, ce pui pe cântar: avantaje sau dezavantaje?

Maria Adam Profire: „Sunt avantaje, din alt punct de vedere, sunt dezavantaje. Dacă lumea nu pleca în momentul acela, mulţi nu-şi puteau salva starea financiară a familiei. Ei cunosc foarte mulţi colegi, rude care au studii superioare, lucrau medici-şefi, dar aveau câte trei copii studenţi, nu-i puteau întreţine în perioada aceea, cu atât mai mult că erau studii pe bază de contract, era imposibil să-şi întreţină copiii, familia.

Ştim cum se dădeau atunci salarii, bieții moldovenii au avut de suferit pentru că dimineaţă s-au trezit cu bani de nimic în conturi, suficienți pentru două-trei kilograme de carne. Deci, toată nevoia aceasta a dus la o sărăcie, modul acesta de a guverna. Dar cuiva în acelaşi timp îi convenea, acei cineva care astăzi sunt mari proprietari de vile. Eu am muncit cinstit, în sudoarea frunţii.”

Europa Liberă: Tu ai plecat săracă, în speranţa că poţi ajunge om bogat?

Maria Adam Profire: „Dacă aş zice săracă, mi-ar fi ruşine. Dacă aş zice bogată, nu aş fi corectă. Eu am fost o persoană nici săracă şi nici bogată. Din punct de vedere al pregătirii mele intelectuale, m-am dus bogată şi acolo am devenit săracă, în momentul în care toată materia ştiinţifică nu se valorifică, se atrofiază.”

Europa Liberă: Cum te-ai integrat în societatea italiană?

Maria Adam Profire: „Nu atât de uşor. Dar eu am avut marele noroc să cunosc oameni cu suflet şi inimă mari. De la bun început am cunoscut un preot. Mergeam la biserică, m-a văzut şi zice: „Dar mata la ce ai venit aici? E scris pe faţă că nu eşti pentru a face o muncă de aceasta. Mi-e frică nu te pierzi pe aici. Pot să te ajut. Dar ce ai putea să faci? Ce ai lucrat acolo?”.

I-am răspuns că am fost profesoară, am predat copiilor istoria şi dreptul. - „Ei, poate, îţi voi găsi babysitter să faci”. Şi mi-a găsit in job de babysitter. Dar ce este babysitter? Într-o familie foarte cultură, tatăl fetiţei era aviator militar, mama era directoare a două şcoli private care pregătea studenţi pentru universitate şi aveau nevoie să le duc fetiţa dimineaţă la şcoală şi seara să o aduc. Era tot lucrul meu.

Şi în momentul acesta, aveam spaţiul acesta de timp şi am făcut şcoală privată de limbă italiană, aşa-numita Euridea. După ce am terminat această şcoală am avut marea posibilitate şi fericire să lucrez în continuare ca traducătoare în scris, interpret cu diferite agenţii turistice și companii internaţionale.”

Europa Liberă: Şi Italia te-a adoptat?

Maria Adam Profire: „Da. M-am integrat din momentul în care am început să cunosc bine limba şi din momentul în care eu am găsit de lucru. Când am găsit de lucru, practic, mi-am făcut prieteni. Mă simţeam la un moment dat de parcă sunt acasă, deşi dorul de casă nu mă mai lăsa. Cu atât mai mult mă atrăgea copilul. Fiica a terminat aici Academia de Studii Economice, am ajutat-o şi a plecat în America, acolo a făcut masteratul.”

Europa Liberă: Din banii câştigaţi acolo ai făcut și investiţia pentru educaţia copilului?

Maria Adam Profire: „I-am investit numai în copil. Spaţiu locativ şi altele le-am cumpărat tot pe banii munciţi în sudoarea frunţii. Am scris nişte cărţi, s-au vândut extraordinar în Moldova şi pe banii aceea mi-am cumpărat un apartament modest. Din banii câştigaţi am ajutat copilul, pe mama paralizată de zece ani şi mai mult nimic pentru mine.”

Europa Liberă: Sunt și moldoveni care agonisesc bani peste hotare, unii dintre ei câştigă destul de bine sau au reuşit să acumuleze în anii de aflare în străinătate sume bune. De ce atât de greu banii câştigaţi în străinătate vin în investiţii în Republica Moldova?

Maria Adam Profire: „Fiindcă în Republica Moldova legea nu funcţionează. Da, şi în străinătate sunt mici hopuri, nu este peste tot neted. Dar faptul că ei trăiesc diferit de noi dă un semnal puternic.

În Moldova nu lucrează legea. În momentul în care o persoană investeşte, din spusele cunoştinţelor care au lucrat peste hotare și au încercat să investească, nu reuşește la sfârşit să rotească banul acela. Care este formula generală a capitalismului? Banul face banul.

