Linkuri accesibilitate

Eveniment la Chișinău: Festivalul BITEI și Shakespeare's Globe Company


Din acest an şi BITEI, declarat în premieră eveniment de importanţă naţională, a primit fonduri de la guvern.



La Chişinău este în plină desfăşurare o nouă ediţie a Festivalului Internaţional al Artelor Scenice Bienala Teatrului „Eugene Ionesco”, cunoscut publicului ca BITEI. Senzația ediţiei pare să fie celebrul Shakespeare's Globe care, aflându-se într-un turneu mondial, a făcut un popas şi la Chişinău.
Shakespeare's Globe Company la Chișinău (Foto: Zina Bivol)
Shakespeare's Globe Company la Chișinău (Foto: Zina Bivol)
Diferit, neobişnuit, contrar aşteptărilor - aşa s-ar putea descrie, pe scurt, părerile pe care ni le-au împărtăşit mai mulţi spectatori la sfârşitul piesei „Hamlet” prezentată la Chişinău de legendara companie Shakespeare's’ Globe.

Stela Lupan a fost în anii de studenţíe asistentă de regie la montarea aceleiaşi piese în cadrul instituţiei Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice și spune: „Eu presupun că sunt foarte buni psihologi regizorii care s-au apucat de acest spectacol, căci iniţial cum intri în sală ei te predispun spre ceva uşor, spre ceva interesant. În mare parte diferenţa cum se joacă la ei şi cum se joacă la noi este că ei sunt foarte uşori, la dânşii teatrul e uşor, nu e greu... ori la noi totul e foarte greu, la noi lumea e gravă, probabil din motivul că noi suntem cu multe probleme şi totul e foarte complicat şi asta se transmite. Eu am impresia că în orice spectacol ei ar juca, în orice cheie, ei sunt uşori.”

(Foto: Zina Bivol)
(Foto: Zina Bivol)
„Mie îmi place ceva de genul mai modern, dar el rămîne un clasic care pentru mine nu a fost înţeles în primul rînd toate cuvintele care am dorit să le aud mai mult în original, decît să atrag atenţia la traducere.

M-am aşteptat cu totul la ceva mai..., poate să fi fost ceva mai mult nu comic, dar ceva tragic, era să placă mai mult”, ne mărturiseşte însă un spectator dezamăgit.


Criticul de teatru Rusanda Curcă constată că: „Lumea a rămas un pic dezamăgită de spectacolul acesta, pentru că s-a crezut că dacă e Shakespeare's Globe Company o să fie un show extraordinar cu lumini, cu foc, cu fum, un pic au încurcat lucrurile. În toate teatrele de la noi doar aşa spectacole sunt, să plouă în scenă, să ningă, să bată vântul, să fie o groază de lumini, dar aici s-a bazat mai mult pe joc actoricesc”.

Decor simplu, o singură lumină pe toată durata spectacolului, unul şi acelaşi actor în multiple roluri, inclusiv de instrumentist – sunt lucruri ciudate pentru un public deja obişnuit cu show-uri de foc, fum şi lumini.
Val Botnaru
Val Botnaru
Cu directorul BITEI, Val Botnaru, am vorbit înainte de premieră.
Motivul său principal de mândrie e că a reuşit să aducă „legenda” la Chişinău la un preţ de trei ori mai mic decât ar fi cerut trupa oricărui teatru din Occident.


„La acest spectacol de azi vin directori de teatre şi festivaluri din România în mod expres pentru această seară să vadă spectacolul şi mâine să
(Foto: Zina Bivol)
(Foto: Zina Bivol)
plece. Adevărul este că şi ei au dorit să vină în această parte a Europei, nu au fost niciodată şi nu se ştie cînd vor mai veni. Partea cea mai grea a tratativelor a fost bineînţeles cea financiară, am tratat dur; ori cît ar fi ei de buni la marketing, am reuşit noi să spunem cam cu cît am putea să ne onorăm promisiunile. Culmea este că pretenţiile lor nu sunt exagerate, au înţeles de fapt unde vin, în ce parte a Europei.”

Până acum, două evenimente culturale mai importante ale capitalei - Mărţişorul şi Festivalul Maria Bieşu – primeau fonduri bugetare. Din acest an, şi BITEI, declarat în premieră eveniment de importanţă naţională, a primit bani de la guvern, ceea ce inspiră planuri noi organizatorilor. Cum ar fi o ediţie viitoare bazată în totalitate pe teatrul de experiment.
Previous Next

XS
SM
MD
LG