Linkuri accesibilitate

Cum sînt privite în capitala americană șansele negocierilor dintre Israel și Hamas


Prima zi a acordului de încetare a focului d etreei zile, Gaza City, 5 august 2014.
Prima zi a acordului de încetare a focului d etreei zile, Gaza City, 5 august 2014.

Corespondența zilei de la Washington

Observatorii politici sustin ca și Israelul si Hamas doresc sa obtina acum ceva ce nu au obtinut in ocazii post-conflict anterioare. De asta ajungerea la un acord este o incercare dificila. Partile nu-si doresc reluarea ostilitatilor, dar nici nu sint dispuse la concesii, ceea ce ar putea duce la o situatie similara celei de la care s-a plecat.

Eric Trager, de la Institutul pentru Politici in Orientul Apropiat, crede ca partile nu vor obtine ce-si doresc: Israelul vrea sa controleze ce intra in Gaza, in timp ce Hamas doreste oprirea blocadei care dureaza de sapte ani.

Israelul sustine ca e dispus sa extinda incetarea focului, care ar urma sa expire vineri. Israelul vrea un acord care sa nu permita Hamas si organizatiilor asociate, cum e Jihadul Islamic Palestinian, sa se reinarmeze. De asta doreste sa aiba control cu privire la ce intra in Fisia Gaza.

Hamas vrea incetarea a ceea ce numeste „asediul” impotriva regiunii pe care o controleaza.

Nathan Brown, de la Carnegie Endowment for International Peace, arata ca partile vor mentine probabil incetarea focului, dar problema e daca exista ratiuni suficiente pentru ca ele sa mearga mai departe cu concesiile.

Brown spune ca Hamas nu se va lasa dezarmat decit cu forta, iar Israelul nu pare dispus sa incerce sa o faca. El crede ca nici blocada nu va fi ridicata, decit intr-o masura limitata, poate. Trager este de acord ca e putin probabil ca partile sa obtina ce isi doresc.

Unii analisti sint de parere ca Natiunile Unite ar putea juca un rol mai mare in Gaza – in afara celui de ajutorare umanitara. Dar nici aici nu exista intelegere. Israelul vrea ca ONU sa monitorizeze ce intra in Gaza, in timp ce Hamas vrea ca organizatia mondiala sa sprijine reconstructia.

Alti participanti la negocieri, cum sint Statele Unite, doresc sa intareasca factiunile moderate palestiniene, ca Autoritatea Palestiniana. O propunere prevede ca Autoritatea sa vegheze la intrarile de produse in Gaza.

Trager crede insa ca Autoritatea Palestiniana nu este pregatita pentru o astfel de misiune de monitorizare a frontierei. O alta intrebare este daca Israelul are incredere in monitorizare palestiniana. Administratia americana vrea insa sa intaresca organizatia vazuta ca fiind mai moderata. Dar nu este clar in ce masura ce doreste Washingtonul influenteaza pozitiile partilor.

XS
SM
MD
LG