La noi ce se întâmplă? Corupţie este în jur, storc banii aceea. Deci, ce se întâmplă când o persoană a investit şi creşte? În loc să fie stimulată de către stat, să dea un avantaj, din contra, ori este avertizat de bandiţi şi îi cer o sumă de bani, dacă nu este distrus. El nu are nicio protecţie din partea statului, din partea legii. Cum să meargă mai departe omul acesta? Încă un moment care şchiopătează foarte mult: eu nu văd, ca în străinătate, centre de studii.

Eu, de exemplu, în Italia am făcut cursul „Femeia străină în business”, cu Camera de Comerţ a Bolognei, din acest curs am învăţat timp de opt luni atâta cât nu dă o facultate din Moldova. Acolo era concret, am învăţat cum se scrie proiectul, procesul de administrare a unei afaceri în general, dar este predat atât de scurt şi atât de clar. Dar nu cum se predă în Moldova, atunci când absolvești facultatea nu ştii ce să faci şi de unde să apuci.

Eu am venit în Moldova de multe ori cu diferite propuneri, cu tinerii care sunt în străinătate să deschidem un centru, să colaborăm cu persoanele care vor să investească aici, din Italia, acei mari investitori care, la rândul lor, au nevoie de cadre, le realizăm prin intermediul proiectelor acolo, în străinătate cu tinerii noştri care sunt acolo şi vor să vină acasă, dar nu au la ce veni, pentru că ştiu că nu au loc de lucru şi nu au pregătire. Ar fi o punte de legătură extraordinară, trebuie să ai o aşa-zisă referinţă din partea statului de origine, altfel nu eşti luat în seamă.”

Europa Liberă: Vreau să te provoc şi să vorbim şi despre viitorul Moldovei. Cine face acest viitor? Cui îi revine partea leului pentru ziua de mâine a Moldovei?

Maria Adam Profire: „Suntem conştienţi de faptul că tot târgul banului, vorba ţăranului, în Moldova se desfăşoară pe baza muncii şi chinului pe care îl suportă moldoveanul nostru în străinătate. Dacă nu ar fi emigraţia, eu cred că ţara noastră ar fi distrusă.”

Europa Liberă: Deci, remitenţele mai salvează statul acesta?

Maria Adam Profire: „Sigur, nici nu se discută. Când vin acasă şi mă uit în jur mi se rupe sufletul. Aşa de tare vreau acasă, vreau să schimb lumea aceasta. Dar nu poţi, fiindcă atâta timp cât nu va sta legea în capul mesei, noi nu vom face nimic în această ţară...”

Europa Liberă: Ce înseamnă că legea nu stă în capul mesei?

Maria Adam Profire: „Nu este respectată în primul rând de cei care sunt la conducere. Şi dacă nu o respectă ei… pentru că tu, ca să ceri în primul rând trebuie să dai, trebuie să demonstrezi: „Eu respect. Respectă şi tu”. Dar când se acoperă unul pe altul... Ca istoric spun, trei pietre principale care ţin fundamentul unui stat – politica, economia şi legea. Dacă măcar una dintre ele se clatină statul nu funcţionează. Dar la noi se clatină toate.”

Europa Liberă: Deci, revin la întrebarea cine poate edifica viitorul acestei Moldove? Cel plecat în străinătate sau cel rămas acasă?

Maria Adam Profire: „Nici cel plecat în străinătate şi nici cel rămas acasă. Pentru că cel plecat în străinătate de acolo nu poate să realizeze proiecte aici. Celui rămas acasă nu i se dă posibilitatea sub nicio formă să realizeze un proiect normal aici.”

Europa Liberă: Statul trebuie să aibă viitor. Şi viitorul acesta trebuie să aparţină cuiva.

Maria Adam Profire: „Când vor fi schimbări în stat. Şi va fi un viitor atunci când vom avea minţi puternice şi nişte specialişti după merit, care să ocupe nişte posturi de muncă, dar nu cumetrism.”

Europa Liberă: Modele de politicieni există în societatea moldavă?

Maria Adam Profire: „Mi-ar fi foarte greu să spun. Eu şi cunosc puţin, nu am dreptul să fac prea mari critici, dar mă informez, nu rămân în urmă.”

Europa Liberă: Care va fi miza alegerilor din 30 noiembrie? Pentru ce se va da votul? Sau, poate, şi pentru cine?

Maria Adam Profire: „Lumea ştie pentru ce. Pentru intrarea statului moldovenesc în Uniunea Europeană. Majoritatea populaţiei pentru aceasta îşi va da votul.”

Europa Liberă: Societatea este divizată. Deocamdată preferinţele, opţiunile se împart între cei care vor cu Estul şi cei care vor cu Vestul, cei care vor ca Moldova să ajungă în UE şi cei care ar dori ca Moldova să facă parte dintr-o altă Uniune, cea Vamală.

