Linkuri accesibilitate

Norman Manea: „agresiunea Rusiei - o amenințare pentru unitatea europeană”


Moldova/Romania/US - Norman Manea, Romanian-American writer, Chisinau
Moldova/Romania/US - Norman Manea, Romanian-American writer, Chisinau

Scriitorul româno-american s-a aflat astăzi la Chișinău pentru a-și lansa două cărți: „Laptele negru” și „Pe contur” (Editura Polirom).

Aflat astăzi la Chișinău, scriitorul Norman Manea a acordat un interviu Europei Libere, realizat de Iulian Ciocan.

Europa Liberă: Sînteţi, cred, pentru prima dată în Republica Moldova, iar tema identităţii evreieşti şi a Holocaustului, foarte frecventă în scrierile dvoastră, are legătură cu teritoriul actualei R. Moldova…

Norman Manea: „Are legătură cu toată Europa de Est…”

Europa Liberă: Dar ce puteţi spune despre asumarea Holocaustului în România şi în Republica Moldova?

Norman Manea: „A fost un proces mai complicat şi mai lent. E greu ca oamenii să-şi asume o anumită culpă şi trebuie să treacă timp, şi trebuie să existe o anumită autoexigenţă pentru asta şi în acelaşi timp trebuie să existe un climat de libertate. Treptat cred că s-a ajuns acum la un anumit echilibru…”

Europa Liberă: Aceste două cărţi pe care le lansaţi azi la Chişinău conţin ceva nou în raport cu scrierile dvoastră precedente?

Norman Manea: „Una conţine toate scrierile mele din perioada comunistă despre literatură, iar cealaltă e o carte care e focalizată pe Holocaust şi pe literatură, pe felul în care literatura a reflectat sau reflectă această temă. Literatura nu este făcută neapărat pentru astfel de teme radicale şi este o abordare foarte dificilă a ororii în literatură. Discut în carte mai multe volume româneşti şi străine care s-au ocupat de această tragedie. Problema scriitorului este că în general tragediile se transformă foarte repede într-un clişeu, iar scriitorul trebuie să evite clişeul şi trebuie să-l transforme într-o realitate revelatoare”.

Europa Liberă: Sînteţi, fireşte, un scriitor care nu agreează totalitarismele de orice fel şi vreau să vă întreb cum vedeţi agresiunea recentă a Rusiei împotriva Ucrainei şi anexarea Crimeei?

Norman Manea: „Din păcate, Rusia s-a cantonat într-o poziţie retrogradă, cred eu, de a restabili Mama Rusie veche şi semipatriarhală. Noi trăim toţi, atîta cît trăim şi unde trăim, totuşi într-o lume modernă şi într-o lume în care prin definiţie modernitatea este centrifugă, adică nu are un centru, ci permite multe centre. Rusia luptă pentru o coerenţă care s-o repună într-o poziţie de dominare. Este o chestie care, cred eu, nu o slujeşte şi este o chestie care reprezintă o ameninţare pentru unitatea europeană”.

XS
SM
MD
LG