Linkuri accesibilitate

Michael Aastrup Jensen: „Vom propune suspendarea Rusiei din APCE si Consiliul Europei”


Michael Aastrup Jensen
Michael Aastrup Jensen

Un interviu în exclusivitate cu Michael Aastrup Jensen, vicepreședinte al grupului liberal din APCE.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei adopta, în aprilie, la propunerea deputatului liberal danez Michael Aastrup Jensen, o rezoluție care sancționa deputații ruși din Adunarea Parlamentară pentru contribuția acestora la conflictul din Ucraina care, la vremea aceea a culminat cu anexarea Crimeii de către Rusia. Potrivit deputatului Jensen, în absența unei ameliorări a situației din Ucraina, APCE pregătește pentru sesiunea din septembrie o rezoluție mai aspră, care ar putea cere suspendarea Rusiei din APCE si chiar din Consiliul Europei.

Europa Liberă: Dle Jensen, în luna aprilie ați propus o moțiune moderată de sancționare a Delegației Federației Ruse la APCE, preferată, la acel moment, de majoritatea delegaților versiunii radicale propuse de către deputatul britanic Sir Robert Walter, care pleda pentru excluderea Rusiei din APCE si Consiliul Europei. Având în vedere starea actuală de lucruri dintre Rusia și Ucraina, vă mențineți aprecierea de atunci?

Michael Aastrup Jensen: „Trebuie să admit că am fost destul de naiv. Situația este escaladată de la zi la alta. Acum avem trupe rusești angajate în luptă împotriva trupelor de securitate ucrainene, asta se întâmplă pe teritoriul ucrainean și reprezintă cea mai mare escaladare de până acum. Așa că tot ce pot să spun este că am fost, probabil, prea naiv să îmi imaginez că partea rusă va dori să se angajeze într-un efort care să stabilizeze situația.

Rușii au fost atât de aroganți, spunând că nu au nevoie de COE, căci Rusia este o super-putere. Cred ca trebuie sa facem un pas mai departe in care să admitem că Rusia nu urmăreste valorile fundamentale ale COE si, ca urmare, trebuie exclusă din APCE. Daca exista o majoritatea in APCE atunci si COE va urma această linie. Trebuie sa admitem ca daca Rusia doar vorbeste si nu actioneaza si, in plus mai si minte, atunci trebuie sa spunem ca nu mai este loc pentru Rusia in COE. Grupul meu (grupul ALDE) va propune o astfel de rezolutie.”

Europa Liberă: Cum se poziționează opinia publică în Danemarca față de acest conflict?

Michael Aastrup Jensen: „O majoritate absolută a danezilor crede că avem de-a face cu o agresiune din partea părții ruse. Văd Russia are un gigant care agresează o țară mult mai mică (Ucraina). Pe de altă parte, danezii văd aici diferența dintre valorile occidentale si democrate, pe care si Ucraina vrea să le aleagă, și autoritatea rusească. De aceea, danezii consideră ca Ucraina trebuie protejată.”

Europa Liberă: Danemarca este stat membru al NATO. Ucraina dorește, cel puțin la nivel politic, să se alăture cât mai repede NATO, în speranța că va fi mai protejată. Este, în aceste circumstanțe, acest lucru posibil?

Michael Aastrup Jensen: „Cred ca Anders Fogh Rasmussen, care este din aceeași familie politică, liberală, ca și mine, a punctat chiar ieri că dacă Ucraina dorește, dacă Parlamentul și guvernul decid acest lucrur, atunci ea poate deveni membră a Alianței. Sustin pe deplin această declarație. Câtă vreme ucrainienii doresc să se alăture UE, de ce să nu le permitem să devină și parte a NATO?”

XS
SM
MD
LG