Maria Adam Profire: „În orice luptă care se duce într-un război, într-o revoluţie, până la urmă biruie cel care ştie să mânuiască cu succes tactica luptei. Deci, rămâne tactica acelor politicieni care se consideră mai puternici, mai pricepuţi, mai competenţi ş.a.m.d. de a obţine succes în această bătălie, aceia vor câştiga.”

Europa Liberă: Cine are mai mare nevoie de Republica Moldova? Uniunea Europeană sau Federaţia Rusă? De cine ar avea nevoie mai mult Moldova? De Est sau de Vest?

Maria Adam Profire: „Moldova are mai mult nevoie de Uniunea Europeană şi nicidecum de Uniunea Vamală.”

Europa Liberă: Cum trebuie să fie relaţia Moldovei cu Uniunea Europeană şi relaţia Moldovei cu Federaţia Rusă?

Maria Adam Profire: „Diplomaţia trebuie să stea în capul mesei în ambele cazuri. Pentru că trebuie să laşi loc de „bună ziua” pentru toată lumea. Şi atunci ai să trăieşti în pace şi în bine. Nu putem spune că aceeaşi Rusie cu care atâţia ani am colaborat şi am trăit ca într-o familie unită acum nu ar mai însemna nimic pentru noi. Ar fi greşit.

Dar văzând ceea ce am văzut eu în Uniunea Europeană, de acolo vin şi acolo am trăit, viitorul Moldovei este Europa, numai Europa… Este greu, dar trebuie să fim conştienţi de faptul că nimic nu se dă pe faţa pământului fără sacrificiu şi fără efort. Aceasta încă nu ajunge la mintea oamenilor noştri. „Voi veţi ajunge robi”, zice domnul Voronin. Nu, robi nu vom deveni. Noi trebuie să lucrăm cu creierul ca să nu devenim robi. Nu trebuie să ne temem de momentul acesta că vom deveni robi. Din contra, trebuie să ne integrăm, să luăm exemple, să luptăm şi să devenim ca ei. Până când tu nu vei avea o acţiune, nu vei obţine nimic.

Primul lucru pe care trebuie să-l facă lumea noastră e să-şi schimbe mentalitatea, să-şi schimbe modul de a gândi....

Eu privesc la lumea noastră, îmi pare rău să spun, la noi nu se lucrează. Primul lucru pe care trebuie să-l facă lumea noastră e să-şi schimbe mentalitatea, să-şi schimbe modul de a gândi. Dau un singur exemplu, ca să înţeleagă toată lumea, merg la magazin să cumpăr ceva, mă uit la domnişoara care vinde, are o mişcare atât de lentă, Doamne fereşte, să te mişti în străinătate aşa, a doua zi nu mai eşti la lucru.

În afară de aceasta, trecem la cumpărători, la clienţi, fiecare îşi face rândul cum vrea, dă peste tine, te-a lovit, a putut să treacă înaintea ta şi nici măcar scuze nu-şi cere. De unde vrei tu o mentalitate cultă? Mă uit pe străzi, de la etaj aruncă jos sticle de rachiu.

Unde este ecologia noastră? Unde este curăţenia? Se face curat numai pe străzile centrale. Dar pe celelalte străzi este straşnic, ţi-e ruşine să inviţi pe cineva dintr-o ţară din Europa acasă, aici. Cei care conduc merg cu limuzinele, nu văd ce se face, dar ar trebui să coboare, să facă o plimbare pe jos şi să vadă ce se face.”

Europa Liberă: Sunt lumi paralele totuşi în Moldova? Cei bogaţi nu se uită la cei săraci. Cei săraci îi judecă pe cei bogaţi.

Maria Adam Profire: „Lumea foarte mult s-a separat în clase şi îmi pare rău să o spun, când mor toţi merg încolo şi nu iau nimic cu ei.”

Europa Liberă: Şi viitorul Moldovei în următorii zece ani cum îl vezi?

Maria Adam Profire: „Nu cred că se va schimba mult. Dă Doamne. Mă uit în jur şi sunt interesată, dar nu văd o schimbare.”

Europa Liberă: Şi dacă eventual ai ajunge tu în fruntea acestei ţări, ce probleme ai rezolva? Care ar fi priorităţile pe care ţi le-ai propune?

Maria Adam Profire: „Primul lucru pe care l-aş face m-aş apuca de lege. Dacă va fi strict respectată legea să vedeţi ce ordine va fi. Va fi ordine şi în economie, şi în politică, şi în toate. Pentru că legea constrânge mentalitatea greşită a omului. Numai legea face ordine în capul greşit. În plan economic o colaborare, schimb de experienţă ş.a.m.d. În domeniul învăţământului este foarte mult de lucru.”

Europa Liberă: Cuvântul reformă mobilizează societatea moldavă sau, din contra, o face ca să creadă că este un fel de terapie de şoc şi nu ar accepta când este vorba despre transformări, despre adevărate reforme?

Maria Adam Profire: „Când trebui să schimbe ceva, el are o frică. Dacă ar lăsa această frică şi s-ar înfrăţi cu riscul, cred că mai multe s-ar realiza. Pentru că nu schimbă nimic cel care nu merge la un risc. Cu riscul trebuie de jucat, dar cu măsură şi foarte atent.”

Europa Liberă: La alegeri vei merge?

Maria Adam Profire: „Ar fi o ruşine să nu te duci la alegeri. Orice persoană cultă, oricât de supărată ar fi pe toată lumea care face politică, la alegeri trebuie să meargă. În primul rând este o datorie a fiecăruia dintre noi, dacă mai ţii cât de cât la statul acesta unde te-ai născut.”

Europa Liberă: Aud foarte mulţi cetăţeni cu drept de vot care îşi exprimă indignarea că au pierdut încrederea în tot şi în toate şi mai degrabă ar prefera să nu meargă să voteze. Ce înseamnă acest absenteism? Cât de mult joacă el festa pentru viitorul ţării?

Maria Adam Profire: „Joacă foarte mult. Sfatul meu ar fi că este foarte important să meargă la vot. Trebuie de mers şi de votat. De ales totuşi măcar pe cineva care cât de puţin îţi place. De aceea, la votare trebuie să meargă toată lumea, indiferent cât de supărată ar fi pe această viaţă.”

Europa Liberă: Tu ţi-ai răspuns la întrebarea cât ar costa o promisiune făcută de politician?

Maria Adam Profire: „Eu cred că o promisiune făcută de politician şi neîndreptăţită noi o vedem deja pe faţa noastră şi în viaţa noastră, și în modul cum trăim noi şi ce ne înconjoară pe noi. Aceasta este promisiunea neîndeplinită a unui politician, ceea ce se întâmplă cu noi şi ce este în jurul nostru acum... Dacă este frumos şi bine, atunci îi susţinem în continuare.”

Europa Liberă: Cât de mult preţuieşti libertatea?

Maria Adam Profire: „Cel mai mult. Dacă am o bogăţie şi o fericire în viaţa mea este libertatea. Mie nu-mi place să fiu condiţionată de nimeni, de nimic şi în nicio situaţie. Vreau să fiu absolut liberă în toate şi cred că libertatea este cel mai sfânt ce poate avea o persoană.”

Europa Liberă: După 14 ani de aflare în afara Moldovei, ce calităţi preţuieşti la moldoveni şi pe ce calităţi nu pui preţ?

Maria Adam Profire: „Ceea ce preţuiesc foarte mult la moldoveni este totuşi ospitalitatea, bunătatea, un pic oamenii sunt mai buni, dar care sunt mai buni? Tot acei oameni de la ţară au căldură sufletească. În străinătate primul lucru care bate la ochi este răceala. Dar răceala aceasta te căleşte şi te învaţă să trăieşti, să trăieşte atât de frumos şi deştept, ca să-i mulţumeşti că este rece cu tine. Că atunci ce faci? Îţi dai seama că trebuie să devii independent, să ştii a păşi înainte singur.”

Europa Liberă: Care sunt metehnele moldovenilor?

Maria Adam Profire: „Haideţi să fim cu mâna pe inimă. Eu văd domnişoare care zic: „Ştii ce, e Sfântul Ion şi pune o bere”. Cât de urât este spus şi cât de urât este gândită treaba aceasta. Cum aşa? Lumea în străinătate bea vin în toată ziua, să zicem, dar bea un picuşor.”

Europa Liberă: Au cultura consumului...

Maria Adam Profire: „Da. Beau câte un picuşor pentru digestie şi îl beau la masă. Eu nu am văzut o persoană beată pe stradă în Italia, Franţa, Germania, Portugalia, Spania. Dar când am venit acasă şi am văzut atâţia bărbaţi care se clatină ca lumânările, m-am dezvăţat să văd lume beată, ziceam: „Văleu, Doamne!ʾ.”

Europa Liberă: Mai curge apă la moara timpului până când se va vorbi despre cultura care trebuie să-şi facă prezenţa oriunde: şi în casă, şi în familie, şi pe stradă?

Maria Adam Profire: „Eu cred că da. Este foarte greu să pui punct aşa de repede la nişte metehne care durează. Au deschis unirea cu Europa, ne-a ajutat Dumnezeu şi măcar aceste trei luni putem călători cu paşapoarte biometrice, acum vor deschide ochii şi vor vedea cum se trăieşte peste hotare. Dacă mai vezi ceva, te mai duci undeva, mai cunoşti ceva, judeci altfel, te schimbi fără să mai stai mult cu cartea în mână. Integrarea înseamnă mult.”

XS
SM
MD
LG