Linkuri accesibilitate

Reacții oficiale ruse la înăsprirea sancțiunilor economice împotriva Moscovei


Președintele Vladimir Putin
Președintele Vladimir Putin

Angela Merkel: „important este că sancțiunile au intrat mai adânc în sfera economică”.

Statele Unite și Uniunea Europeană au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei după ce au constatat că nu și-a schimbat substanțial politica față de vecina ei Ucraina, care se confruntă de trei luni cu separatiștii pro-ruși din regiunile estice ale țării, după ce Rusia i-a anexat o parte din teritoriu, peninsula Crimeea.

Agenția Reuters scrie că mai ales sancțiunile americane, mai aspre decât cele europene, marchează o etapă nouă în riposta occidentală față de acțiunile rusești din Ucraina: după luni de zile când au fost pedepsiți doar indivizi și firme mai mici, Washingtonul a impus acum sancțiuni unor coloși ca Rosneft (cel mai mare producător de petrol din Rusia), Novatek (al doilea producător de gaze) și Gazprombank (a treia bancă rusească). Pe listă se mai află, de exemplu, compania care produce pistoalele automate Kalașnikov. Toate aceste firme sunt conduse de aliați ai președintelui Vladimir Putin îmbogățiți după venirea lui la putere.

Kremlinul a reacționat de îndată, criticând mai ales sancțiunile americane, mult mai severe decât cele anunțate de europeni, al căror comerț cu Rusia este proporțional mai mare și care depind în mare măsură de sursele de energie rusești.

Președintele Vladimir Putin a spus că sancțiunile vor avea „efect de bumerang” și „contravin intereselor naționale” ale Statelor Unite, făcând rău companiilor americane care vor să facă bani în Rusia.

Putin a spus că în general politica externă americană este prost plănuită și că tot ce „ating” Statele Unite pe plan internațional se transformă într-o problemă, inclusiv cea mai recentă, aceea din Ucraina.

În reacția sa la sancțiuni, premierul rus Dmitri Medvedev a spus că ele ar încălca legislația internațională și a avertizat că vor avea efecte nedorite: „Sancțiunile vor alimenta și mai mult sentimentele anti-americane și anti-europene în Rusia”.

Sancțiunile americane – scrie Reuters – închid accesul firmelor rusești la finanțare în dolari pe termen mediu și lung. Dar Washingtonul nu a mers așa de departe încât să înghețe avuțiile firmelor sancționate. Nu le-a blocat financiar operațiunile zilnice și nici nu a interzis firmelor americane să facă afaceri cu ele. De aceea multe firme rusești sancționate s-au grăbit astăzi să spună nu se tem. Producătorul de gaz Novatek, de exemplu, a spus că îi va fi mai greu să ia credite noi, dar „operațiunile curente” nu-i vor fi afectate.

Sancțiunile anunțate de UE vor bloca finanțarea unor proiecte rusești prin două bănci internaționale de dezvoltare, fiind mai modeste decât cele americane. Dar liderii europeni au insistat astăzi că noile sancțiuni marchează totuși o treaptă superioară.

„Sigur că este o adâncire a sancțiunilor economice (împotriva Rusiei). Putem dezbate dacă este treapta a doua sau a treia de sancțiuni, dar important este că sancțiunile au intrat mai adânc în sfera economică”, a spus la Berlin cancelarul german Angela Merkel.

Noile sancțiuni împotriva Rusiei au fost salutate de guvernul Ucrainei, care a aplaudat reacția unită a occidentului.

„Toate încercările Rusiei de a diviza țările UE, de a împiedica o înțelegere între UE și Statele Unite au dat greș”, a spus la Kiev premierul ucrainean Arseni Iațeniuk, după ce Kremlinul spusese că europenii au fost „șantajați” de Washington ca să impună noi sancțiuni.

Între timp la Roma premierul italian Matteo Renzi a răspuns criticilor că țara lui – aflată la cârma UE în această perioadă – ar fi prea binevoitoare față de Rusia: „Cine are dubii față de poziția politică a Italiei ar trebui să afle că ea este aceeași cu politica celorlalte țări membre în UE. Așadar cine se îndoiește de Italia se îndoiește și de Franța, Germania, Marea Britanie și grupul G7. Toate documentele adoptate le-am redactat împreună”.

Reuters notează că noile sancțiuni occidentale împotriva Rusiei au dus la slăbirea pieței de acțiuni de la Moscova și a rublei rusești, dar nici una, nici cealaltă nu s-au prăbușit cu totul.

Banca centrală a Rusiei a spus astăzi că impactul sancțiunilor americane va fi „întârziat” și că are suficiente instrumente pentru a rezolva eventuale greutăți pe termen scurt.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG