Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Lansarea primului gazoduct peste Prut și manifestările de Ziua Independenței marcată miercuri.

Editorialistul de la „Ziarul Naţional” Nicolae Negru crede că pentru prima dată în cei 23 de ani de existenţă a tânărului stat, Republica Moldova şi-a manifestat cu fermitate independenţa. În acelaşi timp, continuă editorialistul, niciodată independenţa nu a părut atât de iluzorie ca în acest an:

„Republica Moldova a rezistat în faţa presiunilor, hărţuirilor, ameninţărilor Moscovei. A semnat acest Acord de Asociere şi cel de liber schimb. Pe de altă parte, niciodată independenţa noastră nu a părut atât de fragilă, atât de vulnerabilă cum a părut anul acesta. Desigur că vorbesc despre războiul ruso-ucrainean, despre politica agresivă a Rusiei, încercările ei de refacere a Uniunii Sovietice şi neputinţa sau slaba asigurare a securităţii, a apărării Republicii Moldova. Avem multe de făcut în sensul acesta şi nu numai pe plan politic, dar chiar şi pe planul schimbării mentalităţii noastre, care este încă o mentalitate dependentă de Rusia. Până nu o ajustăm la noua situaţie de independenţă desigur că nu vom putea merge înainte şi nu vom putea păstra această independenţă.”

„Cireaşa de pe tort”, vorba premierului Leancă, a manifestărilor de Ziua Independenţei a fost inaugurarea oficială a gazoductului Iaşi-Ungheni. Deocamdată cu o capacitate de zeci de ori mai mică faţă de consumul necesar această conductă rupe monopolul Gazprom-ului rusesc se arată convins Nicolae Negru:

„Este important fiindcă într-un fel se sparge monopolul Gazprom-ului pe de o parte şi pe de altă parte începem să diversificăm sursele de energie, sursele de asigurare cu gaze. Asta, într-un fel, ne asigură manevră politică mult mai mare în relaţiile cu Rusia şi vom putea să rezistăm mai bine eventualilor noi provocări, eventualilor noi sancţiuni din partea Rusiei.”

Moderatorul de la PublikaTV Vitalie Dogaru remarcă că deşi sărbătorim 23 de ani de independenţă şi 25 de ani de la revenirea la grafia latină realizările din această perioadă sunt modeste:

„Unii mai principiali ar declara că în genere nu prea avem ce sărbători. O parte din principiile din Declaraţia de Independenţă rămân doar pe hârtie, iar limba română mai continuă să fie strâmtorată în diverse domenii de activitate. Aşa că sărbătorile de anul acesta vor trece fără mare fast şi feerie.”

Unde mai pui, continuă jurnalistul, că situaţia din estul Ucrainei nu prea oferă prilej de sărbătoare:

„Viclenia Moscovei şi confortul economic al Bruxelles-ului trezesc mai multe semne de întrebare în estul Europei. Se pare că astăzi acordurile şi parteneriatele nu oferă protecţia aşteptată. Iar normele internaţionale sunt doar nişte paravane după care se ascund marile puteri. În cazul conflictului armat din Ucraina am descoperit că avem de-a face nu doar un război hybrid, termen încetăţenit după intervenţia rusă din Crimeea, dar şi cu o schimbare a lexicului diplomatic. După aproximativ două luni de război în regiunile de est ale ţării vecine, marii diplomaţi încă nu au stabilit dacă e vorba de intervenţie, incursiune, pătrundere, străpungere sau penetrare a hotarului ucrainean din partea forţelor militare ruse. Probabil că vor urma şi alte summit-uri şi şedinţe la care mai marii acestei lumi vor stabili cu ce tip de criză se confruntă Ucraina astăzi. Până atunci trimişii Organizaţii Naţiunilor Unite, ai Uniunii Europene, ai OSCE şi altor instituţii internaționale vor continua să bifeze în rapoartele lor câte victime s-au înregistrat de ambele părţi. Deocamdată suntem departe de zona de conflict şi nu prea ne interesează situaţia de acolo mai mult decât ne oferă televizorul? Dar când vom fi aproape? Când vor ajunge luptele la Don? La Odesa? La Nistru? Cum vom reacţiona atunci şi cine va reacţiona?” se întreabă Vitalie Dogaru.

Previous Next

XS
SM
MD
LG