Linkuri accesibilitate

60 de mii de copii sunt aşteptaţi în taberele de odihnă din Moldova


Ce oferte sunt pe piaţă, a încercat să afle Tamara Grejdeanu.

În acest an la taberele de odihnă din întreaga ţară sunt aşteptaţi circa 60 de mii de copii. Părinţii pot opta pentru un sejur de 7şi 10 zile sau pot alege o tabără care oferă doar un program de zi. Ca şi în ceilalţi ani, de bilete gratuite pot beneficia copii din familii nevoiaşe şi cei orfani. Tamara Grejdeanu s-a interesat despre programul educativ pe care îl propun taberele pentru a-i determina pe părinţi să-şi lase copii în grija lor şi relatează:

Pentru că părinţii devin tot mai exigenţi, când vine vorba de programul de activităţi, iar concurenţa dintre tabere de vară este tot mai strânsă, mulţi dintre manageri au grijă să suplimenteze activităţile tradiţionale cu întreceri sportive, cursuri de limbi străine, lecţii de teatru şi dans. Ludmila Botnaru, vice-directoarea centrului pentru copii şi tineret „Artico” spune că pentru această vară a fost gândit un program educaţional unic, cu ateliere la alege pentru copii, astfel încât fiecare dintre ei să-şi descopere aptitudinile:

„Ideea este ca copilul pe perioada de vară, atunci când creierul lui este mult mai liber şi nu este implicat în programe informaţionale şcolare care necesită obosirea lui, este vorba de crearea unor abilităţi şi deprinderi. Este în primul rând o relaxare şi copilul percepe conţinuturile care îi sunt date lui într-o variantă mult mai accesibilă. Acest lucru presupune implicarea copiilor în diverse genuri de activitate, care ar fi o platformă ca el să se determine, ca domeniu de activitate, în toamnă ce ar dori să facă.”

Pentru că taberele de vară rămân a fi neaccesibile pentru toată lumea şi mai ales la sate puţini sunt părinţii care îşi pot permite cheltuieli pentru odihna copiilor, sunt localităţi în care au fost organizate tabere cu sejur de zi în incinta liceului. Aliona Russu, profesoară la liceul „Alexandru cel Bun” din Sângera,spune că deşi părinţii au plătit mai puţin, copii au avut un program încărcat, bazat pe jocuri cognitive care să le dezvolte personalitatea:

„Copilul trebuie de acum să-şi formeze respectul faţă de sine. De acum fiecare se manifestă în felul său, la şcoală o fac în timpul lecţiei, iar aici, multiplele inteligenţe care sunt dezvoltate, aici şi sunt evidenţiate, adică îi dăm posibilitate fiecărui copil să se manifeste.”

În timp ce majoritatea taberelor au optat pentru un program tradiţional de odihnă pentru copii, divizat în ore recreative şi educative, sunt şi manageri care au preluat modele noi de peste hotare. Rodica Creţu, directoarea unei instituţii intitulate academia pentru copii spune că a optat pentru un regim diferit, pentru ca elevii să asimileze cunoştinţe pe care de fapt ar trebui să le primească la şcoală, aşa cum ar fi educaţia financiară:

„Este un program deosebit de educaţie financiară şi gândire antreprenorială pe care noi îl implementăm deja al doilea an în Republica Moldova. Noi neapărat le spunem cum să îţi câştigi banii proprii, să-ţi gestionezi bugetele pe care le ai, că trebuie să facă în viaţa asta ceea ce le place şi că trebuie să economisească, trebuie să investească şi trebuie să-şi câştige de mici banii de buzunar, făcând diferite lucruri.”

Ludmila Rusnac, directoarea taberei de odihnă din Molovata Nouă, spune că de acum de trei ani la rând le încredinţează o parte din programul taberei studenţilor de la universitatea pedagogică. În opinia ei, acest lucru îi ajută pe studenţi să deprindă tehnici de a interesa copii şi îi pregăteşte pentru etapa de angajare:

„Noi avem educatori dintre care mulţi sunt studenţi de la Universitatea „Ion Creangă”. Pentru ei aceasta este o practică de vară şi în acelaşi timp un lucru. Educatorul superior are studii pedagogice finalizate de acum. La noi e o practică de vară unde se duc şi caiete de evidenţă a concursurilor şi eu cred că este o practică pentru dânşii în viitor la şcoală.”

Majoritatea taberele de odihnă sunt gata să primească elevi până la sfârşitul lunii august. Pentru o zi de odihnă într-o tabără cu finanţare de la bugetul de stat părinţii trebuie să achite în jur de 140 de lei. Totuşi, unii manageri estimează că taxa nu permite colectarea unor fonduri suficiente pentru a organiza excursii pentru copii şi a amenaja spaţii sportive şi biblioteci în incinta taberelor, fără de care odihna de vară este incompletă.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG