Linkuri accesibilitate

Elaine Marshall: „Cetăţenii moldoveni ar trebui să-şi ia destinul în propriile mâini, pentru ca acesta să nu fie decis de alţii”


La Chişinău şi-a încheiat vizita Elaine Marshall, secretara de stat a Carolinei de Nord, stat american cu care Republica Moldova are de mulţi ani o colaborare mai specială în domeniul educaţiei, economic şi chiar militar. În 2011 Elaine Marshall a fost decorată cu Ordinul de Onoare de preşedintele intermiar de atunci, Marian Lupu. Acum la Chişinău ea a încurajat autorităţile să continue parcursul european şi calea spre democraţie. Mai multe din interviul realizat de Diana Răileanu:

Elaine Marshall: „După destrămarea Uniunii Sovietice, Statelor Unite ale Americii li s-a solicitat asistenţă, în special militară, pentru ţările nou formate. La începutul anilor ‘90 Republica Moldova a fost „înfrăţită” cu statul Carolina de Nord. Personalul militar, care a venit atunci în Moldova pentru oferirea asistenţei, interacţionând cu oamenii de aici, a decis că vrea să facă mai mult pentru această ţară. De obicei, militarii deţin şi alte profesii: printre ei sunt ingineri sau medici, prin urmare, au hotărât să utilizeze aceste deprinderi pentru a-i ajuta pe copiii de aici, în special pe cei din orfelinate. În 1999 am semnat un Acord de parteneriat cu Republica Moldova care viza, mai ales, cooperări în domenii civile. Atunci am fost rugată să co-prezidez Comitetul bilateral de cooperare, iar astăzi sunt la a opta vizită în Republica Moldova. Acordul pe care îl avem semnat include diverse componente, însă cele care ţin de dezvoltarea economică, de ajutorarea copiilor şi promovarea drepturilor femeilor, sunt cele la care ţin cel mai mult.”

Europa Liberă: Spuneaţi că sunteţi la cea de-a opta vizită în Republica Moldova. Astăzi, ţara este la o săptămână depărtare de momentul în care va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Cum aţi găsit-o de această dată şi care sunt domeniile asupra cărora autorităţile de la Chişinău ar urma să insiste pentru a deveni un participant activ la viaţa politică şi economică internaţională?

Elaine F. Marshall
Elaine F. Marshall

Elaine Marshall: „De fiecare dată când revin în Republica Moldova constat că lucrurile se schimbă în bine, fie că e vorba de o stradă iluminată sau de autobuze noi în capitală, deci sunt semne care mă fac să constat că în ţară există un progres economic. În ce priveşte integrarea în Uniunea Europeană şi semnarea Acordului de Asociere – eu ştiu că această înţelegere va deschide mărfurilor din Republica Moldova noi pieţe. Pe de altă parte, mai există domenii în care autorităţile trebuie să-şi concentreze efortul: respectarea statului de drept şi eliminarea corupţiei sunt doar câteva. Oamenii de afaceri nu îşi vor investi banii aici dacă nu vor avea încredere în justiţia locală şi în guvern.”

Europa Liberă: Doamna Marshall, din câte ştiu, în această vizită aţi mers şi în Autonomia Găgăuză, unde v-aţi întâlnit cu başcanul Mihail Formuzal. Analiştii locali constată o lipsă de comunicare între Chişinău şi Comrat, acesta fiind unul dintre motivele care fac ca politica autonomiei să fie diferită. Cum pot convinge autorităţile centrale oamenii din regiune că parcursul european şi valorile occidentale pe care le promovează sunt cele mai potrivite pentru Republica Moldova, din moment ce o bună parte dintre moldovenii de autonomie se declară pentru Uniunea Vamală?

Elaine Marshall: „Chiar şi Federaţia Rusă are afaceri cu Uniunea Europeană mai mult decât ar vrea unii să creadă. Din punctul meu de vedere, Uniunea Europeană oferă mai multă transparenţă, este mai durabilă şi mai puţin coruptă. E adevărat, am fost în Găgăuzia, am fost în nordul ţării, în stânga Nistrului, însă această vizită nu are o conotaţie geopolitică ci, mai degrabă, una motivată de proiectele educaţionale pe care le avem dezvoltate în toată ţara, prin urmare vizita este adaptată la necesităţile elevilor de aici. Cred că cetăţenii moldoveni ar trebui să-şi ia destinul în propriile mâini, pentru ca acesta să nu fie decis de alţii. Oamenii de aici sunt cu suflet mare însă de-a lungul istoriei au avut parte de o soartă care nu a fost prea blândă. În prezent, ţara are nevoie de consecvenţă în conducere, de o guvernare transparentă şi reforme economice bine gândite. Sunt sigură că moldovenii care au plecat peste hotare în căutarea unei vieţi mai bune ar reveni dacă ar şti că există stabilitate aici.”

Europa Liberă: Dvs. sunteţi o militantă activă pentru drepturile femeilor. În Republica Moldova, de exemplu, într-un Parlament cu 101 deputaţi, doar 19 sunt femei. La Guvern, din 18 miniştri, şase sunt femei. De fapt, de ce este atât de mare rezistenţa şi ce ar avea de câştigat autorităţile dacă aduc mai multe femei în funcţii de răspundere?

Elaine Marshall: „Dacă femeile ar avea un acces sporit la funcţii de răspundere, sunt sigură că problemele sociale, în special cele legate de familie, educaţie sau medicină, ar avea prioritate pe agenda publică. Chiar dacă nu cunosc situaţia internă a ţării, cred că cei care opun rezistenţă, de fapt, se tem că vor rămâne fără putere. Din punctul meu de vedere, ar fi spre binele tuturor dacă puterea ar fi împărţită, în particular cu femeile, or aşa simplii cetăţeni vor şti că şi vocea lor este auzită şi că guvernul reprezintă pe toată lumea.”

XS
SM
MD
LG